Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Μητσοτάκης για Τουρκία: Σημαντικές οι διαφορές μας αλλά δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε κλίμα έντασης

Μητσοτάκης για Τουρκία: Σημαντικές οι διαφορές μας αλλά δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε κλίμα έντασης

Το μήνυμα πως έχουμε σημαντικές διαφορές με την Τουρκία, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε σε οδικό χάρτη για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε διαρκές κλίμα έντασης», εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί αύριο, Τετάρτη (12.07.23) με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην πρώτη συνάντηση μετά την διπλή εκλογική επικράτηση.

«Πιστεύω ότι και οι δύο με ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα ομαλοποίησης των σχέσεων» ανέφερε.

Για το πράσινο φως της Τουρκίας στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «η επαναβεβαίωση των βασικών αρχών της συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της συμμαχίας την Σουηδία και ελπίζουμε πολύ σύντομα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μελος της συμμαχίας».

Πιο αναλυτικά, ολόκληρη η δήλωση του κ. Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Συναντιόμαστε εδώ πέρα στο Βίλνιους, καθόσον ακόμα λίγες εκατοντάδες χιλιόμετρα πιο πέρα μαίνεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Κατά συνέπεια, η επαναβεβαίωση των βασικών αρχών της συμμαχίας είναι σήμερα περισσότερο απαραίτητη παρά ποτέ και θέλω να χαιρετίσω την επί της αρχής απόφαση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν να δεχθεί στους κόλπους της συμμαχίας την Σουηδία και εύχομαι πολύ σύντομα και επίσημα η φίλη Σουηδία να αποτελέσει το 32ο μέλος της συμμαχίας μας.

Θα έχω, όπως γνωρίζετε, την ευκαιρία να συναντηθώ αύριο κατ΄ιδίαν με τον πρόεδρο Ερτογάν, στην πρώτη συνάντησή μας μετά την διπλή εκλογική μας επικράτηση. Πιστεύω ότι και οι δύο με μία ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Όπως έχω πει πολλές φορές, δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης. Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε την γεωπολιτική μας διαφορά, που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.

Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, βήματα προόδου που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις