Κυριακή, 25 Φεβ.
19oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Δεν είχα άλλη δουλειά να κάνω από το να παρακολουθώ υπουργούς και ηθοποιούς; – Η ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Μητσοτάκης: Δεν είχα άλλη δουλειά να κάνω από το να παρακολουθώ υπουργούς και ηθοποιούς; – Η ομιλία στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ

Στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ μιλάει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος αναφέρεται αρχικά στην πορεία του κόμματος προς τις εκλογές «φράζοντας τον δρόμο για μια δεύτερη φορά στη συμφορά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέχρι τώρα πεπραγμένα της κυβέρνησής του τονίζοντας χαρακτηριστικά πως θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός και θα αυξηθούν για πρώτη φορά μετά από χρόνια οι συντάξεις.

«Το όργανο συγκαλείται την πιο κρίσιμη στιγμή προς τις καθοριστικές εκλογές του 2023. Ακριβώς αυτή η συγκυρία δίνει σαφές περιεχόμενο και στα μηνύματά μας. Καλούμαστε να αναδείξουμε το έργο μας επιβεβαιώνοντας ότι το είπαμε και το κάναμε.

Να βαδίσουμε δίπλα στον πολίτη. Και ως πρώτη δύναμη της χώρας να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην τροχιά προόδου που επέλεξε το 2019, φράζοντας τον δρόμο σε μια δεύτερη φορά στη συμφορά και δίνοντας δεύτερη ευκαιρία στην εθνική προκοπή.

Ποτέ άλλοτε η πατρίδα δεν αντιμετώπισε τόσο μεγάλες διαδοχικές κρίσεις, από τον Έβρο, μέχρι τον κορονοϊό, την Τουρκία, τον πόλεμο και την ενεργειακή κρίση, η ελληνική κοινωνία όχι μόνο έμεινε όρθια αλλά μετέτρεψε τις κρίσεις σε ευκαιρίες. Η ανάπτυξη αγγίζει το 6%. Η ανεργία έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα 12ετίας, οι εξαγωγές πέρασαν τα 40 δισ. Κολοσσοί ψηφίζουν Ελλάδα, παντού προχωρούν μεγάλα έργα. Το Μετρό της Αθήνας απλώνεται, της Θεσσαλονίκης ολοκληρώνεται.

Πίσω από τα παραπάνω κρύβονται χειροπιαστά αποτελέσματα, περισσότερες δουλειές, πιο αξιοπρεπείς μισθοί και συντάξεις. Η ανάπτυξη μας επιτρέπει να αυξάνουμε τον κατώτατο μισθό. Να αυξήσουμε για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια τις συντάξεις. Να στηρίζουμε καταναλωτές επιδοτώντας λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Τα τρία μέτωπα προς τις εκλογές

Τρία είναι τα μέτωπα στο δρόμο προς τις κάλπες και συνδέονται μεταξύ τους και με τη διεθνή πολεμική κρίση.

Πρώτον: Στα εθνικά θέματα με έναν απρόβλεπτο γείτονα που δανείζεται πρακτικές από το Ρώσο εισβολέα.

Δεύτερο: Η εισαγόμενη ακρίβεια επιχειρείται να γίνουν μοχλοί αναταραχής. Οι δυσκολίες που μας πολιορκούν έχουν αφετηρία τη διεθνή κρίση, αλλά μπαίνουν και άλλα κέντρα που επιχειρούν φθορά της κυβέρνησης. Θέλουν η δικαιολογημένη αγωνία, να γίνει αναταραχή. Διαμόρφωση αρρωστημένης πολιτικής ατμόσφαιρας που θα δυσκολεύει τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Ο δραστικός εκσυγχρονισμός του τόπου έχει ανησυχήσει πολλούς. Έχει στερήσει ισχύ από συμφέροντα. Αυτά τα κέντρα θα ήθελαν έναν πιεζόμενο πρωθυπουργό. Εμείς οι ΝεοΔημοκράτες δεν μασάμε.

Τρίτο: Μια αντιπολίτευση που λέει όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Που ανακαλύπτει παντού και πάντα Μητσοτάκη. Σπέρνει διχασμό με λάσπη και απειλές. Απειλές που απευθύνονται και απλούς πολίτες. Σου είπα “φύγε από τη χώρα ερχόμαστε” γράφει ο Πολάκης στο διαδίκτυο. Το σύνθημα ή εμείς ή αυτοί ξαναζεί και απευθύνεται στον καθένα.

Η θέση μας είναι στο δυτικό κόσμο. Καταδικάζουμε τη βάρβαρη ρωσική επίθεση, το κάνουμε γιατί δεν θέλουμε να δημιουργηθεί εκεί τετελεσμένο αυταρχισμού που πρόθυμα θα ήθελε να μιμηθεί η Τουρκία στη γειτονιά μας. Η πολιτική ναι μεν, αλλά του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αμήχανη τοποθέτηση. Είναι συνειδητή εθνική έκπτωση. Ο Ερντογάν θα προτιμούσε τον Τσίπρα, αλλά έχει εμένα απέναντί του. Έχει εμένα γιατί αυτό επέλεξε ο κυρίαρχος ελληνικός λαός και κανείς άλλος.

Όμως στον κ. Ερντογάν απευθύνομαι. Η Ελλάδα έχει κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις, αλλά ανοιχτή στις προσεγγίσεις. Νιώθω φίλο τον τουρκικό λαό. Εκφράζω τον αποτροπιασμό μου για το χθεσινό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη, όμως δεν παρασύρομαι σε διάλογο με το παράλογο. Απαντούμε στην επιθετικότητα με ετοιμότητα, με ασπίδα μας τις Ένοπλες Δυνάμεις και δόρυ τις συμμαχίες μας.

Με μια έμμεση αναφορά στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «κάποια κέντρα θέλουν έναν πιεζόμενο πρωθυπουργό και μια αγκυλωμένη κυβέρνηση. Εξωθεσμικά κέντρα μας δείχνουν τα δόντια τους αλλά δεν μασάμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο απολογισμός της τελευταίας εβδομάδας

Για πάμε όμως να θυμηθούμε τι κάναμε μόνο την τελευταία εβδομάδα. Θα διαφεύγουν ακόμα και από εμάς. Είχαμε τις τελικές υπογραφές για την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Με 600 εργαζόμενους, σώσαμε τις δουλειές αυτές, που θα προστεθούν 1400. Η Κομισιόν αναθεώρησε την ανάπτυξη στο διπλάσιο της υπόλοιπης Ευρωζώνης. Τον πληθωρισμό να πέφτει για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Το καλάθι λοιδωρήθηκε αλλά μειώνει τις τιμές. Στο μέτωπο της ενέργειας μετά από συστηματική προετοιμασία την περασμένη Τετάρτη ξεκίνησαν οι έρευνες για φυσικό αέριο σε Κρήτη και Πελοπόννησο. Για να γνωρίζουμε πόσο φυσικό αέριο έχουμε και αν αξίζει τον κόπο να το χρησιμοποιήσουμε.

Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Ήμασταν στη δεύτερη πιο χαμηλή θέση 15 χωρών της ΕΕ. Είχαμε τρεις διαδοχικές ειδήσεις. Συναντήθηκα με εκπροσώπους 30 αμερικανικών πανεπιστημίων που έχουν συνάψει 100 προγράμματα συνεργασίας με ελληνικά πανεπιστήμια. Κορυφαία πανεπιστήμια όπως το Γέιλ, προχωρά σε ανταλλαγές φοιτητών χωρίς δίδακτρα. Δεκαεπτά σχολικά κτίρια ξεκινούν να κατασκευάζονται. Δεν αρκεί να ψηφίζουμε νόμους, πρέπει και να τους εφαρμόζουμε. Ο ΔΟΑΤΑΠ θα αναγνωρίζει ξένα πτυχία μέσα σε 60 μέρες. Πόσοι δεν έχουν ταλαιπωρηθεί από τον παλιό οργανισμό.

Έκλεισε και μια άλλη πληγή. Την Παρασκευή βρέθηκα σε μια ωραία εκδήλωση που βάλαμε τίτλους τέλους στη ντροπή των εκκρεμών συντάξεων. Μια τέτοια πολιτική επιλογή δεν έχει ιδεολογικό χαρακτήρα. Μέσα σε 22 μήνες εκδόθηκαν 470.000 συντάξεις. Το 1/6 των συνταξιούχων της χώρας πήρε τις συντάξεις του τους τελευταίους 22 μήνες. Ακολουθούν επικουρικές και εφάπαξ. Οι συντάξεις θα εκδίδονται μέσα σε 60 μέρες όπως σε όλες τις σοβαρές χώρες.

Στην Υγεία συνεχίζουμε με τον Προσωπικό Γιατρό. Στον Πολιτισμό είχα την ευκαιρία να βρεθώ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Η Ελλάδα αποτελεί παγκόσμια κέντρο τηλεοπτικών παραγωγών. Αυξήθηκε η απασχόληση κατά 17% στον καλλιτεχνικό χώρο. Μέσα σε μια εβδομάδα όλα αυτά. Η κυβέρνηση υλοποιεί αταλάντευτα το πρόγραμμά της. Κάνει πράξεις τις υποσχέσεις της.

Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να μηδενίζει τη σημαντική δουλειά που έχει γίνει. Είναι κάτι που το αναγνωρίζουν και οι πολίτες. Δεν είναι εθνική ιδιαιτερότητα αλλά διεθνής περιπέτεια. Γι αυτό εμπιστεύονται την κυβέρνηση που βαδίζει μπροστά. Η παράταξη έχει χρέος να συσπειρώσει όλες τις δυνάμεις που θέλουν κράτος ισχυρό, ευρωπαϊκό σύγχρονο. Για να γίνει και πάλι η ΝΔ εκφραστής ενός μεγάλου ρεύματος πέρα από τα κομματικά όρια. Με πρωταγωνιστές όλους εσάς και συνοδοιπόρους όλους όσοι είδαν ότι ο τόπος μπορεί να ξεπερνά τις κρίσεις και συνειδητοποιούν ότι οι κατακτήσεις δεν πρέπει να κινδυνεύσουν να χαθούν.

Ο Τσίπρας έχει δηλητηριάσει το πολιτικό κλίμα

Το κλίμα το έχει δηλητηριάσει ο Τσίπρας. Αμυνόμαστε στον Έβρο, “ένοχοι όσοι δεν ανοίγουν τα σύνορα”. Ξεσπά πανδημία “ας διαδηλώσουμε”. Θωρακίζεται η Εθνική Άμυνα “ξοδεύεται πολλά σε εξοπλισμούς”. Πόλεμος στην Ουκρανία “Δεν φταίει ο εισβολέας”. Δεν πρόκειται για παράταξη αλλά για συνονθύλευμα που τρέφεται από τη μιζέρια και ευδοκιμεί στον βούρκο της πολιτικής. Γι αυτό και κρύβονται πίσω από κάθε χυδαιότητα.

Μέχρι και παιδεραστές μας είπαν. Τώρα ετοιμάζουν την ήττα τους και αμφισβητούν ακόμα και την ακεραιότητα των εκλογών. Ο αριστερός Τραμπισμός σε όλο του το μεγαλείο. «Θέλουν να πειστεί ο λαός ότι είναι στηρίγματα της Δημοκρατίας αυτοί που την απειλούν», όπως είχε πει παλιότερα ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Δεν παρουσιάζουν την παραμικρή απόδειξη για τις υποκλοπές

Τελευταίο τους καταφύγιο οι υποκλοπές. Μπερδεύουν συνειδητά νόμιμες επισυνδέσεις με κακόβουλα λογισμικά που μπορεί να χρησιμοποιεί οποιοσδήποτε. Τι επιχειρούν να πείσουν; Ότι προσωπικά δεν είχα άλλη δουλειά από το να ακούω τους υπουργούς μου; Τις γυναίκες τους; Τη γραμματέα μου; Δεν παρουσιάζουν την παραμικρή απόδειξη.

Εγώ σε συκοφαντώ και απόδειξε εσύ ότι δεν ισχύει η συκοφαντία μου. Έρχεται ο ίδιος ο κ. Τσίπρας και ρίχνει φως στην εμπλοκή του. Επιβεβαιώνει στην τελευταία του συνέντευξη ότι λειτουργούσαν κακόβουλα λογισμικά στη χώρα μάλλον από ιδιωτικά συμφέροντα. Έχει τεκμηριωθεί από το 2016, ότι λειτουργούσε το Pegasus. Μιλάμε για την εποχή παρακολούθησης που έχω βάσιμες υποψίες ότι παρακολουθούνταν και το δικό μου τηλέφωνο.

Και κάτι άλλο που λέει πολλά. Ήταν ο Τσίπρας ο ίδιος που γνώριζε τη λειτουργία τους, που μεταξύ Ευρωεκλογών και Εθνικών έσπευσε πέντε μέρες πριν τις κάλπες άλλαξε τον ποινικό κώδικα που εμπόδιζε τη χρήση και την εμπορία μέσων παρακολούθησης. Μετέτρεψε έτσι το αδίκημα από κακούργημα σε πλημμέλημα. Ποιους ήθελε να προστατεύσει ετεροχρονισμένα. Σε ποιους άνοιγε το δρόμο;

Το χθες ίσως να απαντά και στο σήμερα. Επιβεβαιώνουν ότι δεν διδάχθηκαν τίποτα από την υπόθεση Novartis. Πάνω σε ένα υπαρκτό γεγονός δεν μπορούν να στήνουν σκευωρίες. Η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη που θα κάνει ό,τι πρέπει για να διαλευκανθεί πλήρως.

Δεν υπάρχει άλλο καταφύγιο στις Δημοκρατίες. Θα αναμένουμε την ετυμηγορία της. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Ήμασταν ειλικρινείς όταν είπαμε ότι στην υπόθεση Ανδρουλάκη εντοπίστηκαν υπηρεσιακές αστοχίες. Αυξήσαμε τα φίλτρα ελέγχου. Ενεργοποιήθηκαν Δικαιοσύνη και Βουλή.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες τίθεται σε δημόσια διαβούλευση σύγχρονο πλαίσιο για ΕΥΠ και ασφάλεια τηλεπικοινωνιών. Είναι ένα πλαίσιο που καθιστά την Ελλάδα την πρώτη χώρα που απαγορεύει τη χρήση και διακίνηση κακόβουλων λογισμικών στην επικράτειά της. Έχουμε κάποιες διαφορές. Την ώρα που εμείς ανακοινώνουμε έρευνες για τον φυσικό μας πλούτο, εκείνοι δημοσιεύουν λίστες από το δικό τους βούρκο.

Την ίδια ώρα που η Ελλάδα υποδέχεται νέα Rafale, ο Τσίπρας καλεί το Γάλλο πρέσβη να τον απειλήσει ότι θα καταργήσει την αμοιβαία αμυντική συμφωνία αν δεν υπάρχει ελληνική προστιθέμενη αξία. Θα ανατινάξει μια εθνική επιτυχία, που έκανε υπερήφανους όλους και ενόχλησε μόνο δύο κέντρα, την Τουρκία και τους εμπόρους όπλων που δεν είχαν θέση σε μια διακρατική συνεργασία.

Από το Go back Merkel στο Go Home Μακρόν

Πώς την αντιλαμβάνεται την τροποποίηση; Αν δεν συμφωνήσει δεν θα παραλάβουμε τα μαχητικά; Είναι αναπόσπαστα στοιχεία του αμυντικού σχεδιασμού. Από το Go back Merkel στο Go Home Μακρόν. Ποια γραμμάτια ξεχρεώνει και σε ποιους παίζοντας στα ζάρια την πατρίδα. Αποδεικνύεται εθνικό μειονέκτημα.

Η ΝΔ και εγώ είμαστε εμπόδιο σε κάποιους ισχυρούς αλλά λίγους. Δεν πειράζει. Μας αρκεί που είμαστε με τους πολλούς και στο όνομά τους δηλώνω ότι δεν θα δεχθούμε καμία υπονόμευση. Κανένα φρένο στις αλλαγές που δεσμευτήκαμε. Άλλο το τερέν της πολιτικής άλλο το γήπεδο των ιδιωτικών συμφερόντων. Όποιος τα μπερδεύει μετατρέπει σε αρένα τη δημόσια ζωή. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τους επιχειρηματίες τους θέλει συμμάχους, ούτε υποβολείς ούτε ρυθμιστές τους θέλει και τους ανέχεται. Προς κάθε κατεύθυνση ο καθένας στο ρόλο του.

Υπουργοί και βουλευτές έχουν ατσαλωθεί. Ας μην αμφισβητήσει κανείς την ενότητά μας. Έχω προτείνει στον Τσίπρα να κάνει πρόταση δυσπιστίας και δεν τολμά. Όσοι θέλουν την Ελλάδα μπανανία, τους απαντώ λάθος διεύθυνση. Σ’ αυτούς που ζητούν να μην κάνω αυτά που πιστεύω τους λέμε όχι, ευχαριστώ. Σε εκείνους που ονειρεύονται αδύναμες κυβερνήσεις τους προειδοποιώ, θα είμαστε απέναντί τους. Είμαι εκλεγμένος από το λαό και σε αυτόν λογοδοτώ.

Όλα αυτά καθιστούν την επόμενη κάλπη μια από τις πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης. Όχι μόνο γιατί μπροστά στις φουρτούνες χρειάζεται σταθερό τιμόνι. Δεν μιλάμε για διπλές εκλογές. Μιλάμε για εθνικές εκλογές, δίνοντας στην πρώτη κάλπη το βάρος της τελικής. Αυτή θα καθορίσει ποιος θα κυβερνήσει. Δεν υπάρχει χώρος για εσωστρέφεια. Όλοι να μάθουν ότι η χώρα δεν έχει ανάγκη από χαλαρές ψήφους. Δεν μπορεί οι αποφάσεις της Πολιτείας και οι δράσεις να ατονούν στους δρόμους κομματικών παζαριών, δείτε τι συμβαίνει σε συμμαχικές κυβερνήσεις στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις. Αυτοδύναμη Ελλάδα, με πρωταγωνίστρια τη ΝΔ.

Μια κυβέρνηση της παράταξής μας αν και ενός κόμματος, δεν είναι ενός χρώματος. Η δική μας αυτοδυναμία είναι εγγύηση για εθνική συνεργασία. Για συστράτευση και δραστικό εκσυγχρονισμό. Η παράταξή μας θα απλωθεί στην κοινωνία. Να παρουσιάσουμε τα πολλά που έγιναν και τα πολλά που πρέπει να γίνουν. Με ρεαλισμό αλλά χωρίς κομπασμό. Περιμένουν από εμάς οι πολίτες έμπρακτη στήριξη. Αναγνωρίζουν τις προσπάθειες της Πολιτείας αλλά θα ήθελαν κάτι περισσότερο.

Ποια παράταξη απέδειξε ότι μπορεί στην πράξη να ενισχύσει το εισόδημα; Η ΝΔ με το χειροπιαστό έργο ή ο ΣΥΡΙΖΑ με τις κλειστές τράπεζες; Ποιος είναι ικανός να διαχειρίζεται τις κρίσεις θωρακίζοντας την πατρίδα; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικεφαλής κυβέρνησης ΝΔ ή ο Αλέξης Τσίπρας επικεφαλής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;

Ας είμαστε ειλικρινείς σ’ αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσει στην κάλπη ο πολίτης που μπορεί και συγκρίνει. Βλέπει τη θέση της χώρας. Μπορεί να διακρίνει μια καλή κυβέρνηση που κάνει και λάθη από μια πραγματικά λάθος κυβέρνηση. Μπορεί πια τέσσερα χρόνια ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξης Τσίπρας, τέσσερα χρόνια ΝΔ και Κυριάκος Μητσοτάκης. Το αν όχι εμείς ποιος δεν το είπα με αλαζονεία, αλλά ισχύει απόλυτα. Οι Έλληνες στις επόμενες εκλογές θα απαντήσουν με μια ψήφο και τρεις λέξεις σταθερότητα, συνέχεια, συνέπεια.

Κλείνω όπως άρχισα απευθυνόμενος στους μαχητές του κόμματος. Γιορτάζουμε 48 χρόνια ΝΔ σηκώνοντας το γάντι στην πρόκληση. Ανοίγουμε την εξόρμηση μας στην κοινωνία. Ερχόμαστε από μακριά και πάμε μακριά. Σας θέλω δίπλα μου για την πατρίδα, τη Δημοκρατία, την παράταξη.

Δείτε την ομιλία 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις