Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ούτε τα προσχήματα από τις Βρυξέλλες! Η ευρωζώνη μπορεί να επιβάλλει capital controls – Το ξανακάναμε στην Κύπρο

Ούτε τα προσχήματα από τις Βρυξέλλες! Η ευρωζώνη μπορεί να επιβάλλει capital controls – Το ξανακάναμε στην Κύπρο

– Δήλωση ανώτατου ευρωπαίου αξιωματούχου επικαλείται ο Guardian
– «Η Κύπρος έδειξε περίτρανα ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβάλλει capital controls τα οποία είναι ανεπιθύμητα», δήλωσε
– Μόνο για τους τύπους θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας στο αυριανό Eurogroup
– «Έχουν γίνει τεράστιες υποχωρήσεις από εμάς από τις 20 Φεβρουαρίου και μετά. Δεν έχει άλλες!», δήλωσε πηγή από τις Βρυξέλλες

Τραβάνε το σχοινί στις Βρυξέλλες με ανώτατο ευρωπαίο αξιωματούχο να μιλά ευθέως για capital controls στην Ελλάδα. Ο ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ όπως γράφει ο Guardian, δήλωσε ότι η κρίση του 2013 μας δίδαξε ότι μπορούν να επιβληθούν έλεγχοι καταθέσεων στην Ελλάδα.

Ο αξιωματούχος, πάντα υπο το καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η Κύπρος μας έδειξε ότι η ευρωζώνη μπορεί να επιβάλλει capital controls, αλλά είναι ανεπιθύμητα».

Την ίδια ώρα μεταφέροντας το κλίμα από τις Βρυξέλλες ο δημοσιογράφος Peter Spiegel τουίταρε την ενόχληση των Βρυξελλών «Δεν είναι σίγουρος τι κάνει ο αυστριακός καγκελάριος στην Αθήνα», είπε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Γερούν Ντάϊσελμπλουμ μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Ο χρόνος τελειώνει αλλά μια συμφωνία είναι ακόμα πιθανή».

Ο Ντάϊσελμπλουμ θα προεδρεύσει αύριο στο Eurogroup το οποίο όμως δεν θα ασχοληθεί σχεδόν καθόλου με την Ελλάδα.

Στο συμπέρασμα ότι «η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο», αναμένεται να καταλήξουν αύριο οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, η συζήτηση για την Ελλάδα στο αυριανό Eurogroup θα είναι σύντομη και οι υπουργοί Οικονομικών θα αποτιμήσουν την κατάσταση, βάσει της ενημέρωσης που θα κάνουν οι εκπρόσωποι των θεσμών για την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και βάσει των εκτιμήσεων του Έλληνα υπουργού οικονομικών. «Ας είμαστε ρεαλιστές το πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει σε 14 ημέρες», ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι μετά από μια ενδεχόμενη επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο, οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν ορισμένα εθνικά κοινοβούλια απαιτούν τουλάχιστον μία εβδομάδα

Ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι από τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, οι υποχωρήσεις που έχουν γίνει από την πλευρά των θεσμών είναι τεράστιες, όχι μόνο στο θέμα των εσόδων και των εξόδων, αλλά και σε τομείς που αφορούν την αναδιάρθρωση αγορών.

Ο ίδιος σημείωσε ότι τα κενά που χωρίζουν τις ελληνικές αρχές από τους θεσμούς δεν είναι μόνο δημοσιονομικά, έχουν να κάνουν με τη δομή του φορολογικού συστήματος, με το συνταξιοδοτικό και με άλλα ζητήματα. «Μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημείωσε, τέλος, ότι μεταξύ των θεσμών, υπάρχει σημαντική σύγκλιση απόψεων και ότι οι προτάσεις τους είναι σταθερές και συμπαγείς.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε