Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Μητσοτάκης – Σακελλαροπούλου: Στις 11 το πρωί του Σαββάτου (22/04) η προκήρυξη των εκλογών

Μητσοτάκης – Σακελλαροπούλου: Στις 11 το πρωί του Σαββάτου (22/04) η προκήρυξη των εκλογών

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 θα προκηρυχθούν και επίσημα το Σάββατο 22 Απριλίου 2023, όταν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ζητήσει το κλείσιμο της Βουλής εν όψει των εκλογών και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα υπογράψει το διάταγμα διάλυσης της Βουλής το οποίο θα θυροκολληθεί στο περιστύλιο. Με τη θυροκόλλησή του, ξεκινά αμέσως η προεκλογική περίοδος.

Όπως ανέφερε ο Γιάννης Οικονόμου, στην τελευταία του ενημέρωση στους πολιτικούς συντάκτες ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού με την ΠτΔ θα είναι η επίσημη προκήρυξη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Παράλληλα σημείωσε ότι την 21η Μαΐου θα κριθεί ποιος θα είναι πρωθυπουργός και ποιος θα κυβερνήσει. «Αν θα καταφέρουμε να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε ή αν θα επιστρέψουμε σε μια Ελλάδα στο περιθώριο της Ευρώπης».

Σημειώνεται ότι την επίσημη προκήρυξη των εκλογών την προανήγγειλε χθες από την Κέρκυρα κατά την παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος ο πρωθυπουργός. «Αναλογιστείτε το αποτύπωμα του έργου που θέτουμε στην κρίση των πολιτών και έγινε την προηγούμενη τετραετία. Μια κυβέρνηση η οποία ποτέ δεν έκρυψε τις αδυναμίες και αναγνώρισε τα λάθη της. Έτσι θα προσέλθουμε στην προεκλογική περίοδο που θα ξεκινήσει το Σάββατο. Οι πολίτες θα μας εμπιστευθούν, πιστεύω, γιατί τηρήσαμε τις δεσμεύσεις μας και έχουμε σχέδιο για το πώς θα αλλάξουμε τα Ιόνια νησιά και την πατρίδα μας. Σκοπός της πολιτικής μας είναι να βελτιώνει τη ζωή όλων των πολιτών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Με τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος στη Βουλή, ξεκινούν αμέσως και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών σε ΜΜΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 12, για τις απαγορεύσεις των υποψηφίων βουλευτών, οι εμφανίσεις υποψηφίων βουλευτών σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, καθώς και σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, υπό οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπεται, ως εξής:

α. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, μόνο μία φορά.

β. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου, μέχρι δύο φορές.

γ. Ως εμφανίσεις, θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψήφιου βουλευτή και υποψήφιου μέλους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της προεκλογικής του δραστηριότητας.

Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι Πρόεδροι ή Αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.

Σχετικά με τον επιτρεπόμενο αριθμό χρήσης πολιτικών γραφείων των υποψηφίων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ορίζεται ότι αυτός, ανεξαρτήτως του τόπου εγκατάστασής τους, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα τρία.

Στον περιορισμό δεν συνυπολογίζεται ένα επιπλέον πολιτικό γραφείο, εφόσον αυτό βρίσκεται εκτός των γεωγραφικών ορίων της εκλογικής περιφέρειας του υποψηφίου βουλευτού, όπως αυτό που παραχωρείται στην Αθήνα από τη Βουλή στους βουλευτές της περιφέρειας.

Επίσης, απαγορεύεται η λειτουργία εκλογικών κέντρων από υποψήφιους ή από τρίτους για χάρη των υποψηφίων, ενώ αποσαφηνίζεται ότι δεν περιλαμβάνονται στην έννοια του εκλογικού κέντρου τα πολιτικά γραφεία των υποψήφιων βουλευτών, εφόσον δεν είναι εγκατεστημένα σε ισόγειους χώρους.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης εγκατάστασης, σε ισόγειους χώρους, πολιτικά γραφεία βουλευτών, τα οποία λειτουργούν, συνεχώς από την 31η Δεκεμβρίου 2000 μέχρι και την ημερομηνία διενέργειας των εκλογών.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις