Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Μητσοτάκης από τη Γρανάδα: Αύξηση των πόρων για κλιματική κρίση και μεταναστευτικό

Μητσοτάκης από τη Γρανάδα: Αύξηση των πόρων για κλιματική κρίση και μεταναστευτικό

Στα δυο μεγάλα ζητήματα που αφορούν την Ευρώπη, την μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στη Γρανάδα.

«Η ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είναι ένας θεσμός ο οποίος επιτρέπει σε όλες τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου να συζητούν και να συνομιλούν για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αύριο θα έχουμε την ευκαιρία στο έκτακτο ευρωπαϊκό συμβούλιο να συζητήσουμε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα σχετικά με την στρατηγική κατεύθυνση της Ευρώπης και τις άμεσες προτεραιότητες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Θα συζητήσουμε τις προκλήσεις στο μέτωπο της μετανάστευσης, να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι επιτεύχθηκε επί της αρχής συμφωνία στο Συμβούλιο για τον κανονισμό της μετανάστευσης και του ασύλου, μια σημαντική ανακούφιση για τις χώρες πρώτης υποδοχής. Θα επιμείνω και πάλι στην ανάγκη να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της Ε.Ε στα πλαίσια της αναθεώρησης που επίκειται έτσι ώστε να διατίθενται παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι για την αντιμετώπιση ενός τόσο κρίσιμου ζητήματος που αφορά ολόκληρη την ΕΕ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι το ίδιο ισχύει και για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ειδικά όσον αφορά τις δράσεις της κλιματικής προσαρμογής.

«Είχα την ευκαιρία στη Μάλτα να επαναλάβω την αγανάκτηση μου για το γεγονός ότι οι πόροι από το ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών είναι εξαιρετικά περιορισμένοι και η Ελλάδα θα εισηγηθεί την αύξηση των πόρων αυτών κατά  τουλάχιστον  2,5 δις ευρώ, έτσι ώστε οι ευρωπαίοι πολίτες να γνωρίζουν ότι η Ευρώπη είναι δίπλα τους, αν τυχόν μια χώρα πληγεί από φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική κρίση», τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός. 

Και κατέληξε: «Η Ελλάδα σήμερα είναι οικονομικά ισχυρή και μπορεί να απορροφήσει χωρίς κραδασμούς τις πρόσφατες θεομηνίες που χτύπησαν πρωτίστως την περιοχής  της  Θεσσαλίας και θέλω να εκφράσω για ακόμη μια φορά την ικανοποίηση μου για το γεγονός εντός των υφιστάμενων πλαισίων ότι η ευρωπαϊκή επιτροπή κινήθηκε με μεγάλη ταχύτητα δίνοντας στη χώρα μας τη μέγιστη δυνατή ευελιξία για να αντιμετωπίσει αυτή τη μεγάλη φυσική καταστροφή».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις