Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Μπλόκο στις διώξεις γιατρών και νοσηλευτών από αρνητές βάζει τροπολογία

Κορονοϊός - Βουλγαρία: Νέο τραγικό ρεκόρ θανάτων στη χώρα

Ομπρέλα προστασίας σε γιατρούς και νοσηλευτές από την πολιτεία με τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή. 

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι «Η αμέλεια του ιατρικού νοσηλευτικού προσωπικού κατά περίθαλψη νοσηλευόμενων ασθενών πασχόντων από κορονοϊό περιορίζεται αποκλειστικά και πράξεις και παραλείψεις που προδήλως αντιτίθενται στους γενικούς κανόνες της ιατρικής επιστήμης, το ιατρικό πρωτόκολλο για διαχείριση περιστατικών covid-19 και στα υγειονομικού χαρακτήρα μέτρα που εφαρμόζονται Ελληνική Επικράτεια για αντιμετώπιση της. 

Με την διάταξη αυτή θωρακίζονται οι γιατροί περαιτέρω σχετικά από σκληρούς αντιεμβολιαστές και αρνητές του κορονοϊού που τους απειλούν ή καταθέτουν εναντίον τους μηνύσεις.

Η τροπολογία του Υπουργείου Υγείας, επίσης, περιλαμβάνει σειρά παρατάσεων των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού,  υπερωριών καθ’ υπέρβαση του πλαφόν, αλλά και συνεργασιών με ιδιώτες γιατρούς, ιδιωτικές κλινικές και μονάδων ΜΑΦ και ΜΕΘ​.

Θάνος Πλεύρης: Θωρακίζουμε τους γιατρούς από κακόβουλες μηνύσεις

Ο υπουργός Υγείας, παρουσιάζοντας την τροπολογία στην οποία περιλαμβάνεται η διάταξη περί «ευθύνης των ιατρών», ανέφερε ότι όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση καταθέτει την σχετική τροπολογία για να θωρακίσει το ιατρικό προσωπικό επειδή έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν αβάσιμες αγωγές και μηνύσεις εναντίον τους από ασθενείς και αντιεμβολιαστές.

«Προσδιορίζουμε νομικά όχι το ιατρικό λάθος ή τη λάθος διαχείριση αλλά τον όρο της αμέλειας σε πράξεις από κακόβουλες και προδήλως αβάσιμες μηνύσεις και αγωγές σε ιατρούς», τόνισε ο υπουργός Υγείας. Ουσιαστικά, είπε ο κ. Πλεύρης, «νομοθετούμε τη νομολογία που έχει διαμορφωθεί ώστε οι ιατροί της πρώτης γραμμής για τον covid να προστατεύονται για τις αποφάσεις τους να διασωληνώνουν ασθενείς που το αρνούνται ή από απειλές αρνητών εμβολιασμού που τους απειλούν».

Ο υπουργός Υγείας κάλεσε όλα τα κόμματα να ψηφίσουν την τροπολογία λέγοντας  πως «εάν σεβόμαστε τους γιατρούς θα πρέπει να τους προστατεύσουμε από αστικές και ποινικές απειλές».​

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις