Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

«Ναι μεν, αλλά» από τη ΝΔ στην αύξηση του κατώτατου μισθού

«Ναι μεν, αλλά» από τη ΝΔ στην αύξηση του κατώτατου μισθού

Κατά βάση «ναι» στην αύξηση του κατώτατου μισθού λέει η ΝΔ, ωστόσο ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη χρονική συγκυρία κατά την οποία επέλεξε να προχωρήσει σ’ αυτή την κίνηση. Στην οδό Πειραιώς θεωρούν δεδομένο πως πρόκειται για αντιπερισπασμό της κυβέρνησης προκειμένου ν’ αλλάξει την ατζέντα από τις Πρέσπες και όχι για μια συνειδητή επιλογή.

Προς τούτο, επικαλείται μάλιστα ένα νόμο που είχε ψηφιστεί επί κυβέρνησης Σαμαρά και όριζε πως η αύξηση του κατώτατου μισθού θα έπρεπε να έχει γίνει πριν από δύο χρόνια.
Παράλληλα, στη ΝΔ εκτιμούν ξεκάθαρα πως η συγκεκριμένη κίνηση εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα υπηρετεί τον προεκλογικό του σχεδιασμό και εμμένουν στην πρόβλεψή τους ότι οι κάλπες θα στηθούν το αργότερο έως το Μάιο. Θεωρούν, δηλαδή, πως τα ζητήματα της καθημερινότητας και της πραγματικής οικονομίας είναι αυτά που έχουν σοβαρή δημοσκοπική επιρροή στους πολίτες και εν τέλει διαμορφώνουν και την απόφασή τους πάνω από την κάλπη. Έτσι, ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του στρέφονται τώρα, μετά από τη συμφωνία των Πρεσπών, μοραία σ’ αυτά τα θέματα, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο στις επόμενες μετρήσεις της κοινής γνώμης.
Ειδικά δε για την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, στη ΝΔ υπενθυμίζουν πως πρώτος είχε δεσμευτεί σχετικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει το νόμο Σαμαρά για την αύξηση του κατώτατου μισθού το 2017. Ο λόγος ήταν η αντιπρόταση Τσίπρα για την επαναφορά του στα προ μνημονίου επίπεδα, δηλαδή στα 751 ευρώ. Υπόσχεση που έμεινε στα χαρτιά, όπως ακριβώς συνέβη και με την αντίστοιχη για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.
Η βασική πρόταση, εξάλλου, της ΝΔ για την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως την παρουσίασε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, είναι η σύνδεσή της με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας. Το ποσοστό, δηλαδή, της ετήσιας αύξησης του κατώτατου μισθού θα είναι διπλάσιο σε σχέση με τη μεγέθυνση του ΑΕΠ.

 

Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις