Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη: Πανικός και μικρότητα να προσπαθείς να φορτώσεις ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ

Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη: Πανικός και μικρότητα να προσπαθείς να φορτώσεις ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ

Επίθεση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες όπου μίλησε σε κομματική εκδήλωση στις Βρυξέλλες.

Όπως τόνισε ο κ.Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υπόθεση της Εύας Καϊλή «η αξιοπιστία της πολιτικής πλήττεται και η εμπιστοσύνη στους θεσμούς βάλλεται. Είναι πολύ στενάχωρα όσα είδαν το φως και πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα τα εξιχνιάσει» ενώ τόνισε χαρακτηριστικά πως δείχνει «πανικό και μικρότητα το να προσπαθείς να φορτώσεις ένα στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης πως « ο κ.Ανδρουλάκης έλεγε με σαφήνεια ότι θέλει να στείλει τη ΝΔ στην αντιπολίτευση. Ο άνθρωπος θέλει να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν επιλέγει να είναι παρακολούθημα του κ.Τσίπρα ας το πει με σαφήνεια και όχι μισόλογα».

Από τα βέλη του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν ξέφυγε ούτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας για τον οποίο τόνισε πως «λέει ότι η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στο να εξάγει διαφθορά. Η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στις εξαγωγές προϊόντων και αγαθών και δεν νομίζω ότι ένας τέως πρωθυπουργός προσφέρει υπηρεσίες στη χώρα του όταν τη δυσφημεί εκτός Ελλάδος».

Αναφερόμενος στις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «μπαίνουμε στην τελική ευθεία καθώς το 2023 είναι προεκλογική χρονιά» και ξεκαθάρισε και πάλι πως «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους».

Παράλληλα έβαλε στόχο την αυτοδυναμία καθώς όπως είπε «για να επιτευχθεί με βεβαιότητα στη δεύτερη κάλπη όχι ως αλαζονεία αλλά ως συνέχιση σταθερότητας. Για να κρατηθεί το πηδάλιο της χώρας σταθερό στα φουρτουνιασμένα νερά καθώς έχουμε δείξει ότι διαχειριζόμαστε μεγάλες κρίσεις με επάρκεια και μετατρέπουμε κρίσεις σε ευκαιρία».

«Μας έτυχαν μεταναστευτική κρίση, πανδημία, αναταράξεις με γείτονα εξ ανατολών, ενεργειακή κρίση και παρά την διαχείριση όλων αυτών παραμείναμε συνεπείς στις στρατηγικές μας επιλογές.

Παραμείναμε συνεπείς σε προεκλογικές δεσμεύσεις: μειώσαμε φόρους, φέρνουμε επενδύσεις, η ανεργία έχει πέσει και δεσμευτήκαμε για μια Ελλάδα ασφαλή και ισχυρή.

Έχουμε περάσει μεταρρυθμίσεις από το κοινωνικό κράτος μέχρι την παιδεία και αντιμετωπίσαμε τη χρόνια παθογένεια των εκκρεμών συντάξεων».

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: H πρώτη εκλογή είναι πολύ πιθανόν, με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, να μη μάς δώσει τη δυνατότητα να σχηματίσουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση Ο στόχος της αυτοδυναμίας, όμως, θα επιτευχθεί με βεβαιότητα στη δεύτερη κάλπη. Και θα επιτευχθεί όχι ως μία ένδειξη κομματικής αλαζονείας αλλά ως μία συνθήκη συνέχειας και σταθερότητας για τη χώρα.

Η χώρα σήμερα -περισσότερο παρά ποτέ- χρειάζεται μία σταθερή κυβέρνηση, που να μπορεί να κρατάει το σκάφος της χώρας, το πηδάλιο της χώρας σταθερό στα φουρτουνιασμένα νερά τα οποία διανύουμε. Κι έχουμε αποδείξει, πιστεύω, 3,5 χρόνια ως κυβέρνηση ότι μπορούμε να διαχειριζόμαστε μεγάλες κρίσεις με επάρκεια και ενίοτε να μετατρέπουμε και τις κρίσεις σε ευκαιρίες, να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που υλοποιούμε και που θέλουμε να συνεχίσουμε να υλοποιούμε.

Εκτός, όμως, από όλα όσα μας έτυχαν και όπως ξέρετε δεν ήταν και λίγα, ξεκινώντας με τη μεταναστευτική εισβολή του Μαρτίου του 2020, αμέσως μετά ακολούθησε η πανδημία, διαρκείς αναταράξεις δυστυχώς με τον γείτονά μας εξ ανατολών και τώρα μια πρωτοφανής ενεργειακή κρίση, απότοκο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά τη διαχείριση όλων αυτών των κρίσεων που απαιτούσε πολύ συχνά αναπροσαρμογή στις τακτικές μας κινήσεις, παραμείναμε συνεπείς στις στρατηγικές μας επιλογές.

Και σήμερα, κάνοντας τον απολογισμό μετά από 3,5 χρόνια ευθύνης της διακυβέρνησης της χώρας, μπορούμε να πούμε ότι «ναι, ήμασταν συνεπείς στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις». Σάς είχα πει προεκλογικά ότι θα μειώσουμε τους φόρους. Μειώσαμε τους φόρους. Σάς είχαμε πει ότι θα φέρουμε επενδύσεις και θα δημιουργήσουμε πολλές νέες δουλειές. Το κάναμε. Φέρνουμε κάθε χρόνο περισσότερες επενδύσεις από τον προηγούμενο χρόνο στην πατρίδα μας και η ανεργία έχει πέσει ήδη κατά 5,5 ποσοστιαίες μονάδες. Και εκτιμώ ότι θα πέσει πολύ περισσότερο ακόμα τα επόμενα χρόνια.

Δεσμευτήκαμε, επίσης, για μια Ελλάδα ισχυρή και ασφαλή. Και δεν το αμφισβητεί κανείς ότι σήμερα η Ελλάδα είναι γεωπολιτικά πολύ πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν από 3,5 χρόνια.

Ταυτόχρονα, υλοποιήσαμε μία σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε πολλά διαφορετικά πεδία πολιτικής, από το κοινωνικό κράτος μέχρι την παιδεία. Ενδεικτικά, να αναφέρω -τους περισσότερους από εσάς δεν σάς αφορά αυτό αλλά αφορά πολλούς συμπολίτες μας- το γεγονός ότι αντιμετωπίσαμε τη χρόνια παθογένεια -για να μην χρησιμοποιήσω μια πιο βαριά έκφραση- των εκκρεμών συντάξεων.

Σκεφτείτε τι είναι να βγαίνει κάποιος στη σύνταξη και να παίρνει τη σύνταξή του μετά από δύο ή τρία χρόνια. Λύθηκε αυτό το πρόβλημα και τώρα ο κάθε συνταξιούχος παίρνει τη σύνταξή του μέσα σε δύο μήνες. Χρειάστηκε πολύ συστηματική δουλειά, με πολύ μεγάλη επιμονή για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα.

Στην εκπαίδευση έχει γίνει μια μικρή επανάσταση. Όχι μόνο από τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στο σχολείο, από το νηπιαγωγείο από τα τέσσερα έτη, από την εκμάθηση των αγγλικών, τα εργαστήρια δεξιοτήτων που δίνουν τη δυνατότητα πια στα παιδιά να εξοικειώνονται με άλλα γνωστικά αντικείμενα, μέχρι το πανεπιστήμιο. Πια, τα πανεπιστήμια μας ανοίγονται στον κόσμο. Κάνουν διεθνείς συμμαχίες, αποκτούν επιτέλους εξωστρέφεια και γίνονται πολύ πιο ανταγωνιστικά. Και βέβαια η μεγάλη έμφαση που δίνουμε και στην τεχνική εκπαίδευση, στις δεξιότητες, στη δυνατότητά μας να μπορέσουμε να ευθυγραμμίσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο έχουμε στη χώρα μας.

Θα μπορούσα να σάς μιλώ πάρα πολύ ώρα για να κάνω έναν συνολικό απολογισμό. Δεν είναι αυτός ο σκοπός μου προφανώς σήμερα. Αλλά αυτό το οποίο θέλω να συγκρατήσετε είναι η πυκνότητα του κυβερνητικού έργου μέσα σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων.

Σκεφτείτε πόσα περισσότερα θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει αν δεν αντιμετωπίζαμε όλες αυτές τις κρίσεις. Και θα σας ζητήσω, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, ίσως κάποιοι από εσάς να το κάνετε, να διαβάζετε -το αναρτώ στο Facebook πια κάθε εβδομάδα- τον εβδομαδιαίο απολογισμό μας. Να δείτε τι πετυχαίνουμε κάθε εβδομάδα και να καταλάβετε τι έχουμε πετύχει συνολικά όλο αυτό το διάστημα που οι Έλληνες πολίτες μάς εμπιστεύτηκαν την πολύ μεγάλη ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας.

Και το λέω αυτό διότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση συγκρίνουμε αυτά τα οποία έχουμε πετύχει με αυτά τα οποία πέτυχαν κάποιοι άλλοι, οι οποίοι και αυτοί διεκδικούν με τη σειρά τους το δικαίωμα να κυβερνήσουν τον τόπο. Και εδώ η επιλογή είναι πάρα πολύ καθαρή.

Εμείς κυβερνήσαμε την πατρίδα, θα έχουμε κυβερνήσει 4 χρόνια όταν με το καλό φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας κυβέρνησαν και αυτοί την Ελλάδα 4 χρόνια. Έχουν το δικό τους έργο, έχουμε το δικό μας έργο και πιστεύω ότι η σύγκριση είναι εύκολο να γίνει από τους πολίτες.

Οι πολίτες θυμούνται τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, δεν τα έχουν ξεχάσει. Θυμούνται τα capital controls, θυμούνται τις περικοπές στις συντάξεις, θυμούνται την επιδρομή των φόρων που τσάκισε τη μεσαία τάξη. Θυμούνται το γεγονός ότι η οικονομία παράπαιε μέσα σε ένα αχρείαστο τρίτο μνημόνιο, σε μια εποχή πολύ ήρεμη για την υπόλοιπη Ευρώπη. Θέλω να θυμίσω ότι η περίοδος 2015-2019 ήταν μια καλή περίοδος για τη διεθνή οικονομία, όπου η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτυσσόταν γρήγορα και εμείς ήμασταν καθηλωμένοι στη στασιμότητα.

Τώρα συμβαίνει το ανάποδο. Τώρα εμείς αναπτυσσόμαστε με σχεδόν 6%, διπλάσιο ρυθμό από αυτόν της ευρωζώνης, και τριπλάσιο του χρόνου. Άρα αλλάξαμε τα δεδομένα. Και τολμώ να πω ότι «αλλάξαμε πίστα». Και βέβαια σε κάθε εκλογή δεν συγκρίνεται μόνο το έργο του καθενός, αλλά και το πρόγραμμά μας για το τι θα κάνουμε την επόμενη τετραετία.

Εμείς έχουμε μια πολύ ξεκάθαρη άποψη για το πώς θέλουμε να συνεχίσουμε αυτόν το μεταρρυθμιστικό δρόμο τον οποίο έχουμε χαράξει. Πώς θέλουμε να ενώσουμε στην κομματική κοίτη της Νέας Δημοκρατίας πολιτικές δυνάμεις οι οποίες δεν προέρχονται κατ’ ανάγκη μόνο από τον δικό μας χώρο αλλά οι οποίες πιστεύουν σε έναν υγιή πατριωτισμό και σε έναν ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας.

Είστε εδώ, στις Βρυξέλλες, και ξέρετε πόσο σάς πονάει μερικές φορές να αισθανόμαστε ως Ελλάδα ότι είμαστε ουραγοί, ότι παρακολουθούμε τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Κι όμως αυτό έχουμε καταφέρει να το αλλάξουμε τα τελευταία χρόνια.

Η Ελλάδα όχι μόνο δεν είναι ουραγός, αλλά σε πολλές από τις σημαντικές ευρωπαϊκές εξελίξεις είναι πρωταγωνιστής και πιστεύω ότι αυτό μας κάνει όλους -ειδικά τους Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδας, ειδικά τους Έλληνες των Βρυξελλών- μάς γεμίζει με ικανοποίηση και αυτοπεποίθηση.

Και βέβαια είναι, επίσης, τελείως ξεκάθαρο ότι για τη Νέα Δημοκρατία και εμένα προσωπικά η αυτοδυναμία είναι και μία αναγκαία προϋπόθεση σταθερότητας, επειδή και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν κάνει τις επιλογές τους.

Έχουμε αποδείξει ότι αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη μονοκομματική Νέα Δημοκρατία. Και έχω αποδείξει και εγώ ως Πρωθυπουργός ότι έχω τη δυνατότητα να επιλέγω στελέχη αξιοκρατικά και ενίοτε, όποτε αυτό κρίνω ότι είναι απαραίτητο, να επιστρατεύω με την καλή έννοια και στελέχη εκτός των παραδοσιακών τειχών της παράταξης.

 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις