Πέμπτη, 18 Απρ.
23oC Αθήνα

Μητσοτάκης – Ζάεφ: Καρέ – καρέ η πρώτη συνάντηση και οι διάλογοι

Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ζόραν Ζάεφ συναντήθηκαν επισήμως για πρώτη φορά μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στην χώρα μας.
Στο επίκεντρο όπως ήταν λογικό η Συμφωνία των Πρεσπών.
“Διαφωνώ, δεν θα την υπέγραφα, αλλά θα την εφαρμόσουμε” τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού.
Η αποστροφή του Ζάεφ για τις ελληνικές επενδύσεις στην Βόρεια Μακεδονία και η διαφωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δείτε τις εικόνες.

Ήταν μια συνάντηση πολυαναμενόμενη. Ο λόγος για την συνάντηση που είχαν στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ζόραν Ζάεφ.

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, αντίστοιχα, έδωσαν τα χέρια για πρώτη φορά, όπως σας έχει ήδη ενημερώσει το newsit.gr, μετά την εκλογική νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία εν γένει, είχαν “ξορκίσει” την Συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την γειτονική χώρα κι έτσι αυτή η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ είχε το… δικό της ενδιαφέρον.

Μητσοτάκης – Ζάεφ: Οι χειραψίες… που κράτησαν “αιώνες”!

Το κλίμα μεταξύ των δύο ηγετών ήταν εγκάρδιο, όπως φαίνεται και στις πρώτες εικόνες που βλέπουν το “φως” της δημοσιότητας, με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας να συστήνεται σε όλους με την φράση “Hello, I’m Zoran“.

Οι δύο πρωθυπουργοί συνοδεύονταν από υπουργούς των κυβερνήσεών τους (σ.σ. οι κ.κ. Δένδιας και Πέτσας από ελληνικής πλευράς) και συνεργάτες, με τις χειραψίες… να μην τελειώνουν ποτέ!

Κάτι λογικό βέβαια διότι όλοι έδωσαν τα χέρια… με όλους, εξ ου και η… χρονοτριβή της χειραψίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για την ισχυρή λαϊκή εντολή που έλαβε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές το κόμμα του, με τον Ζόραν Ζάεφ να αναφέρεται στις σχέσεις των δύο χωρών και να εύχεται λιγότερα προβλήματα και περισσότερες ευκαιρίες.

Δείτε τις εικόνες

Τι είπαν Μητσοτάκης – Ζάεφ

Στη συζήτησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο ίδιος δεν θα υπέγραφε την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόσθεσε ότι ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κυρωθεί.

Μετά την κύρωσή της, ωστόσο, η συμφωνία αυτή αποτελεί πλέον μέρος του διεθνούς δικαίου και επομένως η Ελλάδα πρέπει να τη σεβαστεί. Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κάλεσε τον ομόλογό του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που συνδέονται με πτυχές της συμφωνίας, ιδιαίτερα δε στο θέμα της προστασίας των εμπορικών σημάτων.

Ο κ. Ζάεφ εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησής του να μην υπάρξουν καθυστερήσεις, προσδοκώντας ταχύτερη υλοποίηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που συνδέονται με την ενταξιακή πορεία της χώρας του στην ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κλίμα στη συνάντηση που είχαν Μητσοτάκης – Ζάεφ ήταν καλό και εκφράστηκε η βούληση να προχωρήσουν οι δυο πλευρές στα θέματα της Συμφωνίας όπως και στο ζήτημα των εμπορικών σημάτων.

Ο κ. Ζαεφ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την ενταξιακή διαδικασία. Σημειώνεται ότι η βούληση της Ευρώπης είναι να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια και το θέμα θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ζάεφ ανέφερε ότι η ομαλή υλοποίηση της Συμφωνίας θα βοηθήσει τις ελληνικές επενδύσεις στην χώρα του.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι και στο παρελθόν η μη ύπαρξη Συμφωνίας δεν εμπόδισε την ανάπτυξη ελληνικών επενδύσεων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις