Πολιτική

Μητσοτάκης: Στο μεταναστευτικό η Ελλάδα επιτελεί ευρωπαϊκή και εθνική αποστολή – «Καρφιά» για τη Γερμανία

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το μεταναστευτικό μετά και την απόφαση της Γερμανίας να εντείνει τους ελέγχους σε όλα τα σύνορα από τις 16 Σεπτεμβρίου λόγω της «ισλαμιστικής απειλής» κυριάρχησε στην συνάντηση αλλά και στις κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησαν στη Βιέννη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Karl Nehammer.

«Το σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο θα πρέπει να είναι σήμερα πρώτη προτεραιότητα. Η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δεχτεί να επωμιστεί ένα δυσανάλογο βάρος λόγω της γεωγραφικής της ιδιαιτερότητας, επειδή βρίσκεται στα εξωτερικά σύνορα της ευρωπαϊκής ένωσης», προειδοποίησε.

Και συνέχισε: «Ήδη η Ελλάδα δαπανά σημαντικούς πόρους για την φύλαξη των συνόρων, και υποστηρίζεται από την ευρωπαϊκή ένωση με σημαντικούς πόρους για την διαχείριση των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν τελικά στην Ελλάδα και αυτή υποστήριξη θα πρέπει να συνεχίζεται. Θέλω να τονίσω το να έχει κανείς κέντρα υποδοχής στα νησιά είναι βαριά και ακριβή διαδικασία και είναι λογικό η Ευρώπη να χρηματοδοτεί αυτή τη διαδικασία, γιατί επιτελούμε μία ευρωπαϊκή αποστολή και μια εθνική αποστολή».

Και συνέχισε: «Δεν είναι δικιά μας δουλειά να υποδείξουμε σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό κράτος μέλος ποια πρέπει να είναι η επιδοματική και κοινωνική του πολιτική. Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν σήμερα χώρες στην Ευρώπη που έχουν μία πολύ μεγάλη έλξη και τραβούν, όχι μόνο παράνομους μετανάστες αλλά και πρόσφυγες οι οποίοι έχουν status πρόσφυγα σε μία ευρωπαϊκή χώρα και μετακινούνται όπως έχουν νόμιμά δικαίωμα να κάνουν σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία και σίγουρα δεν είναι δική μας δουλειά να υποδείξουμε, η οποία έχει συνταγματικούς περιορισμούς, τον τρόπο που θα οργανώσει το κοινωνικό κράτος. Δεν είναι σωστό να οδηγηθούμε σε μία λογική ad hoc εξαιρέσεων από την συνθήκη Σένγκεν. Και να κάνουν ζημιά σε μία από τις θεμελιώδεις κατακτήσεις ευρωπαϊκής ένωσης. Η εφαρμογή του συμφώνου θα πρέπει να είναι προτεραιότητα».

Ο πρωθυπουργός κατέληξε: «Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα μια χώρα που πριν από λίγα χρόνια εξήλθε από μια πρωτοφανή κρίση και πατάει καλά στα πόδια της και αναπτύσσεται οικονομικά, δεν μπορεί να έχει κανείς απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο προστασίας για τους πρόσφυγες από την έχει για τους Έλληνες πολίτες».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μη κρατικά πανεπιστήμια: «Συνταγματικό το πλαίσιο, δεν θα χαθεί το ακαδημαϊκό έτος» λέει το υπουργείο Παιδείας μετά την ακύρωση τριών αδειών από το ΣτΕ
Σε ζητήματα της διοικητικής διαδικασίας και όχι στον νόμο αποδίδει το υπουργείο τις πλημμέλειες που εντόπισε το δικαστήριο
Πανεπιστήμιο 32
Ο Μητσοτάκης κάλεσε τον Βαρθολομαίο να στεφανώσει Κωνσταντίνο και Σάκκαρη τον Σεπτέμβριο του 2027: «Ίσως, αν έχω υγεία, θα δούμε»
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αποκάλυψε την πρόσκληση του πρωθυπουργού για τον γάμο, ο οποίος προγραμματίζεται για το φθινόπωρο του προσεχούς έτους
Κυριάκος Μητσοτάκης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
170
Το νέο σποτ του ΣΥΡΙΖΑ με πρωταγωνιστές τη Δούρου, τον Πολάκη και τον Παππά: «Επιστρέφουμε, προχωράμε»
Με πρωταγωνιστές τη Ρένα Δούρου, τον Παύλο Πολάκη και τον Νίκο Παππά, η Κουμουνδούρου εγκαινιάζει νέα επικοινωνιακή καμπάνια, επιχειρώντας να αντιστρέψει την εικόνα αποσυσπείρωσης
Έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ
79