Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μητσοτάκης: Το μήνυμα στον Ερντογάν για το προσφυγικό

Μητσοτάκης: Το μήνυμα στον Ερντογάν για το προσφυγικό

Νέο μήνυμα στην Τουρκία έστειλε με τη συνέντευξή του στο CNN ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αφού μίλησε για μία ακόμη φορά για το αναφαίρετο δικαίωμα της ελληνικής πλευράς να προστατεύσει τα σύνορά της και την εδαφική της κυριαρχία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι άνθρωποι που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα δεν έρχονται από τη Συρία, με αποτέλεσμα να στήνεται τουρκική προβοκάτσια στον Έβρο.
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό είναι νεκρή με ευθύνη της Τουρκίας, ενώ έκανε λόγο για συνειδητή προσπάθεια εκ μέρους της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους δικούς της σκοπούς. Ο πρωθυπουργός απέρριψε, επίσης, τις αιτιάσεις του Ρίτσαρντ Κουέστ για τη στάση της Ελλάδας απέναντι στους πρόσφυγες και μετανάστες και κυρίως την υπέρμετρη χρήση βίας, για να καταλήξει με τη χαρακτηριστική φράση: «Η Ευρώπη δεν εκβιάζεται, η Ελλάδα δεν εκβιάζεται».

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε, μάλιστα, ευθέως και στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν, καλώντας τον να σταματήσει να διαδίδει και να ενθαρρύνει κατασκευασμένες ειδήσεις κατά της Ελλάδας.

Δείτε εδώ τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN

Νωρίτερα, το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδρίασε στο Ζάγκρεμπ κυκλοφόρησε κοινή δήλωση, στην οποία οι υπουργοί των χωρών – μελών της ΕΕ εκφράζουν αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και απορρίπτουν κατηγορηματικά τα παιχνίδια των Τούρκων με τις μεταναστευτικές ροές, ζητώντας επιπλέον να μπει φρένο στη διάδοση ψευδών πληροφοριών εκ μέρους της Άγκυρας.
Η απόφαση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ επαναβεβαιώνει, εξάλλου, τη διαπίστωση που έκαναν και οι επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών που βρέθηκαν στον Έβρο την Τρίτη: ότι, δηλαδή, τα σύνορα της Ελλάδας είναι εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και γι’ αυτό αφενός θα πρέπει να φυλαχτούν αποτελεσματικά. Αφετέρου οι παράνομες διαβάσεις δεν θα είναι ανεκτές, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την κατασκευή του φράχτη και στο νότιο τμήμα του Έβρου και συγκεκριμένα στο Πέταλο, όπου δεν υπάρχουν ανάλογες υποδομές. Σκοπός δε του κυβερνητικού σχεδίου είναι όσοι συλλαμβάνονται να εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος, να αποστέλλονται απευθείας στην Τουρκία – ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κυβέρνηση προχώρησε -μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ- σε πάγωμα της υποδοχής αιτήσεων ασύλου απ’ όσους εισέρχονται παράνομα, επικαλούμενοι τις έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στα σύνορα του Έβρου.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις