Παρασκευή, 3 Μαΐ
18oC Αθήνα

“Ναυάγησε” ο διάλογος περί Κεντροαριστεράς

“Ναυάγησε” ο διάλογος περί Κεντροαριστεράς

Έκρυθμη είναι από χθες η κατάσταση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙΟΥ μετά τη δημοσιοποίηση των 11 σημείων από τη Σεβαστουπόλεως για τη συγκρότηση του νέου φορέα του..”κέντρου” και την δημοσιοποίηση και από τη Χαρ. Τρικούπη των όρων  δημιουργίας του νέου φορέα της “κεντροαριστεράς”.

Ίσως το σημείο 10 από το ΠΟΤΑΜΙ που αναφέρει ότι “Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού” να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο τα αίτια είναι πιο βαθιά και έχουν να κάνουν συνολικά  με το κλίμα καχυποψίας που υπήρχε από τη πρώτη στιγμή του διαλόγου μεταξύ των δύο κομμάτων και ιδίως οι διαφορετικές προσεγγίσεις τους στο θέμα των συνεργασιών.

Αύριο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματα συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο και την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, ενώ την Παρασκευή θα συνεδριάσει το κεντρικό συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, με σκοπό να ληφθούν αποφάσεις για την “επόμενη μέρα” με βάση τα νέα δεδομένα και με τα στελέχη των δύο χώρων να συμφωνούν ουσιαστικά ότι  οι συζητήσεις οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Η θέση της κ. Γεννηματά και του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο να εκλεγεί ο νέος αρχηγός, αλλά και η απάντηση του Ποταμιού ότι “δεν δέχεται τελεσίγραφα” ανέδειξαν τις αγεφύρωτες πολιτικές διαφορές των δύο κομμάτων, ιδίως χθες με τη δημοσιοποίηση των  θέσεων των δύο κομμάτων, καθώς αποκάλυψαν τς διαφορετικές στρατηγικές των δύο ηγεσιών.

Οι διαφορές αυτές εστιάζονται στα εξής:

– το ΠΑΣΟΚ μιλάει για νέο “κεντροαριστερό’ φορέα, ενώ το Ποτάμι επιμένει στον χαρακτηρισμό “κεντρώο”
– η Χαρ. Τρικούπη κάνει λόγο περί συγκρότησης “κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης” με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ενώ το Ποτάμι απορρίπτει κάθε σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
– το Ποτάμι ζητά οι εκλογές να διεξαχθούν με “ηλεκτρονικές κάλπες”, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει την δια ζώσης ψηφοφορία με ανοιχτούς καταλόγους
– το Ποτάμι προτείνει τα συνιστώντα κόμματα (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ) να αυτοδιαλυθούν, με το ΠΑΣΟΚ να το απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο υποστηρίζοντας τη δημιουργία ενός σχήματος τύπου “Ελιάς”

Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν πλέον  ότι η ηγεσία του Ποταμιού “αλληθωρίζει προς την ΝΔ” και αποδίδει την ευθύνη του ναυαγίου στον Σταύρο Θεοδωράκη και στην αναφορά του για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, κατηγορώντας τον ότι επιλέγει τη ΝΔ αντί για έναν αυτόνομο πόλο.

Tο Ποτάμι πάντως υποστηρίζει ότι δεν έχει τεθεί προς συζήτηση με το ΠΑΣΟΚ ως “προϋπόθεση συνεργασίας” η πρόταση για “Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης” και ότι “το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει “εθνική συνεννόηση” σε μείζονα θέματα (πχ: πρόταση προς τους δανειστές για μείωση του χρέους) αλλά δεν θεωρεί ότι η λύση στο αδιέξοδο της χώρας είναι οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ”.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ στην επιστολή του υποστήριζε ότι “η χώρα έχει ανάγκη από μια Εθνική Γραμμή και ισχυρή Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης που θα την υλοποιήσει. Δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της Ν.Δ., ούτε του ΣΥΡΙΖΑ”.

“Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι πίσω από την κωλυσιεργία, την διγλωσσία και την υπαναχώρηση, υπάρχουν σκοπιμότητες. Δυστυχώς την ώρα που η χώρα και ο λαός το έχουν τόσο ανάγκη, το Ποτάμι φαίνεται ότι δεν υποστηρίζει τη λογική του αυτόνομου πόλου της κεντροαριστεράς” σχολίασε η Χαρ. Τρικούπη με τη Σεβαστουπόλεως να απαντά “Από ότι φαίνεται κάποιοι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ φοβούνται τις καθαρές διαδικασίες και τη διαφάνεια. Τα στελέχη όμως του χώρου και οι πολίτες που θέλουν ένα νέο Κίνημα σε γερές βάσεις δεν θα κάνουν πίσω”.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε