Πολιτική

“Μύλος” στην Βουλή με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας! ΣΥΡΙΖΑ εναντίον… ΣΥΡΙΖΑ

Ένα απίστευτο παραπολιτικό "παιχνίδι" βρίσκεται σε εξέλιξη στην ελληνική Βουλή. Ανοιχτό άφησε ο Κατρούγκαλος το ενδεχόμενο κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μην υπερψηφίσουν την... πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό διότι "βλέπει" μια "παγίδα" από την πλευρά της ΝΔ, την οποία κατηγορεί για "πονηριές". "Αν το αντέχουν χαλάλι τους" απαντά η Νέα Δημοκρατία. Όλο το παρασκήνιο για την εκλογή του ΠτΔ.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Τερτίπια και κοινοβουλευτικό ακτιβισμό προκαλεί η πολιτική εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί από την διαφορετική ερμηνεία που δίνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στο εάν η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεσμεύεται στο περιεχόμενο της κάθε διάταξης που θα ανοίξει από τις δύο ψηφοφορίες που θα γίνουν από αυτή την προαναθεωρητική Βουλή.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποστηρίξει ότι η επόμενη αναθεωρητική Βουλή δεσμεύεται από την παρούσα όχι μόνο επί του άρθρου που ανοίγει αλλά και από την κατεύθυνση που θα έχει και επί του περιεχομένου. Η ΝΔ έχει υποστηρίξει ότι η δέσμευση της επόμενης ισχύει επί του άρθρου που ανοίγει, η κατεύθυνση ως γενική αρχή αλλά το ακριβές περιεχόμενο θα είναι αυτό που θα αποφασίσει με την αναγκαία συνταγματική πλειοψηφία η επόμενη Βουλή.

Το ρεαλιστικό πρόβλημα λοιπόν που έχει προκύψει είναι πώς θα καταρτιστεί το ψηφοδέλτιο μεθαύριο και πως θα γίνει η ψηφοφορία.

Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ και φαίνεται να περνάει είναι να υπάρχουν δύο βασικά διαφορετικά ψηφοδέλτια, ένα με τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπου εκεί θα αναφέρεται η κατεύθυνση και το περιεχόμενο, και ένα άλλο ψηφοδέλτιο της ΝΔ που αναγράφει άρθρο και την γενική κατεύθυνση της αλλαγής.

Παραδείγματος χάρη, στο άρθρο 32 που αφορά στην αλλαγή του τρόπου εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ θα αναφέρει ως κατεύθυνση να μην διαλύεται η Βουλή από την αδυναμία εκλογής, να πηγαίνουμε σε εξάμηνες ψηφοφορίες και εάν αυτές είναι άκαρπες να γίνεται άμεση εκλογή του από τον λαό.

Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ θα αναγράφει μόνο την κατεύθυνση: Δηλαδή να μην διαλύεται η Βουλή από αδυναμία εκλογής του ΠτΔ από τη Βουλή και ουσιαστικά θα αφήνει στην επόμενη Βουλή να αποφασίσει εάν η τρίτη κατά σειρά επαναληπτική θα αρκεί να γίνει με 151 ψήφους. Σύμφωνα με όσα έχουν ακολουθηθεί και στην Επιτροπή, ο κάθε ένας από τους 300 βουλευτές μεθαύριο θα μπορεί να ψηφίσει και τις δύο προτάσεις. Άλλωστε αυτό έκανε η ΝΔ και στην Επιτροπή, ψήφισε για το άρθρο 36 και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το πολιτικό πρόβλημα και οι σκέψεις…

Αυτή την τακτική της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο εισηγητής του Γιώργος Κατρούγκαλος «την θεωρεί «πονηριά» που θα πρέπει να δούμε πως θα την αντιμετωπίσουμε…», όπως είπε. Την θεωρεί «πονηριά» γιατί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν θα την ψηφίσουν οι βουλευτές της ΝΔ θα ξεπεράσει τους 180 ψήφους και στις δύο ψηφοφορίες της παρούσας προαναθεωρητικής Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι στην επόμενη αναθεωρητική Βουλή θα αρκούν 151 θετικές ψήφοι. Και τότε φοβούνται ότι εκείνη η μέλλουσα Βουλή θα έρθει και θα διατυπώσει το περιεχόμενο που εκείνη θέλει. Καθώς, επειδή δεν υπάρχει στη χώρα προσυνταγματικό δικαστήριο νομοθέτησης, αυτό δεν θα μπορεί να αποτραπεί.

Η σκέψη που αποκάλυψε μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος για να αποτραπεί ένα τέτοιο ανοικτά υπαρκτό ζήτημα είναι να μην ψηφίζουν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (!) ώστε να μην πάρει και στις δύο ψηφοφορίες 180 ψήφους και να χρειάζονται 180 ψήφους στην αναθεωρητέα Βουλή! Χαρακτηριστικά ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε «μας εξαναγκάζουν αν κάνουμε πράγματα που από άλλες συνθήκες θα αξιολογούνταν αλλιώς ως μη συμβατά…”.

Πηγές της ΝΔ απαντούν ότι η συνταγματική μοχθηρία του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται και ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο θα συνιστά συνταγματικό αυτοεξευτελισμό. “Αν το αντέχουν χαλάλι τους” λένε χαρακτηριστικά.

Με… απλά λόγια το “αλαλούμ”

Ποιος είναι ο αριθμός των ψήφων που χρειάζεται να λάβει ένα άρθρο στις ψηφοφορίες για την αναθεώρησή του; Στον παρακάτω πίνακα, βλέπετε τους “μαγικούς” αριθμούς που χρειάζονται στις επόμενες ψηφοφορίες.

Ψηφοφορία Πέμπτης 14.2.109 Ψηφοφορία Μαρτίου Ψηφοφορία Νέας Βουλής
151 151 180
151 180 180
180 179 180
180 180 151
150 Κόβεται και δεν περνάει σε επόμενη φάση
151 149 Κόβεται, δεν περνάει στην 3η ψηφοφορία

Ο πονοκέφαλος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να ψηφιστεί μεθαύριο η πρόταση που κάνει για το άρθρο 32 της εκλογής του ΠτΔ από τους βουλευτές της ΝΔ. Αυτό σημαίνει ότι συγκεντρώνει τουλάχιστον 230 θετικές ψήφoυς. Εάν αυτό επαναληφθεί και στην δεύτερη ψηφοφορία του Μαρτίου, τότε πηγαίνει στην ψηφοφορία της νέας Βουλής όπου θα αρκεί για να αλλάξει 151 ψήφους.

Αντιλαμβάνονται όμως, ότι η παρούσα βουλή δεν μπορεί να υπαγορεύσει την άποψη της πλειοψηφίας της επόμενης Βουλής ως προς το περιεχόμενο. Έτσι σκέφτονται να λάβει όσες ψήφους λάβει μεθαύριο η διάταξη αυτή και στην επόμενη ψηφοφορία σε ένα μήνα να μην ψηφίσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να περάσει μεν αλλά όχι με 180 ψήφους ώστε να χρειάζεται 180 ψήφους από την επόμενη Βουλή.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Δούρου από τη ΔΕΘ: Πρόγραμμα ανασύνταξης και κάλεσμα προοδευτικής σύγκλισης
Οικονομικές παρεμβάσεις έως 6 δισ. ευρώ, κατάργηση ιδιωτικών πανεπιστημίων, επαναφορά 13ου μισθού και σύνταξης, επίθεση στην κυβέρνηση και πρόταση για μητροπολιτική διοίκηση της Θεσσαλονίκης
Ρένα Δούρου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο: Οι σέλφις, τα χαμόγελα, τα «high five» και η έκπληξη στην παιδική χαρά
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει μήνυμα πως κανένας δεν είναι μόνος του, ακόμη και αν βρίσκεται σε ένα πολύ απομακρυσμένο σημείο της χώρας, όπως το Καστελόριζο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Καστελόριζο
7
Αλέξης Τσίπρας στην 90ή ΔΕΘ: Καινοτομία, παραγωγή και ευχές για επιστροφή του Απόλλωνα Καλαμαριάς στα «μεγάλα σαλόνια»
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΕΛ.Α.Σ συνομίλησε με φοιτητές, νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες
Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην 90η ΔΕΘ
Κώστας Αρβανίτης: Η κυβέρνηση τιμωρεί την ανεργία υπέρ της εργοδοσίας – Το νέο κοινωνικό «τσεκούρι» Μητσοτάκη
«Απέναντι στην πολιτική της φτωχοποίησης και του εκβιασμού, διεκδικούμε ισχυρή προστασία των ανέργων, αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και σταθερή εργασία με δικαιώματα» απαντά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Κώστας Αρβανίτης
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε πρόγραμμα 5 δισ. από τη ΔΕΘ – Τι ανακοίνωσε ο Νίκος Παππάς για συντάξεις, μισθούς και φόρους
Ο γραμματέας της ΚΕ του κόμματος παρουσίασε τις βασικές οικονομικές προτάσεις της Κουμουνδούρου, υπερασπίστηκε την κυβερνητική περίοδο 2015-2019 και έστειλε μηνύματα προς τον Αλέξη Τσίπρα, τον Παύλο Πολάκη και τις δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης
Νίκος Παππάς, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΕΘ