Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μητσοτάκης – Κεραμέως παρουσίασαν το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο – Όλες οι αλλαγές (video)

Μητσοτάκης – Κεραμέως παρουσίασαν το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο – Όλες οι αλλαγές (video)
Intime

O Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως παρουσίασαν δημόσια το νομοσχέδιο για «την αναβάθμιση του σχολείου και την ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών».

Το νομοσχέδιο που έδωσαν στη δημοσιότητα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κινείται σε τέσσερις άξονες.

Παρακολουθήστε την εκδήλωση του Υπουργείου Παιδείας και τις ομιλίες του κ. Μητσοτάκη και της κ. Κεραμέως για το Νέο Αναβαθμισμένο Σχολείο από τις εγκαταστάσεις του σχολικού συγκροτήματος του 1ου ΓΕΛ – 1ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου (στρογγυλό):

Μητσοτάκης – η φιλοσοφία του νέου σχολείου: Ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η πανδημία κατέδειξε πόσο σημαντική είναι η αναβάθμιση του σχολείου, ευχαριστώντας στο σημείο αυτό δασκάλους και καθηγητές που αγκάλιασαν την τηλεκπαίδευση και την έκαναν πράξη.

«Ανακαλύψαμε τις δυνατότητες της τεχνολογίας ώστε να μπορούμε να προσαρμόσουμε τη διαδικασία στις ανάγκες των καιρών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι πλέον προσαρμόζουμε τα γνωστικά αντικείμενα στα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις του μέλλοντος.

«Δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά. Αυτή είναι η φιλοσοφία του νέου σχολείου», είπε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την έμφαση που θα δοθεί στην επαγγελματική εκπαίδευση. Την απόφαση για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία θα την πάρουν τα ίδια τα παιδιά, τόνισε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα Μητσοτάκη προς αμφισβητίες

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην παράσταση διαμαρτυρίας συλλόγων γονέων και εκπαιδευτικών την ώρα της παρουσίασης του νέου εκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου:

«Θα ήθελα να τους φωνάξω και να μου πουν τι τους ενοχλεί στην αξιολόγηση. Δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα. Θέλουμε να βοηθήσουμε δασκάλους και μαθητές να γίνουν καλύτεροι. Κρύβονται πίσω από κούφια συνθήματα. Είναι στο χέρι όλων μας να την κάνουμε πράξη με τον πιο παραγωγικό τρόπο. Έχει τον χαρακτήρα της επιβράβευσης», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Κεραμέως – 123 νέα προγράμματα σπουδών από Σεπτέμβριο

Από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι «επενδύουμε στους εκπαιδευτικούς για να μεταβούμε σε αυτόνομο και ευέλικτο σχολείο», σημειώνοντας ότι πρώτος άξονας θα είναι η καλλιέργεια των δεξιοτήτων.

Η Νίκη Κεραμέως σημείωσε ακόμα ότι 123 νέα προγράμματα σπουδών θα εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο με τους εκπαιδευτικούς να έχουν ως κύριο εργαλείο το πολλαπλό βιβλίο, να μπορούν δηλαδή να επιλέγουν οι ίδιοι το βιβλίο το οποίο θα διδάξουν.

Δεύτερος άξονας, συνέχισε η υπουργός, είναι οι ίσες ευκαιρίες για όλους. Νηπιαγωγείο από τα τέσσερα, διπλάσια πρότυπα και πειραματικά σχολεία, περισσότερα ψηφιακά εργαλεία.

Τρίτος άξονας, οι εναλλακτικές εκπαιδευτικές διαδρομές. «Θέλουμε να δώσουμε επιλογές ανάλογα με τις προτιμήσεις των μαθητών και να επενδύσουμε στην επαγγελματική κατάρτιση. Από Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν τα πρώτα έξι πρότυπα επαγγελματικά λύκεια».

Τέταρτος άξονας, είναι η ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, η αυτονομία και η αξιολόγηση. «Θα τους δώσουμε περισσότερες θέσεις ευθύνης. Η αξιολόγηση θα καταγράψει τα περιθώρια βελτίωσης και θα τους κάνει ακόμα καλύτερους», σημείωσε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Αλλάζουμε την Παιδεία στην πράξη, δημιουργούμε το σχολείο του αύριο σήμερα».

Τέλος, αναλυτική ενημέρωση για το νομοσχέδιο θα πραγματοποιηθεί σε συνέντευξη Τύπου της ηγεσίας του ΥΠΑΙΘ, η οποία έχει προγραμματιστεί μέσα στην εβδομάδα.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις