Πολιτική

Μητσοτάκης: Στις Βρυξέλλες για την Έκτακτη Σύνοδο της EE – Τι θα συζητηθεί

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στις εργασίες της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 και Τρίτη 25 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το βράδυ της Δευτέρας, αναμένεται να εστιάσουν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα οποία έρχεται να προστεθεί η πράξη κρατικής αεροπειρατείας της Λευκορωσίας με τη σύλληψη δημοσιογράφου που παραπέμπει σε άλλες εποχές.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί στρατηγική συζήτηση για τη Ρωσία, ενώ θα εξεταστούν οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή καθώς και η επικείμενη θεσμική Σύνοδος Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ, στα μέσα Ιουνίου.

Την Τρίτη, η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στα ζητήματα της πανδημίας, των εμβολίων και του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid, το νομοθετικό πλαίσιο για το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του Ιουνίου. Ήδη οι τεχνικές συζητήσεις των κρατών-μελών για την εφαρμογή του Πιστοποιητικού βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, αναμένεται να συζητηθεί η πιθανή σύναψη συμβολαίων και με άλλες εταιρείες. Σημειώνεται δε ότι η Ε.Ε βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών που καταβάλλονται για την κάλυψη παγκόσμιων αναγκών για τα εμβόλια και θα συζητηθεί η διεθνής αλληλεγγύη για την καταπολέμηση της πανδημίας και οι τρόποι αύξησης της διανομής των εμβολίων προς τον υπόλοιπο κόσμο.

Τέλος, τον Δεκέμβριο του 2020, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να αυξηθεί η κλιματική φιλοδοξία με ορίζοντα το 2030 και επανέρχονται στο θέμα αυτό πριν από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «Δέσμη μέτρων προσαρμογής στον στόχο του 55% για τη μείωση των εκπομπών».

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν για τις κατευθυντήριες γραμμές ενόψει του πακέτου των νομοθετικών προτάσεων με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου τουλάχιστον κατά 55% ως το 2030.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΠΑΣΟΚ: Επιστολή του Πέδρο Σάντσεθ στον Νίκο Ανδρουλάκη – «Εύχομαι ένα παραγωγικό συνέδριο και εξαιρετικά αποτελέσματα στις εκλογές»
«Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα με διεθνιστική παράδοση και διαθέτει μια σημαντική ιστορική πορεία για το προοδευτικό κίνημα στην Ευρώπη και παγκοσμίως» γράφει στην επιστολή του ο Ισπανός πρωθυπουργός
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ
Γιώργος Φλωρίδης: Απολύτως κατάλληλος ο χώρος για τη δίκη των Τεμπών – Την Τετάρτη θα μπουν μόνο όσοι ορίζει ο νόμος
Οι αιχμές στην Ζωή Κωνσταντοπούλου και στην απεργία πείνας του Πάνου Ρούτσι - Σε 2 σημεία θα κάνει έλεγχο η αστυνομία στη δίκη για τα Τέμπη που θα ξεκινήσει την 1η Απριλίου
Γιώργος Φλωρίδης
35
Ανακωχή στο ΠΑΣΟΚ ελέω συνεδρίου: Το μανιφέστο Ανδρουλάκη, η παρέμβαση Δούκα και οι ομιλίες των κορυφαίων
Ο Χάρης Δούκας θα θέσει σειρά σημαντικών πολιτικών θεμάτων, από την Αυτοδιοίκηση ως την Συνταγματική Αναθεώρηση και θα επιμείνει στην ανάγκη προγραμματικού διαλόγου
O Νίκος Ανδρουλάκης
Μαρινάκης για υποκλοπές: «Η αντιπολίτευση θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε απέραντο δικαστήριο»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για μετρήσιμη βελτίωση σε μισθούς και απασχόληση, ενώ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων επεσήμανε ότι «δε θα κάνουμε το δικαστήριο στα τηλεοπτικά παράθυρα»
Παύλος Μαρινάκης
38