Site icon NewsIT

Μητσοτάκης: Η Τουρκία προκαλεί και απομονώνεται

10.09.2019 | 13:02
Μητσοτάκης: Η Τουρκία προκαλεί και απομονώνεται

Ο Νίκος Αναστασιάδης είναι ο πρώτος ηγέτης που υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου ως πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αμφότεροι έστειλαν μήνυμα στην Τουρκία για την προκλητική της συμπεριφορά, μετά και το «σόου» του Τσαβούσογλου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Νίκο Αναστασιάδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την επίσκεψη του προέδρου της Κύπρου στην Αθήνα «επίσκεψη με βαρύ συμβολισμό» αλλά και ουσιαστική λόγω της κρίσιμης καμπής στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό.

Ο πρωθυπουργός έστειλε ξανά μήνυμα στην Τουρκία, πως με την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της, το μόνο που καταφέρνει είναι η διεθνής της απομόνωση.

Click4more: Προκλητικός Τσαβούσογλου! “Μοιραστείτε το φυσικό αέριο προτού είναι αργά…” απείλησε από την κατεχόμενη Αμμόχωστο – video

«Αντιλαμβάνομαι πως τα προσκόμματα της άλλης πλευράς σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν οδηγούν σε πρόοδο, παρά τη δική σου εξαιρετικά εποικοδομητική στάση. Η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στα ανοιχτά της Κυπριακής Δημοκρατίας εξακολουθεί να προκαλεί, συνοδευόμενη και από μία συγκρουσιακή ρητορική καταδεικνύει τη διεθνή της απομόνωση», τόνισε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κύπριο πρόεδρο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως οι στρατηγικές επιλογές παραμένουν σταθερές και η προσπάθεια συνεχίζεται. «Η Ελλάδα στέκεται πάντα δίπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία σε αυτήν την επίπονη προσπάθεια να επανενωθεί η Μεγαλόνησος, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά της. Η Ελλάδα είναι σταθερός συμπαραστάτης, σταθερός αρωγός σε κάθε βήμα και πρωτίστως στο πλαίσιο της ΕΕ γιατί είναι και τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης που θίγει η στάση της Τουρκίας. Θα συντονίσουμε τις ενέργειές μας ενόψει της Συνόδου του ΟΗΕ» και καλωσόρισε τον κ. Αναστασιάδη «σπίτι του», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Ελλάδα, η οποία, είπε ανέφερε, παραμένει ο σταθερός συμπαραστάτης στην εθνική προσπάθεια της Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σημειώνοντας ότι «θα μας δοθεί η ευκαιρία της ενημέρωσης και του προβληματισμού ενόψει των απαράδεκτων δηλώσεων του Τούρκου ΥΠΕΞ, που, δυστυχώς, αναδεικνύει και αποδεικνύει μία έντονη ανησυχία που έχει η ελληνοκυπριακή κοινότητα, τον έλεγχο της τουρκοκυπριακής κοινότητας απόλυτα από την Τουρκία».

Επίσης, δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για το μέλλον. «Η λύση πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες. Έχουμε κάνει βήματα αλλά δυστυχώς τα όσα ακολούθησαν από τις δηλώσεις Τσαβούσογλου δημιουργούν προβληματισμό. Θα συζητήσουμε για τον συντονισμό των δράσεων και να χαράξουμε από κοινού πολιτική για να ευνοηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα μας δώσουν ειρήνη και προοπτική στην Κύπρο και ενδεχομένως να οδηγήσει και σε μία καλύτερη σχέση Ελλάδας-Τουρκίας. Ευχαριστώ για τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο κυπριακό ελληνισμό» κατέληξε ο κ. Αναστασιάδης.

Ο Νίκος Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κυρ. Μητσοτάκη, αναφερόμενος στις εγγυήσεις, επισήμανε: «Πόσο δικαιολογείται η αξίωση να συνεχίσουν οι εγγυήσεις; Δηλαδή, η συνέχιση του ελέγχου ακόμα και μετά την εξεύρεση λύσης που θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτή από τις δύο κοινότητες; Έχουμε κάνει βήματα. Εκφράζουμε προβληματισμό ως προς τις προθέσεις της Άγκυρας και την προοπτική για έναν νέο εποικοδομητικό διάλογο».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version