Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

ΝΔ: Πιέζουν τον Καμμένο για το Σκοπιανό και βλέπουν εξελίξεις που φτάνουν ως τις κάλπες!

ΝΔ
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Τον Πάνο Καμμένο βλέπει (ξανά) ως αδύναμο κρίκο της κυβέρνησης η ΝΔ με αφορμή το Σκοπιανό, αλλά και τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας για τη συμφωνία των Πρεσπών και όσα είπε ο Ζόραν Ζάεφ.

Έτσι, από την οδό Πειραιώς ουσιαστικά τον προκαλούν να κάνει πράξη την… απειλή του πως θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του και θα ρίξει την κυβέρνηση, τη στιγμή που στο παρασκήνιο εξακολουθούν να εξελίσσονται ζυμώσεις που καθιστούν αβέβαιη ακόμη και την πλειοψηφία που φαίνεται να είχε βρει η κυβέρνηση για κύρωση της συμφωνίας. Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ σημειώνει πως «όλοι οι Έλληνες συνειδητοποιούν πια ότι είχε δίκιο η ΝΔ, όταν από την αρχή κατήγγειλε την κυβέρνηση πως, παραχωρώντας τη δήθεν μακεδονική εθνότητα και γλώσσα, θα αποθρασύνει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις των Σκοπίων». Και καταλήγει: «Ο τελευταίος που δικαιούται να καμώνεται τώρα ότι το κατάλαβε, είναι εκείνος που έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη συμφωνία των Πρεσπών».

Η ΝΔ και το… στυλό

Τη φράση αυτή για τον κ. Καμμένο και το στυλό που είχε δώσει στον πρωθυπουργό επισημαίνεται πως είχε χρησιμοποιήσει η Ντόρα Μπακογιάννη στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο newsit.gr. Εξ ου κι η απάντηση από την πλευρά των ΑΝΕΛ στην ανακοίνωση της ΝΔ στοχεύει κατ’ ευθείαν στην πρώην υπουργό Εξωτερικών: «Θα πρέπει ο αρχηγός της ΝΔ να θυμάται πάντα ότι εμπνευστής του όρου Βόρεια Μακεδονία είναι η εν αποστρατεία αδελφή του».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η δήλωση Καμμένου ότι «η συμφωνία των Πρεσπών έχει τελειώσει», πέραν του προφανούς στόχου που έχει να στείλει μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του και σ’ όσους βουλευτές ήθελαν να την ψηφίσουν (Παπαχριστόπουλος, Κουντουρά) αντανακλά τη γενικότερη εικόνα που υπάρχει μετά τις δηλώσεις Ζάεφ πως η πλειοψηφία είναι αμφίβολη. Ακόμη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από τη Μακεδονία θεωρούνται επίφοβοι, οι οποίοι, μπροστά στην προοπτική να μην επανεκλεγούν, εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, δεν θα έχουν να χάσουν τίποτα προχωρώντας σε «ανταρσία» και καταψηφίζοντας τη συμφωνία.

Έτσι, οι εκτιμήσεις από την πλευρά της ΝΔ κάνουν λόγο για αναγκαστική προσφυγή στις κάλπες, με ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας να μην κυρώσουν καν τη συμφωνία και να την κάνουν έτσι πάσα στην επόμενη κυβέρνηση.

Η οποία, πάλι εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και είναι αυτή της ΝΔ, δεν προτίθεται να κυρώσει τη συμφωνία, όπως έχει επανειλημμένα δηλώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η ΝΔ δεν θα επιθυμούσε για ευνόητους λόγους να πάρει στα χέρια της την «καυτή πατάτα» της κύρωσης της συμφωνίας, οπότε προτιμά πρώτα την καταψήφισή της από τη Βουλή και στη συνέχεια εκλογές.

*Του Αιμίλιου Περδικάρη

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις