Πολιτική

Μητσοτάκης στο CNN: Η λύση για το μεταναστευτικό δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ μίλησε και για την Μέση Ανατολή, τις φωτιές στην Ελλάδα και την κλιματική αλλαγή, αλλά και στο μεταναστευτικό, όπου άφησε αιχμές κατά της Γερμανίας.

Για τη συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε πως ήταν η 6η συνάντησή τους το τελευταίο έτος και αυτό αποτελεί μία «τρομερή πρόοδο» στη διμερή σχέση των δύο χωρών.

«Είναι λοιπόν πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας και φυσικά στα ζητήματα που διαφωνούμε, όπως για παράδειγμα ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών, να το κάνουμε με συγκεκριμένο τρόπο, δηλαδή ότι τα ζητήματα μπορούν να επιλύονται με βάση το διεθνές δίκαιο, αλλά και να συνεργαζόμαστε σε ζητήματα όπως τη μετανάστευση και έχουμε σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων», ανέφερε.

«Θέλουμε να σταματήσουν οι βάρκες πριν μπουν στα δικά μας χωρικά ύδατα. Σημειώσαμε πρόοδο το τελευταίο χρόνο, γιατί η μετανάστευση είναι τρομερό ζήτημα και δεν θέλουμε να την αφήσουμε στα χέρια των διακινητών», ανέφερε και σημείωσε πως «χρειαζόμαστε τόσο ένα φράχτη, όσο και μια μεγάλη πόρτα ανοιχτή. Είναι σημαντικό η ΕΕ να προασπίζει τα εξωτερικά της σύνορα».

Υπενθύμισε πως «η Ελλάδα ήταν εκείνη που δέχθηκε εκατοντάδες γυναίκες από το Αφγανιστάν, όταν η χώρα ήταν στο χείλος της κατάρρευσης.Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε εργάτες στην Ελλάδα, χωρίς να κάνουν επικίνδυνο ταξίδι μέχρι να φτάσουν στην Ελλάδα».

«Η λύση δεν είναι να παραβιάσουμε μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν», ανέφερε με νόημα σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Σε ερώτηση για το πρόσφατο ναυάγιο στη Σάμο και τα άρθρα του ξένου Τύπου, που μιλούν για επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών από την ελληνική ακτοφυλακή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «δεν υπήρχε καμία ανάμειξη της ελληνικής ακτοφυλακής».
«Αν κάποιος θέλει να παραβεί τους κανόνες με άσχημο καιρό… Ταυτόχρονα, εμείς διατηρούμε το δικαίωμα να αναχαιτίζουμε βάρκες στα θαλάσσια ύδατα, όχι σε ανοιχτή θάλασσα. Δεν θέλουμε καμία βάρκα στη θάλασσα. Δεν θέλουμε απώλειες ζωών και να καθορίζουν οι διακινητές ποιος θα κάνει το ταξίδι και ποιος όχι», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Καταστήσαμε σαφές στο Ισραήλ πως υπήρχαν ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα»

Για την Μέση Ανατολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι «καταστήσαμε σαφές στους Ισραηλινούς φίλους μας, πως υπήρχαν ευκαιρίες για κατάπαυση του πυρός που δεν τις εκμεταλλεύτηκαν επαρκώς. Είναι προς το συμφέρον Ισραήλ μία κατάπαυση του πυρός. Δεν θέλουμε να υπερτιμούμε τη δύναμή μας, αλλά είμαστε φίλοι με το Ισραήλ και οι φίλοι πρέπει να μιλούν ανοιχτά».

Για το γεγονός πως ακόμη και οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να πετύχουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα τόνισε πως «η θητεία Μπάιντεν τελειώνει και είναι μία ευκαιρία να κάνει ό,τι μπορεί για να υπάρξει κατάπαυση του πυρός. Οι συνέπειες είναι πολλές, ακόμα και οικονομικές», τόνισε αναφερόμενος στην επίθεση των Χούθι σε ελληνόκτητο πλοίο.

«Χάσαμε λιγότερα δάση από άλλα έτη»

Για τις φωτιές και την κλιματική αλλαγή επεσήμανε ότι «η Μεσόγειος είναι μία κονίστρα της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να επενδύσουμε πολύ περισσότερα στην προσαρμογή για την ταυτοποίηση των μεγάλων πυρκαγιών. Τα πήγαμε καλά, με εξαίρεση μία μεγάλη πυρκαγιά. Χάσαμε λιγότερα δάση από άλλα έτη.Επικεντρωνόμαστε στην πράσινη συμφωνία. Πρέπει να κάνουμε πολύ περισσότερα ως Ευρώπη».

«Σημαντικό για την παγκόσμια κληρονομιά να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα»

Για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού διόρθωσε την δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ που τα αποκάλεσε «μάρμαρα», σημείωσε: «Ας συμφωνήσουμε πως είναι σημαντικό για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά τα Γλυπτά αυτά να είναι στην Αθήνα. Αν κόψουμε τη Μόνα Λίζα, θα είναι ωραίο;

Έχουμε συζητήσεις με το Βρετανικό Μουσείο, ώστε να υπάρξει μία συμφωνία για την επανένωση των Γλυπτών. Νομίζω πως έχουμε πολύ σοβαρή επιχειρηματολογία. Έχουμε περιμένει 200 χρόνια και είναι επιτακτικό για μας».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: «Συνοδηγό σε αγωνιστικό θα επέλεγα τον Τσίπρα γιατί έχει κάνει τόσες πιρουέτες που με εμένα οδηγό δεν θα ζαλιζόταν»
Σε μια διαφορετική συνέντευξη, στην πίστα της υπερειδικής του Ράλλυ Ακρόπολις, ο πρωθυπουργός μίλησε για αυτοκίνηση, οδική ασφάλεια, αλκοτέστ και Formula 1
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
8
Προμηνύεται σφοδρή σύγκρουση στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τη «σκιώδη κυβέρνηση» Τσίπρα - Στο επίκεντρο οι χειρισμοί Φάμελλου, Πολάκη, Παππά και Δούρου
Ο πρόεδρος του κόμματος επιχειρεί να κρατήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, ενώ η εσωκομματική αντιπολίτευση ζητά καθαρές αποφάσεις από την ΚΕ
Παύλος Πολάκης
Ο Παϊτέρης τρολάρει την Λατινοπούλου και την καλεί... για καφέ:  «Αν ζητήσει συγγνώμη, θα την ψηφίσουν 700.000 Ρομά»
Ο γνωστός τραγουδιστής επανέλαβε ότι θεωρεί την πρόεδρο της «Φωνής Λογικής» και ότι θα ήταν «μεγάλη τιμή και χαρά» να συμμετάσχει σε δικό του βιντεοκλίπ
Παϊτέρης και Λατινοπούλου
13
Μητσοτάκης από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων: Υποχρέωσή μας να είμαστε στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας
Το πρόγραμμα του MIT για αυτόνομα θαλάσσια συστήματα παρουσίασαν στον πρωθυπουργό οι εκπαιδευτές και οι συμμετέχοντες – «Δεν βλέπουμε το μέλλον, αλλά το παρόν των σύγχρονων επιχειρήσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων