Πολιτική

Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα οφείλει να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών”

Την ανάγκη να δοθεί μια πολιτική απάντηση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, Κωσταντίνος Καραμανλής, με θέμα «Κλιματική αλλαγή και νέες πολιτικές: Διεθνής Κοινότητα, Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα».

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο κ. Μητσοτάκης συνεχάρη το Ινστιτούτο Δημοκρατίας για τη συζήτηση την οποία χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα επίκαιρη. Όπως είπε, πρέπει να δοθεί μια πολιτική απάντηση στο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, εκφράζοντας την άποψη πως δυστυχώς τέτοια ζητήματα δεν τα συζητούμε στην Ελλάδα. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει διατελέσει και πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, τόνισε πως η ΝΔ έχει συμβάλει πολιτικά να καταρρίψει τον μύθο πως η ευαισθησία του περιβάλλοντος αποτελεί προνομιακή πεδίο της αριστεράς.

«Η κλιματική αλλαγή είναι ένα αναμφισβήτητο γεγονός» και το «φαινόμενο αυτό είναι ανθρωπογενές» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην άνοδο της θερμοκρασίας και τις επιπτώσεις που θα έχει κάτι τέτοιο στον πλανήτη, επισημαίνοντας πως θα πρέπει να τεθούν φιλόδοξοι στόχοι για τον περιορισμό των αερίων που δημιουργούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. «Η επίτευξη αυτού του στόχου είναι ένα ζήτημα παγκόσμιο» είπε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τα 5 κύρια σημεία της συμφωνίας του Παρισίου, την οποία και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντκή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πάντως, επεσήμανε πως η βασική αδυναμία αυτών των πολιτικών συμφωνιών είναι ότι δεν υπάρχουν μηχανισμοί κυρώσεων. «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μομέντουμ για να ασκηθούν και πιέσεις στις ηγεσίες των χωρών» είπε, ενώ αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στις προβλέψεις που υπάρχουν για την Ελλάδα.
«Αυτή η συζήτηση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στη χώρα μας γιατί πρέπει να αντιληφθούμε ότι η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή των χωρών που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Η Ελλάδα είναι σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κόκκινο» τόνισε, αναφερόμενος σε προβλέψεις για αύξηση της στάθμης της θάλασσας, σε περισσότερες μέρες καύσωνα, αλλά και σε ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Η στάση μας δεν μπορεί να είναι μια στάση αδιαφορίας ή απλά τυπικής συμμόρφωσης καθώς το πρόβλημά μας αφορά άμεσα. Η Ελλάδα οφείλει να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, αλλά και μείωσης των εκπομπών, με μία επιθετική πολιτική που θα συμβάλλει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας παράλληλα λόγο για ενίσχυση της περιβαλλοντικής μας συνείδησης, την οποία και χαρακτήρισε ως «αναιμική».

«Ο υπέρογκος δανεισμός της προηγούμενης γενιάς έχει φορτώσει στην επόμενη γενιά δυσανάλογο βάρος, και ένα αντίστοιχο φαινόμενο παρατηρούμε και στο θέμα του περιβάλλοντος. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δανειζόμαστε το περιβάλλον από την επόμενη γενιά» είπε ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας πως η προστασία του περιβάλλοντος δεν υπονομεύει την ανάπτυξη στη χώρα. «Προφανώς υπάρχουν πεδία που η ανάπτυξη συγκρούεται με την προστασία του περιβάλλοντος. Όποιο συγκριτικό πλεονέκτημα έχει η Ελλάδα, συνδέεται όμως με την προστασία του φυσικού μας περιβάλλοντος. Το ίδιο το περιβάλλον είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Διπλωματικό μπρα ντε φερ Ελλάδας – Τουρκίας στον ΟΗΕ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Άκυρο και ανυπόστατο» λέει η Αθήνα, «ισχύει από το 2019» απαντά η Άγκυρα
Ο πρέσβης Αχμέντ Γιλντίζ της Τουρκίας υποστήριξε ότι «το Συμβούλιο αυτό δεν είναι δικαστήριο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών»
H Αγλαΐα Μπαλτά 75
Προεκλογικό μήνυμα Μαρινάκη από Θεσσαλονίκη: «Για να κερδίσεις, παίζει ρόλο και το όραμα που δίνεις για τα επόμενα χρόνια»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε στο επίκεντρο το κυβερνητικό έργο - Η απάντηση στην αντιπολίτευση για τη συγκέντρωση Κασιδιάρη στον ίδιο χώρο με την εκδήλωση της ΝΔ
Παύλος Μαρινάκης
«Σφάχτηκαν» Γεωργιάδης και Κωνσταντοπούλου: «Είσαι η καλύτερη φίλη του Κασιδιάρη» – «Χυδαιολογείς, είσαι θαυμαστής των ναζί»
Σφοδρή αντιπαράθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς, με αφορμή τη συγκέντρωση υποστηρικτών του καταδικασμένου πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου 9