Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

Μοσκοβισί: Ευχή μου να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα

Μοσκοβισί: Ευχή μου να επιστρέψει η Ελλάδα στην κανονικότητα

Ευχή μου η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα και οι εταίροι της Ελλάδας θα πρέπει να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτό ήταν το μήνυμα που θέλησε να στείλει από το βήμα της Γερουσίας της Βουλής ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

Ενημερώνοντας τα μέλη των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών της Βουλής,  σχετικά με τα σχέδια για το μέλλον της Ευρώπης και την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης,  ο κ. Πιερ Μοσκοβισί εκτίμησε ότι η χώρα μας έχει διανύσει το 70 με 80% του δρόμου και όπως είπε όλοι θα πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ζήτησε συνέπεια στην υλοποίηση των δεσμεύσεων από τους εταίρους για την ολοκλήρωση του προγράμματος και είπε πως η ευχή μου είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα λέγοντας πως η ισχυρή επιθυμία του είναι «η Ελλάδα να γίνει ένα κράτος μέλος, όπως τα άλλα κράτη, με μια χώρα ευημερίας, προκειμένου οι  Έλληνες να μένουν και να ζήσουν στην Ελλάδα, σε  μια ισχυρή ευρωπαϊκή χώρα… Η πιο θερμή ευχή μου για την αυριανή Ελλάδα, που θα πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα βοήθειας τον Αύγουστο, είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα, δηλαδή μια κυρίαρχη χώρα – όπως οι άλλες – με όλα τα δικαιώματα που συνοδεύουν τα δικαιώματα των χωρών στην ευρωζώνη, και με όλα τα καθήκοντα».

Ο κ. Μοσκοβισί είπε πως «δεν μπορεί, δεν πρέπει να υπάρξει τέταρτο μνημόνιο για την Ελλάδα…Και μετά από αυτό το μνημόνιο, τίποτα δεν πρέπει να μοιάζει με τα προηγούμενα. Η επιθυμία μου είναι η χώρα σας να γίνει ένα κράτος-μέλος όπως τα άλλα, να γίνει ένα κράτος με οικονομία ευήμερη που θα αναπτύσσεται και θα δημιουργεί θέσεις απασχόλησης για τον πληθυσμό που υπέφερε πολύ, κυρίως για τους νέους, προκειμένου οι Έλληνες να παραμείνουν στην Ελλάδα, να ζήσουν στην Ελλάδα, να ζήσουν σε μια ισχυρή και ελκυστική χώρά. Αυτή είναι υπ΄αριθμόν ένα προτεραιότητα…. Δεν υπάρχουν λέξεις τόσο ισχυρές, για να σας πω, πόσο θέλω η Ελλάδα να πετύχει, η Ελλάδα να γυρίσει με επιτυχία αυτή τη σελίδα των μνημονίων και πόσο σημαντικοί είναι αυτοί οι στόχοι για μένα…».

Υπογράμμισε πως «φαίνεται από το τούνελ φως…» και  αναφερόμενος στην μεταμνημονιακή εποχή είπε πως τις προσεχείς εβδομάδες θα πρέπει να δημιουργηθεί μια στρατηγική ανάπτυξης,  μια στρατηγική που θα σχεδιαστεί από του Έλληνες για τους Ελληνες. Τώρα θα πρέπει να βρεθεί μια νέα ισορροπία. Να φύγουμε από τη λογική της κρίσης και να περάσουμε στη λογική των φιλοδοξιών … οι υπουργοί οικονομικών και οι θεσμοί να είναι ικανοί να θεσπίσουν ένα πακέτο μέτρων, ώστε να μειωθεί το βάρος του ελληνικού χρέους..» Και ειδικά στο κυριαρχία αυτό θέμα της ανομοίωσης του ελληνικού χρέους ανέφερε την γαλλική πρόταση να συνδεθεί η οικονομική επίδοση της χώρας, η επίδοση όσον αφορά στην ανάπτυξη, με τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα.

Ο κ. Πιερ Μοσκοβισί επισήμανε πάντως πως και  ενόψει των ευρωεκλογών είναι σημαντικό να στηριχθούν αποφάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, μιας ένωσης αλληλέγγυας, δημοκρατικής και κυρίαρχη. Στην κατεύθυνση αυτή η Ευρώπη πρέπει να έχει εφεξής τα δικά της εργαλεία για αντιμετώπιση κρίσεων, δηλαδή η ευρωζώνη να είναι η κυρίαρχη. Επικαλέστηκε μάλιστα την περίπτωση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, για οποίο υπογράμμισε ότι “η παρουσία του ήταν και χρήσιμη αλλά ήταν και περίπλοκη” και σημείωσε πως «το ΔΝΤ πρέπει να είναι  παρών στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του προγράμματος αλλά πρέπει από εδώ και πέρα πρέπει η ευρωζώνη να είναι πιο αυτόνομη στο μέλλον και να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την πιθανή απουσία του ΔΝΤ σε μελλοντικά προγράμματα βοήθειας. Γι΄αυτό άλλωστε, όπως υπενθύμισε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που θα πρέπει να θεσμός της ΕΕ που θα ελέγχεται από το ΕΚ και από τους πολίτες της Ευρώπης.

Στα θετικά πολύ θετικά μέτρησε τον υψηλό τουρισμού που έχει τα τελευταία χρόνια, ενώ από  όσα ανέφερε έδειξε ότι πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προσέλκυση των επενδύσεων.  Ακούγοντας και τους εκπροσώπους των κομμάτων ο κ. Πιερ Μοσκοβισί έδωσε έμφαση στην δευτερολογία του σε σχέση με την εσωτερική σταθερότητα της χώρας και της εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης που θα πρέπει να υπάρχει. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «είστε ένας λαός στον οποίο εγώ δεν μπορώ να μιλήσω σας μιλήσω για την αξία της Δημοκρατίας, εκλογές είναι φυσικό ότι κάποτε θα γίνουν».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις