Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μητσοτάκης στη Βουλή για φωτιές: «Μόνη ανεπίστρεπτη ζημιά η απώλεια της ανθρώπινης ζωής»

Μητσοτάκης στη Βουλή για φωτιές: «Μόνη ανεπίστρεπτη ζημιά η απώλεια της ανθρώπινης ζωής»

«Η μόνη ζημιά που δεν διορθώνεται είναι αυτή της απώλειας της ανθρώπινης ζωής». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, κατά τη δευτερολογία του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τις φωτιές. Απαντώντας στις «βολές» τόσο της κυρίας Κωνσταντοπούλου όσο και του κ. Βελόπουλου, ο ίδιος εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» και στους δύο, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων και για fake news.

Με απάντηση στα «πυρά» του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τις πρώτες ημέρες της θητείας της κυβέρνησης, ξεκίνησε τη δευτερολογία του για τις φωτιές ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνησή του έχει υλοποίηση ήδη το μισό των προεκλογικών της δεσμεύσεων.  «Λυπάμαι που κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί όπως ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξαν γενική τοποθέτηση και κριτική στην κυβέρνηση και όχι να μιλήσουν ειδικά για το πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί», είπε, προσθέτοντας ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του πληθωρισμού για τον Αύγουστο. «Ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 3,4% όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι πάνω από 5%. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα και θα μας δοθεί η ευκαιρία να τοποθετηθούμε πιο αναλυτικά στην ΔΕΘ».

Στην έναρξη της ομιλίας του δε, σχολιάζοντας τα όσα συνέβησαν με το κόμμα των «Σπαρτιατών», ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «γνωρίζαμε – μετά τις εθνικές εκλογές – ότι στην Βουλή υπάρχει κόμμα χωρίς αρχηγό, σήμερα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα. Αυτά που ειπώθηκαν δεν μπορεί να περάσουν ασχολίαστα».

«Καθοριστικές οι καιρικές συνθήκες»

«Στα μεσογειακά περιβάλλοντα υπάρχει μία έντονη κυκλικότητα στις πυρκαγιές. Η Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια είχε τρεις πολύ κακές χρονιές», τόνισε ο πρωθυπουργός σχετικά με τις φωτιές στη χώρα, τονίζοντας πως οι καιρικές συνθήκες παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσες εκτάσεις γης καίγονται. «Δυστυχώς, οι πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια γίνονται ακόμη δυσκολότερες ως προς τη διαχείρισή τους», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης. 

 

«Κύριο μέλημά μας είναι η προτεραιοποίηση συγκεκριμένων δασών», τόνισε, απευθυνόμενος στη Ζωή Κωνσταντοπούλου.  «Πολύ άδικο και πολύ ανέντιμο να δολοφονούνται χαρακτήρες που ρίχνονται στη φωτιά», πρόσθεσε.  «Γιατί δεν σβήνει η φωτιά στον Έβρο εδώ και 13 ημέρες; Γιατί έγινε μία mega φωτιά που με πάρα πολύ δύσκολη προσπάθεια θα σβήσει», είπε, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «η μόνη ζημιά που δεν διορθώνεται είναι η απώλεια της ανθρώπινης ζωής». 

«Είμαι πολύ περήφανος για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας», δήλωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης.

Τα «πυρά» στην Κωνσταντοπούλου και η αναφορά στο Μάτι

Στη συνέχεια, οι τόνοι ανέβηκαν, όταν ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στην επίθεση της κυρίας Κωνσταντοπούλου, κάνοντας αναφορά στο Μάτι και λέγοντας χαρακτηριστικά: «Νόμιζα κυρία Κωνσταντοπούλου, είστε και υπηρέτης της νομικής επιστήμης, ότι υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Καλό είναι να μην συγχέετε τις ιδιότητες σας. Καλό είναι να είστε πολύ πιο προσεκτική, γιατί αυτοί οι αξιωματικοί στους οποίους αναφέρεστε μπορεί να είναι τώρα στη Δαδιά και να επιχειρούν! Αν ο κάθε αξιωματικός καταδικαστεί, η Δικαιοσύνη θα έχει κάνει τότε τη δουλειά της, αλλά υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας. Είναι απαράδεκτο να έρχεστε εδώ και να δολοφονείτε χαρακτήρες».

Και πρόσθεσε: «Δεν είναι δική μου δουλειά να μπαίνω στην λεπτομέρεια της υπόθεσης. Μεταφέρατε εδώ στο κοινοβούλιο μια υπόθεση που είναι στη δικαιοσύνη και μέχρι να λειτουργήσει η δικαιοσύνη αυτοί οι άνθρωποι κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

«Γιατί δε σβήνει φωτιά στον Έβρο 13 μέρες;», διερωτήθηκε. «Γίνεται κάτι λάθος; Απαντήστε μας. Αν γίνονται λάθη να μας το πείτε, γιατί αυτά θα σχετίζονται με την πυροσβεστική. Δυστυχώς έχει γίνει μία mega φωτιά η οποία είναι πάρα πολύ δύσκολο να σβήσει. Και μπορούσατε να κάνετε κάτι διαφορετικό στην διαχείριση της πυρκαγιάς να μας το πείτε».

Και συνέχισε: «Επειδή μιλήσατε κύριε Φάμελλε για αντιστρεπτή ζημιά, αυτή είναι μία η απώλεια της ανθρώπινης ζωής. Όσοι βρέθηκαν μέσα στην καρδιά τους δάσους, και είναι τραγικό αυτό που έγινε, δεν έπρεπε ποτέ να βρίσκονται εκεί. Με ένα 112 το οποίο είχε εκπέμψει σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά. Ποιες είναι αυτές οι ΜΚΟ; Οι οποίες έχουν εικόνα; Είναι πραγματικά τραγικό αυτό που έγινε. Δεν θα προσλάβουμε μόνο δασοφύλακες αλλά και συνοριοφύλακες».

«Λέτε σαχλαμάρες, νισάφι πια!» – Βαρύ «κατηγορώ» σε Βελόπουλο

Και επέκτεινε τις «βολές» του και κατά του κ. Βελόπουλου, κατηγορώντας τον μάλιστα ότι λέει «σαχλαμάρες».

«Υπάρχουν κόμματα που διακινούν απίστευτες θεωρίες συνωμοσίας χωρίς να παίρνω καμία απάντηση. Επιτρέπονται μέσα στα δάση ανεμογεννήτριες υπό προϋποθέσεις. Είναι ντροπή κύριε Βελοπούλε, να προσέχετε λεξιλόγιο σας, να προσέχετε λίγο, είστε κι εσείς και τα άλλα κομματίδια διακινητές fake news, λέτε όποια σαχλαμάρα και όταν σας απαντάμε, εκνευρίζεστε κιόλας, ε νισάφι πια! Δεν θα είστε στο απυρόβλητο άλλο. Μας είπατε το εξής αμίμητο. Έσβησε η φωτιά στην Πάρνηθα όταν ρίξαμε επιβραδυντικό. Ποιός σας λέει αυτές τις σαχλαμάρες;».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις