Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Αν δεν στείλεις σαφές μήνυμα ότι προστατεύεις τα σύνορά σου, περισσότεροι θα μπαίνουν παράτυπα

Μητσοτάκης: Αν δεν στείλεις σαφές μήνυμα ότι προστατεύεις τα σύνορά σου, περισσότεροι θα μπαίνουν παράτυπα

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Λονδίνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε το πρωί της Τρίτης (16.11.2021) σε μια από τις πιο γνωστές εκπομπές της Βρετανίας, το Good Morning Britain.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι στην Ελλάδα δεν θα εφαρμοστεί το «Αυστριακό μοντέλο» στους ανεμβολίαστους. Έτσι έκλεισε και ο ίδιος τα σενάρια για ολικό μπλόκο σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, κάνοντας αναφορά στα ενθαρρυντικά στοιχεία αύξησης του ρυθμού εμβολιασμού τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Ο Πρωθυπουργός καυτηρίασε τη στάση της Τουρκίας στο Μεταναστευτικό, καλώντας τη να εφαρμόσει πιστά την Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016. «Καλούμε την Τουρκία να τιμήσει το δικό της σκέλος της συμφωνίας με την ΕΕ, μπορεί να κάνει περισσότερα για την αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης» τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορα της, τα οποία είναι και Ευρωπαϊκά σύνορα.  

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

«‘Έχουμε μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη πολιτική» τόνισε ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι «τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε αποδεχθεί περισσότερες από 50.000 αιτήσεις ασύλου, ως εκ τούτου κανείς δεν δικαιούται να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι δε σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ο Κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι κατά τη συνάντηση του το απόγευμα με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, θα θέσει το ζήτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης. «Θα θέσω το ζήτημα στον Βρετανό πρωθυπουργό και πιστεύω πως η προσέγγιση πως τα Μάρμαρα ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο γιατί βρίσκονταν πάντα εκεί είναι αναχρονιστική. Θέλουμε οριστική επιστροφή των Μάρμαρων, αλλά δεν συζητάμε για δανεισμό τους. Θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στο Βρετανικό Μουσείο πολιτιστικούς θησαυρούς, που δεν έχουν βγει από την Ελλάδα στο παρελθόν. Είμαι σίγουρος πως μπορεί να βρεθεί μία λύση».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις