Πολιτική

ΝΔ: Μετωπική «σύγκρουση» Βλάχου – Θεοδωρικάκου για τις αυξήσεις στις τιμές

Ο «γαλάζιος» βουλευτής αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ανοιχτή μετωπική σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου και του βουλευτή της ΝΔ Γιώργου Βλάχου για τις αυξήσεις στις τιμές. Ο γαλάζιος βουλευτής αμφισβήτησε την αποτελεσματικότητα των πολιτικών της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού. Κατέθεσε «μανιφέστο» δέσμη 15 προτάσεων. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος του «θύμισε» ότι όταν εκείνος ήταν υφυπουργός Εμπορίου με γενικό πληθωρισμό στο 3,9% και 2%, ο πληθωρισμός τροφίμων έτρεχε στο 4,80% και στο 3,90%!

Κριτική και βαριές κουβέντες ένθεν κακείθεν είχε η συζήτηση της σχετικής επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε στον Υπουργό Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο ο γαλάζιος βουλευτής Γιώργος Βλάχος, που συνεχίζει να την εσωκομματική αντιπολίτευση σε υπουργούς και Κυβέρνηση.

Αυτή την φορά μετά τον Κωστή Χατζηδάκη για τις τραπεζικές χρεώσεις και τα κόκκινα δάνεια, σειρά είχε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος για τις ανατιμήσεις.

Ο Γιώργος Βλάχος, που πολιτικά είναι χαρτογραφημένος στην Καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ, έβαλε κατά του κ. Θεοδωρικάκου λέγοντάς του ότι με την ανάληψη των καθηκόντων σας «περίμενα συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής» αλλά «μέχρι σήμερα αδυνατώ να κατανοήσω κάποια πολιτική» καθώς «ούτε τα εποχιακά και εορταστικά καλάθια, ούτε οι έλεγχοι και τα πρόστιμα – πέρα τις εφήμερες εντυπώσεις- ούτε η μείωση του ΦΠΑ αποτελούν κάποια συγκεκριμένη πολιτική, αλλά έκτακτα μέτρα που δεν μπορούν να αλλάξουν την μεγάλη εικόνα που ζουν οι πολίτες».

Αμφισβήτησε ότι «η διατήρηση του ποσοστό κέρδους και η απαγόρευση εκπτώσεων σε ανατιμημένα προϊόντα ή τα πρόστιμα, χωρίς άλλα πρόσθετα μέτρα συνιστούν μια ολοκληρωμένη πολιτική» Ο βουλευτής, μάλιστα πρόσθεσε πως και «οι αυξήσεις των εισοδημάτων που προσπαθεί η Κυβέρνηση είναι λάθος καθώς αυτές δεν μπορεί να αντισταθμίσουν τις αυξήσεις της ανεξέλεγκτης αγοράς». Μάλιστα, μεταξύ άλλων ρώτησε τον Υπουργό εάν «έχουμε την βούληση να συγκρουστούμε με τα κακώς κείμενα; Με το να συγκρουστούμε ίσως και με συμφέροντα;» αφήνοντας σαφή υπονοούμενα.

Από την δική του πλευρά, ο υπουργός Ανάπτυξης “κάρφωσε” τον βουλευτή της ΝΔ Γιώργο Βλάχο θυμίζοντάς του ότι όταν ήταν εκείνος υφυπουργός Εμπορίου διαπίστωσε «τον Δεκέμβριο του 2007 είχαμε πληθωρισμό στα τρόφιμα 4,80% και τον Δεκέμβριο του 2008 στο 3,90% , όταν ο γενικός πληθωρισμός ήταν 3,90% και 2% αντίστοιχα». Του καταλόγισε ότι πολιτεύεται με όρους εντυπωσιασμούς και του είπε πως «εγώ, δεν είμαι εδώ για τις εντυπώσεις» αλλά για να «κρίνομαι από τα αποτελέσματα».

Ο κ. Θεοδωρικάκος, σχετικά με το ποια είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του επί έξι μήνες του είπε ότι «σύμφωνα με την Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ ο πληθωρισμός στα τρόφιμα το Νοέμβριο ήταν στο 0,8%, ίσως ο μικρότερος σε ολόκληρη την Ευρώπη καθώς η Γερμανία έχει 2,9%, ο μέσος όρος της ΕΕ είναι και αυτός στο 2,9% και έχουμε άλλες χώρες που είναι άνω του 6%» και πρόσθεσε πως « τους τελευταίους έξι μήνες, ο μέσος όρος των τιμών στα super markets από όπου προμηθεύονται τα βασικά είδη τα ελληνικά νοικοκυριά είναι αρνητικός»

Ο κ. Βλάχος, από την δική του πλευρά προχώρησε σε 15 προτάσεις οι οποίες είναι:

Η απαγόρευση κάθε αύξηση της τιμής.

Η κάθε αύξηση τιμής να αναγγέλλετε στο Υπουργείο Ανάπτυξης μαζί με τον φάκελο κοστολογικών στοιχείων που τεκμηριώνουν την αύξηση αυτή. Επίσης, να κατατίθεται μαζί φάκελος σε σχέση με την τιμή πώλησης στις άλλες χώρες της ΕΕ όταν αφορά εισαγόμενα προϊόντα.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, να οφείλει εντός 20ημερών για την πληρότητα των προσκομισθέντων στοιχείων με αποδοχή ή απόρριψη της προτεινόμενης τιμής.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης να δίνεται να ζητήσει φάκελο τεκμηρίωσης για οποιοδήποτε προϊόν ανεξάρτητα από το αίτημα αύξησης της τιμής.

Το μεικτό ποσοστό κέρδους να παραμένει για περιορισμένο διάστημα σταθερό λόγω της αναστάτωσης στην ελληνική και διεθνή αγορά.

Για τα παραγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα να προσκομίζεται μόνο φάκελος κοστολογικών στοιχείων. Η διακίνηση αγροτικών προϊόντων να γίνεται με παραστατικά που αναφέρουν την τιμή και εξοφλούνται με δίγραμμη επιταγή.

Διατήρηση της απαγόρευσης προσφορών σε πρόσφατα ανατιμημένων προϊόντα.

Κάθε συμφωνία μεταξύ χονδρεμπορίου και λιανεμπορίου να γνωστοποιείται στο Υπουργείο Ανάπτυξης.

Κάθε προσφορά ή έκπτωση να αναγράφεται επί του τιμολογίου προκειμένου να γνωρίζει το Υπουργείο Ανάπτυξης την καθαρή τιμή χρέωσης.

Με δελτία αποστολής να μπορούν να διακινούνται μόνο επιστροφές ληγμένων προϊόντων. Ξεχωριστή σήμανση κάθε νέας συσκευασίας, κυρίως που μειώνει την ποσότητα. Σήμανση τιμής μονάδας εμφανώς στα ταμπελάκια στα ράφια.

Μηχανήματα ανάγνωσης τιμών σε διάφορα σημεία μέσα στα super market.

Εξόφληση τιμολογίων έως 90 ημέρες και στις 30 ημέρες για τα νωπά και περιορισμένης κατανάλωσης προϊόντα, για να μην χρηματοδοτεί ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος τον έμπορο.

Σε περίπτωση δε μείωσης ΦΠΑ αυτή να κρατείται στα ταμεία των καταστημάτων όπως γίνεται με τις προσφορές γιατί έτσι μόνο θα φτάσει στον παραγωγό.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Γιώργος Σιακαντάρης: Η βελόνα του ΠΑΣΟΚ έχει κολλήσει και όχι λόγω του Ανδρουλάκη – Δέχομαι προσωπικές επιθέσεις γι’ αυτά που λέω από το 2010
«Δέχομαι το 2026 προσωπικές επιθέσεις για απόψεις που έχω εκφράσει από τις αρχές της δεκαετίας του 2010» γράφει στην ανάρτησή του
Γιώργος Σιακαντάρης 8
Μαρία Καρυστιανού: Αν νομοθετηθεί ο όρος γυναικοκτονία θα είναι σαν να λέω ότι η γυναίκα ανήκει στις ευάλωτες ομάδες
«Ο όρος γυναικοκτονία τονίζει τη διάκριση μεταξύ των γυναικών και των ανδρών. Τοποθετεί τη γυναίκα στις ευάλωτες ομάδες, Δεν πιστεύω ότι η γυναίκα είναι αδύναμο φύλο», υποστήριξε η πρόεδρος της «Ελπίδας για τη Δημοκρατία»
Μαρία Καρυστιανού
29
Μπαράζ περιοδειών κορυφαίων υπουργών και στελεχών της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα – «Εξόρμηση» για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους
Τα «αναχώματα» στην Πελοπόννησο λόγω Σαμαρά, το τεστ του πρωθυπουργού για το ποιοι υπουργοί «ιδρώνουν τη φανέλα» και τα «γαλάζια» φροντιστήρια
Κυριάκος Μητσοτάκης 63
Ευρωπαϊκό μοντέλο και στις διατακτικές σίτισης, ζητά το ΠΑΣΟΚ
Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η μηνιαία παροχή σίτισης στην Ευρώπη αντιστοιχεί μεσοσταθμικά στο 20% του κατώτατου μισθού, ενώ στην Ελλάδα περιορίζεται στο 12%-13%, κατατάσσοντας τη χώρα στην τελευταία θέση
ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
Νέο επεισόδιο στην κόντρα Λατινοπούλου - Παϊτέρη: Η πρόεδρος της Φωνής Λογικής θυμήθηκε την ερώτηση του στον Τσακνή «αν είναι γύφτος»
Η κόντρα που ξεκίνησε από τηλεοπτικό πάνελ μεταφέρεται στα social media, με την πρόεδρο της Φωνής Λογικής να ανασύρει παλαιότερη συνέντευξη του τραγουδιστή
Παϊτέρης και Λατινοπούλου 6