Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Μητσοτάκης σε Ράμα: Κάτω τα χέρια από την ελληνική μειονότητα

Μητσοτάκης

Από το Συνέδριο της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης προειδοποίησε πως η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας περνά από τον σεβασμό της ελληνικής μειονότητας.

Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας σε ειδική εκδήλωση του Συνεδρίου της ΝΔ με θέμα «H ψήφος στους Έλληνες του Εξωτερικού & Brain drain και brain gain», επεσήμανε ότι η ευρωπαϊκή πορεία της γειτονικής χώρας «είναι απολύτως ταυτισμένη με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αναγνωρισμένων εθνικών μειονοτήτων συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής εθνικής μειονότητας της  Αλβανίας».

«Στο ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να βάλω νερό στο κρασί μου. Να γνωρίζει η γειτονική χώρα ότι αν θέλει να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της να γίνει κάποια στιγμή μέλος της Ε.Ε. -κάτι το οποίο όλοι το επιθυμούμε- είναι μια πορεία στην οποία καμία έκπτωση από την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν χωρά» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη για την ελληνική μειονότητα στη Βόρειο Ήπειρο:

«Μια τελευταία κουβέντα για τους αδελφούς μας οι οποίοι βρίσκονται εκτός Ελλάδας σε γειτονικές χώρες και αυτές τις μέρες περνάνε πολύ δύσκολα. Αναφέρομαι στα αδέλφια μας στη Βόρεια Ήπειρο. Με αφορμή τις πρόσφατες προκλητικές κινήσεις της αλβανικής κυβέρνησης έστειλα μια σκληρή επιστολή στον Επίτροπο Χαν την περασμένη εβδομάδα, όπου του υπενθυμίζω το αυτονόητο, ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας είναι απολύτως ταυτισμένη με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αναγνωρισμένων εθνικών μειονοτήτων συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής εθνικής μειονότητας της  Αλβανίας. Στο ζήτημα αυτό δεν πρόκειται να βάλω νερό στο κρασί μου. Να γνωρίζει η γειτονική χώρα ότι αν θέλει να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της να γίνει κάποια στιγμή μέλος της Ε.Ε. -κάτι το οποίο όλοι το επιθυμούμε- είναι μια πορεία στην οποία καμία έκπτωση από την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων δεν χωρά. Το μήνυμα, λοιπόν, αυτό είναι ξεκάθαρο, απευθύνεται προς όλους, απευθύνεται προς τις γειτονικές χώρες και απευθύνεται προφανώς και προς την ίδια την Ε.Ε. που αποτελεί τον τελικό θεματοφύλακα και κριτή της πορείας προσέγγισης με την Ευρώπη όλων των υποψηφίων προς ένταξη χωρών».

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις