Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Έχουμε ενεργειακή επάρκεια και δεν θα υπάρξει διαταραχή

Μητσοτάκης: Έχουμε ενεργειακή επάρκεια και δεν θα υπάρξει διαταραχή

Σχεδόν δυο ώρες κράτησε η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Gazprom για την διακοπή της παροχής φυσικού αερίου σε Βουλγαρία και Πολωνία.

Όπως τονίστηκε στη διάρκεια της σύσκεψης, υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Οι επόμενες πληρωμές προς την Gazprom πρόκειται να γίνουν το τρίτο 10ημερο του Μαΐου. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής. Να σημειωθεί επίσης ότι από το Υπουργείο Ενέργειας έχει ήδη ανακοινωθεί αναλυτικό σχέδιο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη.

Στο θέμα της πληρωμής της οφειλής της Ελλάδας το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου στη Ρωσία, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, όπου καταγράφονται διχογνωμίες για το αν η πληρωμή με ρούβλια μέσω διπλού λογαριασμού αντίκειται στο πνεύμα των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Δύση στη Ρωσία. 

Πάντως αρμόδιες πηγές της κυβέρνησης, σε σχέση και με τη θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι το θέμα είναι τεχνικό και ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να θέσει σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτηση για κάποιες εταιρείες που έκαναν πληρωμές προς την Ρωσία σε ρούβλια, δήλωσε ότι: «Περίπου το 97% όλων των συμβολαίων προβλέπουν πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ. Είναι ξεκάθαρο ότι το αίτημα της Ρωσίας να πληρωθεί σε ρούβλια είναι μονομερής απόφαση και δεν συνάδει με τα συμβόλαια. Οι εταιρείες με τέτοια συμβόλαια δεν θα πρέπει να ενδώσουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας, κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση των κυρώσεων με υψηλό κίνδυνο για τις εταιρείες».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις