Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Μπρα ντε φερ για τον προϋπολογισμό – Χουλιαράκης: Δεν έρχονται νέα μέτρα – Σταϊκούρας: Θα τα πάρετε!

Μπρα ντε φερ για τον προϋπολογισμό – Χουλιαράκης: Δεν έρχονται νέα μέτρα – Σταϊκούρας: Θα τα πάρετε!

Κάμψη της ύφεσης και πρωτογενές πλεόνασμα εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης κατά την πρώτη ημέρα επεξεργασίας του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2016 στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Τα πολιτικά φληναφήματα περί αριστερού προσχεδίου καταρρέουν» του απάντησε ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας σημειώνοντας πως «το κόστος της κυβέρνησης Τσίπρα είναι τεράστιο και οδυνηρό». Μιλώντας στη Βουλή, ο Γιώργος Χουλιαράκης υποστήριξε ότι η οικονομία θα πάρει μια βαθιά ανάσα και προέβλεψε αναθεώρηση επί τω βελτίω των στόχων για ύφεση και πρωτογενές πλεόνασμα.

Οι προβλέψεις, είπε που έχουν προβλεφθεί στο προσχέδιο στηρίζονται σε εκτιμήσεις κοινές με τη συμφωνία του Αυγούστου, όμως πολλές από αυτές έχουν ήδη αναθεωρηθεί και θα γίνουν οι σχετικές «θετικές» διορθώσεις στον τελικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί σε περίπου ένα μήνα στη Βουλή.

Χαρακτηριστικά, σημείωσε, ότι «αντί της προβλεπόμενης ύφεσης 2,3% για το 2015 η πρόβλεψη πλέον είναι 1,4% ενώ αντί για 1,5% το 2016 η αναθεωρημένη πρόβλεψη θα είναι 1,3%». Βελτιωμένα, εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός ότι θα είναι και τα δημοσιονομικά μεγέθη κάτι θα καταγραφεί στη ροή εσόδων του Προϋπολογισμού του 2016. Ως «άγκυρα» του προϋπολογισμού έθεσε τον στόχο πρωτογενούς ισοζυγίου εξηγώντας πως «επειδή ο προβλεπόμενος δημοσιονομικός στόχος είναι μικρότερος αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση να μην πάρει νέα μέτρα».

Περιέγραψε τους στόχους της κυβέρνησης, που είναι η δημοσιονομική ισορροπία και να μην επιστρέψουν εκεί που ήταν πριν από το 2009. Η κοινωνική δικαιοσύνη και η αντιμετώπιση της κρίσης».

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας, στον αντίποδα υποστήριξε ότι «με το προσχέδιο του προϋπολογισμού “ομολογείται” η επιστροφή της χώρας στην ύφεση, στα ελλείμματα, στην αύξηση χρέους και αύξηση ανεργίας. Περιλαμβάνει νέα δημοσιονομικά μέτρα και αυτό για να επιτευχθεί ένας χειρότερος στόχος από την προηγούμενη χρονιά». Χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό αντιαναπτυξιακό, οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο. Σε πολιτικό επίπεδο ο εισηγητής της ΝΔ μίλησε για «πολιτικά φληναφήματα περί αριστερού προσχεδίου καταρρέουν».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε