Πολιτική

Μητσοτάκης για Τσίπρα: «Εσείς θα μπαίνατε σε ένα καράβι που ο καπετάνιος το έστειλε μια φορά στα βράχια;»

Ο πρωθυπουργός είπε για τον τουρισμό ότι έχουμε δυνατότητα να γίνει η χώρα ο πιο ελκυστικός προορισμός στον κόσμο

Το παρών στο 36ο Greek Economic Summit, που διοργανώνει το Επιμελητήριο έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετείχε σε συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννη Σαρακάκη.

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολιάζοντας κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Τσίπρα, ανέφερε πως «ήλπιζα ότι θα μέναμε στα θέματα της ατζέντας. Εγώ είπα μια κουβέντα που θέλω να επαναλάβω και να διατυπώσω το ερώτημα.

Εσείς θα μπαίνατε σε ένα καράβι που ο καπετάνιος το έστειλε μια φορά στα βράχια; Διαβάζοντας το βιβλίο βλέπω ότι έσπευσε να βγει πρώτος από το πλοίο, πήρε όλες τις σωσίβιες λέμβους και τα σωσίβια και έριξε όλη την ευθύνη στο πλήρωμα»

Αναφερόμενος στην οικονομία και ειδικά για την ανάπτυξη στην συζήτηση με τον πρόεδρο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου Γιάννη Σαρακάκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα έχει σήμερα από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη όντας ταυτόχρονα δημοσιονομικά υπεύθυνη και επιτυγχάνοντας πρωτογενή πλεονάσματα.

«Όσο οι μεταρρυθμίσεις αποδίδουν τόσο έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να προβαίνουμε σε σημαντικές μειώσεις φόρων που έχουν με τη σειρά τους αναπτυξιακή δυναμική», τόνισε υπενθυμίζοντας ότι την περίοδο 2015-2018 η Ελλάδα είχε από τους χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης προσέφερε σημαντική αναπτυξιακή δυναμική και τα κέρδη, μετά πρέπει να μας απασχολήσουν.

Αναφέρθηκε επίσης στις επενδύσεις και στην αύξησή τους, τονίζοντας ότι χρειάζεται να συνεχίσουμε την προσπάθεια και είπε ότι ο κεντρικός στόχος από το 2023 είναι η αύξηση των μισθών.

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις και το «βαθύ» κράτος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η μάχη αυτή είναι συνεχής. «Θα κερδηθεί αυτός ο πόλεμος άσχετα αν μπορούν να χαθούν κάποιες μάχες», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι αύριο στο υπουργείο Δικαιοσύνης θα παρουσιάσει αλλαγές που οδηγούν σε επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Οι άλλες μεταρρυθμίσεις, εκείνες που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, είναι συνεχείς. Δεν σκεφτόμαστε από τώρα εκλογικό σχεδιασμό και να βάλουμε φρένο στις μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι από τώρα μιλάει για την Ελλάδα του 2030 κάτι που απαιτεί σχεδιασμό από τώρα.

«Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν ίσως η πιο σύνθετη και δύσκολη μεταρρύθμιση. Δοκιμάσαμε πολλές φορές να προσεγγίσουμε το πρόβλημα…Έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Αυτή η μεταρρύθμιση έχει ένα βραχυπρόθεσμο κόστος.

Ζητώ από τους αγρότες και κτηνοτρόφους να δείξουν κατανόηση. Τελικά τα χρήματα που θα πάρουν θα είναι περισσότερα. Κάθε μεταρρύθμιση έχει βραχυπρόθεσμο κόστος και μακροχρόνιο όφελος», ανέφερε.

Η Ελλάδα στην ενέργεια μετατρέπεται από περιφερειακό παίκτη σε πρωταγωνιστή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς ποια μπορεί να είναι τα νέα πεδία επενδύσεων ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία είναι διαφοροποιημένη από όσο πολλοί πιστεύουν.

Ο πρωθυπουργός είπε για τον τουρισμό ότι έχουμε δυνατότητα να γίνει η χώρα ο πιο ελκυστικός προορισμός στον κόσμο.

«Υπάρχουν πολλοί κλάδοι που η Ελλάδα έχει πολλά να δώσει. Στην ενέργεια μετατρέπεται από έναν περιφερειακό παίκτη σε πρωταγωνιστή. Οι συμφωνίες που υπογράφησαν και να ευχαριστήσω την πρέσβειρα, αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο.

Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις ΑΠΕ, σε έργα αποθήκευσης ενέργειας, στην αποθήκευση φυσικού αερίου ως καύσιμο και τώρα ξεκινά γεωτρήσεις και τότε μπορεί να συζητάμε για πολύ διαφορετική πορεία της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στη βιομηχανία, τη φαρμακοβιομηχανία, την υγεία, την εκπαίδευση, την αγροδιατροφή και την τεχνολογία.

«Έχουμε πάνω από 40 επιχειρηματικά κεφάλαια σε ελληνικές start up. Δημιουργούν καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας και μας επιτρέπουν να προσελκύσουμε Έλληνες από το εξωτερικό», τόνισε.

«Έχουμε δώσει σημαντικά κίνητρα. Επιστρέφουν περισσότεροι από όσους φεύγουν. Αυτή τη στιγμή εκτιμούμε – αυτό δείχνουν τα στοιχεία – ότι σε ετήσια βάση επιστρέφουν περισσότεροι από όσους φεύγουν», υπογράμμισε.

«Παραγωγικότητα, εξωστρέφεια, επένδυση στην ποιότητα, να αυξηθούν περισσότερο οι μισθοί»

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι και κορυφαίος προορισμός για συνταξιούχους από το εξωτερικό ή εύπορους ανθρώπους επίσης από το εξωτερικό που θέλουν να έρθουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

«Παραγωγικότητα, εξωστρέφεια, επένδυση στην ποιότητα, να αυξηθούν περισσότερο οι μισθοί. Το παραγωγικό μοντέλο της χώρας έχει αλλάξει. Το έχουμε ήδη δρομολογήσει και πρέπει να επιμείνουμε σε αυτό το δρόμο και να τον διανύσουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα», συμπλήρωσε.

«Η απόφαση της Ευρώπης για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ειλημμένη και μη αναστρέψιμη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Υπενθύμισε ότι το 2019 η Ελλάδα πήρε την απόφαση να απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη. «Η χώρα θα χρειαστεί μεταβατικό καύσιμο και είναι το φυσικό αέριο. Θα ήταν σημαντικό αντί να εισάγουμε, να βγάζουμε δικό μας.

Η Ελλάδα θέλει φυσικό αέριο και χτίζουμε στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ που έχει και ενεργειακά και γεωπολιτικά χαρακτηριστικά», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Η σχέση με τις ΗΠΑ είναι στρατηγική με γεωπολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό αποτύπωμα την οποία η κυβέρνηση μας και η κυβέρνηση Τραμπ έχει διάθεση να καλλιεργήσει και να ενισχύσει περισσότερο», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρεί από τις θέσεις μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το γεγονός πως ενδιαφέρονται αμερικανικοί κολοσσοί για τις έρευνες, πιθανόν υδρογονανθράκων, επιβεβαιώνονται έμπρακτα τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αυτό έχει τη δική του σημασία.

«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι αυτοτελείς. Η Ελλάδα επιδιώκει το διάλογο με την Τουρκία χωρίς να υποχωρεί από τις θέσεις μας», τόνισε ενώ για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και υφαλοκρηπίδας είπε πως αυτή είναι συζήτηση που αφορά την Ελλάδα και την Τουρκία.

Η πολιτική σταθερότητα από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός

«Η πολιτική σταθερότητα αναγνωρίζεται ως προϋπόθεση οικονομικής ευημερίας σε αντίστοιχη με αυτό που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Την πολιτική σταθερότητα την έχουμε θεσμικά και είναι από τους βασικούς λόγους που η Ελλάδα είναι ελκυστικός επενδυτικός προορισμός. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί με τις πολιτικές μας αλλά κανείς δεν μπορεί να μας κατηγορήσει ότι κάναμε άλλα από αυτά που είπαμε. Η προεκλογική περίοδος ορίζεται από το Σύνταγμα.

Είναι νωρίς να μιλήσουμε για τις εκλογές του 2027. Θεωρώ τις αυτοδύναμες κυβερνήσεις πιο αποτελεσματικές και γρήγορες από τις κυβερνήσεις συνεργασίας και θα επιδιώξουμε αυτοδυναμία. Τον Δεκέμβριο του 2022 πολλοί προέβλεπαν ότι δεν θα έχουμε αυτοδυναμία και οι πολίτες τους διέψευσαν», τόνισε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Η Ελλάδα «σταθμός» ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο – Οι εκτιμήσεις για τα γεωστρατηγικά οφέλη
Στα «οφέλη» για την Ελλάδα από τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, η Αθήνα προσθέτει και το γεγονός ότι η Άγκυρα, υπό τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, «εμφανίζεται αμήχανη», με στενά περιθώρια αντίδρασης...
συστοιχία Patriot
Αλέξης Τσίπρας: Εμείς θα πάρουμε ξανά το πρωτάθλημα όταν θα έχουμε στέρεο, εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης
«Αναγκαία η επανίδρυση της προοδευτικής παράταξης, διότι καμία από τις υπάρχουσες δυνάμεις του προοδευτικού δημοκρατικού χώρου δεν μπορεί, ανεξαρτήτως από το αν θέλουν»
Αλέξης Τσίπρας 46
Μητσοτάκης για επιστολική ψήφο: Από τις επόμενες εκλογές οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους
Με βίντεο στα social media, ο πρωθυπουργός παρουσιάζει την αλλαγή στο εκλογικό πλαίσιο, υπογραμμίζοντας ότι η νέα ρύθμιση διευκολύνει τη συμμετοχή των Ελλήνων της διασποράς χωρίς μετακινήσεις και πολύωρα ταξίδια
Μητσοτάκης, επιστολική ψήφος
Επαναπατρισμός Ελλήνων από τη Μέση Ανατολή: Στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ ο Γεραπετρίτης για τον συντονισμό των επιχειρήσεων
Περίπου 2.500 αιτήματα έχουν υποβληθεί έως τώρα, 315 Ελληνες έχουν ήδη επιστρέψει με ασφάλεια, ενώ για το Σάββατο (07.03.2026) έχει προγραμματιστεί ειδική πτήση της Emirates από το Ντουμπάι προς την Αθήνα
Γιώργος Γεραπετρίτης
Νικήτας Κακλαμάνης για τις φωτογραφίες της Καισαριανής: Μνημείο της νεότερης ιστορίας και οδηγός συλλογικής μνήμης
Ο πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η έκθεση του πολύτιμου αυτού υλικού από το υπουργείο Πολιτισμού θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό σχεδιασμό
Φωτογραφίες 200 της Καισαριανής
Ανδρουλάκης: Η Κύπρος να στηριχτεί από όλη την Ευρώπη, λάθος η απόλυτη κάθετη ταύτιση του Μητσοτάκη με τον Νετανιάχου
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητεί στήριξη της Λευκωσία από το σύνολο της ΕΕ, απορρίπτει την επίθεση ΗΠΑ και Ισραήλ στο Ιράν και ασκεί σφοδρή κριτική στον πρωθυπουργό
Οι φρεγάτες «Ψαρά» και «Κίμων» πλέουν ανοιχτά της Λεμεσού, στην Κύπρο