Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Μόνο έναν… δεν θα δει ο Μητσοτάκης στο Νταβός: Τον Ερντογάν

Μόνο έναν… δεν θα δει ο Μητσοτάκης στο Νταβός: Τον Ερντογάν

Στο Νταβός βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα έχει σειρά επαφών στο πλαίσιο και στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στο επίκεντρο της φετινής διοργάνωσης βρίσκεται η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ενώ ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε δύο εκδηλώσεις του Φόρουμ – η μία εκ των οποίων έχει σχετικό αντικείμενο.

Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντήσει επενδυτές και εκπροσώπους μεγάλων ξένων επιχειρήσεων (Microsoft, ENEL, Visa, Bloomberg, Japan Bank for International Cooperation, Heineken, Google EMEA), ενώ το «μενού» των πολιτικών συναντήσεων περιλαμβάνει ραντεβού με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας και επικεφαλής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, τον μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό και τον πρόεδρο της περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νεχιρβάν Μπαρζανί.

Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν και άλλες συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με ξένους ηγέτες που βρίσκονται στο Νταβός, αλλά σίγουρα αποκλείεται το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογαν. Η φημολογία υπήρχε το τελευταίο διάστημα – δίχως πάντως να επιβεβαιώνεται από το Μαξίμου – ωστόσο ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται ότι δεν θα δώσει τελικώς το παρών στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

«Καθαρή η αμερικανική στήριξη απέναντι στην Τουρκία»

Την ίδια στιγμή, στην επιστολή Πομπέο ήρθε να προστεθεί η τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με την οποία οι ΗΠΑ πήραν ακόμη πιο ξεκάθαρη θέση κατά των τουρκικών προκλήσεων και αποδεικνύουν τη διαφοροποίηση της αμερικανικής πολιτικής των ίσων αποστάσεων, παρέχοντας πλέον στήριξη στις ελληνικές θέσεις και αποδεικνύοντας την επιτυχία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπως λένε χαρακτηριστικά από την κυβέρνηση.

Click4more «Χαστούκι» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για το “Γιαβούζ”! «Προκαλείτε, σταματήστε»

Υπενθυμίζεται ότι ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε ως προκλητικό βήμα την παρουσία του «Γιαβούζ» στο Οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, εκτιμώντας ότι δημιουργεί εντάσεις και πως γι’ αυτό καλούν οι ΗΠΑ τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν αυτή τη δραστηριότητα.

Έτσι, στην επιστολή Πομπέο και την τοποθέτηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έρχονται να «κολλήσουν» παλαιότερη δήλωση του εκπροσώπου του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης που χαρακτηρίστηκε ως «αντιπαραγωγικό και προκλητικό». Ενώ στην ίδια διατύπωση προχώρησε και ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι τα νησιά δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη, δηλαδή έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις