Σάββατο, 4 Μαΐ
16oC Αθήνα

ΝΔ για Σύνταγμα: «Υπεύθυνος ο Τσίπρας για τη χαμένη ευκαιρία της αναθεώρησης»

ΝΔ για Σύνταγμα: «Υπεύθυνος ο Τσίπρας για τη χαμένη ευκαιρία της αναθεώρησης»

Η ατάκα του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η κυβέρνηση αποτελείται «από 145 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ κι έξι… τριγύριζα» ήταν, αναμφισβήτητα, μία από τις πιο δυνατές στιγμές της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση. Η ουσία, όμως, είναι, σύμφωνα με τη ΝΔ, πως με ευθύνη της κυβέρνησης ναυαγεί οριστικά η προσπάθεια για μια ουσιαστική θεσμική μεταρρύθμιση κι έτσι η διαδικασία οδηγείται σε μια στείρα αναθεώρηση του Συντάγματος. Εν ολίγοις, σε μία ακόμη χαμένη ευκαιρία για την αλλαγή του άρθρου 16 και τη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Ούτως ή άλλως, η συζήτηση δεν περιστράφηκε γύρω από την ουσία των αλλαγών στο άρθρο 32 για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την αποσύνδεσή της από τη διάλυση της Βουλής και τις πρόωρες εκλογές. Αλλά γύρω από το αν το 2020 θα επανεκλεγεί στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Στην οδό Πειραιώς, βέβαια, υποστηρίζουν ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα της αμηχανίας του Αλέξη Τσίπρα μετά την κίνηση-ματ της ΝΔ να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αλλαγή του άρθρου 32 και η οποία «έκαψε» τα σενάρια της λεγόμενης «δεξιάς παρένθεσης». Της πρόκλησης, δηλαδή, εκλογών το 2020, λόγω διαφωνίας κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την εκλογή Προέδρου.

Για τα στελέχη της ΝΔ, εντυπωσιακή όσο και κυνική ήταν, ωστόσο, η «ομολογία» Τσίπρα πως πράγματι το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με την εκλογή του Σταύρου Δήμα για να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές και να ανέλθει στην εξουσία, δικαιολογώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πρόθεσή του να αποσυνδεθεί με την αναθεώρηση του άρθρου 32 η εκλογή Προέδρου από τις πρόωρες εκλογές.

Από εκεί και πέρα, στο «γαλάζιο» επιτελείο επιμένουν πως οι παραδοχές του πρωθυπουργού για το Σύνταγμα και η προσπάθειά του να μπλοκάρει την αλλαγή των διατάξεων από την επόμενη Βουλή με 151 ψήφους μαρτυρούν πως ο ίδιος ομολογεί την ήττα του στις επερχόμενες εκλογές, αλλά και την αυτοδυναμία της ΝΔ. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως λένε, και κυρίως εάν πίστευε πραγματικά πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές, τότε δεν είχε λόγο ν’ αρνηθεί την πρόταση Μητσοτάκη να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ο ένας τις προτάσεις του άλλου και ν’ αποφασίσει οριστικά για την αναθεώρηση η επόμενη Βουλή. Εξ ου και ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε από το βήμα της Βουλής τον κ. Τσίπρα ότι το μόνο που κάνει είναι η προσπάθεια να διαχειριστεί πολιτικά τη διαφαινόμενη ήττα του.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ μεταβαίνει σήμερα στο Μόναχο, όπου, στο περιθώριο εκδηλώσεων για τη Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια, θα έχει συνάντηση με την Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις