Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Μητσοτάκης ΔΕΘ: Εκλογές το 2023, δεν καταργούνται επιδόματα

Μητσοτάκης ΔΕΘ: Εκλογές το 2023, δεν καταργούνται επιδόματα

Όλα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.
“Καταθέτουμε αίτημα στο Eurogroup της Παρασκευής για αποπληρωμή του ΔΝΤ”
“Εκλογές το 2023 – Δεν θα κάνω τη Βουλή, βιομηχανία Εξεταστικών”.
Κλειστά τα χαρτιά του για το αν θα προτείνει ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
“Αυστηρός ο έλεγχος της Συμφωνίας των Πρεσπών – Κάποια στιγμή θα δω τον Ζάεφ”.
Λεπτό προς λεπτό όσα έγιναν στο live blog του newsit.gr.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΕΘ: ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΠΕΡΔΙΚΑΡΗΣ

Με την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου έριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αυλαία της παρουσίας του στη ΔΕΘ, την πρώτη του ως πρωθυπουργός. Επί 2,5 ώρες απαντούσε σε ερωτήματα των εκπροσώπων των ΜΜΕ και σε αντίθεση με την ομιλία του στο Βελλίδειο, αυτή τη φορά επιτέθηκε πολλές φορές στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε, απαντώντας σε σχετική αναφορά του Αλέξη Τσίπρα, πως δεν σκέφτεται τις πρόωρες εκλογές. Οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και τόνισε την ανάγκη να αλλάξει ο εκλογικός νόμος γιατί αλλιώς μας περιμένουν “διπλές κάλπες” λόγω της απλής αναλογικής. Ο πρωθυπουργός έστειλε μηνύματα στην Τουρκία, μίλησε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και απαντώντας σε ερώτηση του newsit.gr προανήγγειλε αποσύνδεση εισφορών και εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Λεπτό προς λεπτό η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο live blog του newsit.gr

Τι είπε ο Μητσοτάκης στην ομιλία του

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στα εγκαίνια της 84ης ΔΕΘ δεν είχε τελικώς κάποια έκπληξη. Ήταν… μετρημένη κυριολεκτικά και μεταφορικά και στη λογική της «Συμφωνίας Αλήθειας» για την οποία μίλησε ο κ. Μητσοτάκης και του συνθήματος «Ανάπτυξη για Όλους» επιβεβαίωσε την εφαρμογή της φορολογικής πολιτικής που είχε ανακοινώσει προεκλογικά και εστιάζει στη μείωση των φορολογικών βαρών.

Το πλέον ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως θα εφαρμοστεί και το πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, με παράλληλη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα και την καθιέρωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 9% (σ.σ.: για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ).

Κατά τον ίδιο τρόπο, θα μονιμοποιηθεί το «έκτακτο επίδομα συνταξιούχων», όπως είπε, αποφεύγοντας τον όρο «13η σύνταξη», αλλά ανακοίνωσε πως πλέον θα καταβάλλεται στα τέλη του έτους – το επόμενο, δηλαδή, θα καταβληθεί στα τέλη του 2020 κι όχι του 2019.

Επίσης, θα καταργηθούν οριστικά η εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος, αλλά ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως αυτό μπορεί να συμβεί όχι νωρίτερα από το 2021, συνδέοντάς το εμμέσως πλην σαφώς με τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ένα θέμα που απέφυγε ν’ αναλύσει ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, εστιάζοντας αποκλειστικά στη στοχοθεσία της κυβέρνησης και το πρόγραμμα δράσης της για τους επόμενους μήνες.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση το αργότερο έως τον Οκτώβριο θα περιλαμβάνονται, επίσης, οι παρεμβάσεις στον εταιρικό φόρο (24% εφέτος και 20% για τα κέρδη του 2020 από 28% που είναι σήμερα), στο φόρο μερισμάτων (5% από 10%), αλλά και τα φορολογικά κίνητρα για την οικοδομική δραστηριότητα (πλήρης απαλλαγή ΦΠΑ, έκπτωση φόρου για ανακαίνιση κατοικιών ή ενεργειακή αναβάθμιση κτλ.) και την αγορά ακινήτων (π.χ. «πάγωμα» φόρου υπεραξίας).

Επίσης, εντός του 2020 θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται και θα εφαρμοστεί η μείωση του ΦΠΑ στο 13% για βρεφικά είδη, παιδικά καθίσματα αυτοκινήτου και κράνη, όπως επίσης και του επιδόματος των 180 ευρώ για κάθε παιδί σε παιδικό σταθμό.

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, επίσης, ότι θα ισχύσει η προεκλογική εξαγγελία της ΝΔ για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% σε βάθος τριετίας, αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2020 κατά μία μονάδα. Το μέτρο, ωστόσο, θα ισχύσει μόνο για τους μισθωτούς πλήρους απασχόλησης, ενώ για τους μερικώς απασχολούμενους προωθείται άμεσα η προσαύξηση κατά 10% των αποδοχών τους για υπερωριακή απασχόληση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις