Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

Νέα Δημοκρατία: Δεν νομιμοποιούμε την κυβερνητική πρακτική άρνησης για ουσιαστική ενημέρωση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Νέα Δημοκρατία: Δεν νομιμοποιούμε την κυβερνητική πρακτική άρνησης για ουσιαστική ενημέρωση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής
Φωτογραφία Eurokinissi

Ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και την αποχώρηση του Γιώργου Κουμουτσάκου, εξέδωσε η Νέα Δημοκρατία.

Όπως τονίζει, μεταξύ άλλων, “η Νέα Δημοκρατία δεν νομιμοποιεί την κυβερνητική πρακτική άρνησης για ουσιαστική ενημέρωση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής”.

Αναλυτικά αναφέρει:

“Η Νέα Δημοκρατία σέβεται απολύτως τον θεσμό και την αποστολή του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ). Ένα όργανο το οποίο, όταν λειτουργεί σωστά, διασφαλίζει όχι μόνον την έγκυρη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και την αναγκαία μεταξύ τους διαβούλευση πριν από τη λήψη σημαντικών αποφάσεων για την εξωτερική πολιτική της χώρας από την κυβέρνηση, η οποία έχει βεβαίως την πλήρη αρμοδιότητα και την τελική ευθύνη.

Με αυτήν τη θέση, η Νέα Δημοκρατία προσήλθε στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, το οποίο σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας του «συνεδριάζει ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου του, τακτικώς κάθε τέσσερις μήνες και εκτάκτως όταν αυτός το συγκαλέσει».

Η σημερινή, όμως, συνεδρίαση ήταν η πρώτη μετά από σχεδόν ενάμιση χρόνο. Δηλαδή το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση του τα οποία έμεναν χωρίς απάντηση από τον ΥΠΕΞ, δεν είχε συνεδριάσει επί 18 ολόκληρους μήνες.

Στο χρονικό αυτό διάστημα, όμως, υπήρξαν σοβαρότατες εξελίξεις και προκλήθηκαν μείζονα ζητήματα για την εξωτερική πολιτική της χώρας και τα εθνικά θέματα. Ενδεικτικά, αναφέρονται οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία καθώς και οι σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα υπάρχουν και τρέχουσες σοβαρές εξελίξεις όπως για παράδειγμα: οι ανακοινωθείσες έρευνες από την Τουρκία σε θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, η πιθανή επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, οι πιέσεις που ασκεί η Τουρκία για το ζήτημα των Μουφτήδων στη Δυτική Θράκη, οι εξελίξεις που σχετίζονται με ανταλλαγή εδαφών στο Κόσοβο.

Στα ζητήματα αυτά προστέθηκε σήμερα ακόμα ένα σημαντικότατο θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις πρώην συνεργάτη του Αμερικανού Προέδρου, ο οποίος δήλωσε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Νίκο Κοτζιά για ζητήματα που σχετίζονται με τις περασμένες αμερικανικές εκλογές και για το οποίο ο αρμόδιος τομεάρχης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Γ. Κουμουτσάκος απηύθυνε σήμερα συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό των Εξωτερικών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε στο σημερινό Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής την διεύρυνση της συζήτησης, ώστε αυτή να καλύψει όχι μόνον το ζήτημα της πιθανής συστάσεως Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, αλλά σοβαρά και τρέχοντα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Το αίτημα αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε ως μόνο στόχο την ουσιαστική συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για όλο το φάσμα των κρίσιμων ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, το απέρριψε δύο φορές ο Υπουργός των Εξωτερικών.

Κατόπιν αυτού, η αξιωματική αντιπολίτευση αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Με τη στάση αυτή η Νέα Δημοκρατία υπογραμμίζει:

1. Την ανάγκη να υπάρχει σταθερή και ουσιαστική ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

2. Την άρνηση της να νομιμοποιήσει με την παρουσία της στην σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής την απαράδεκτη επιλογή της Κυβέρνησης να κρατάει στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΣΕΑ), η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι υποστηρίζει τη δημιουργία αυτού του θεσμού. Την θέση αυτή έχει υποστηρίξει ο Πρόεδρος του κόμματος, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Στη συνέχεια η θέση αυτή αποτέλεσε μέρος του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας το οποίο εγκρίθηκε από το 10ο Συνέδριο του κόμματος, τον Απρίλιο του 2016. Άλλωστε, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη έτοιμο λεπτομερές Σχέδιο Νόμου για τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας”.

Η αποχώρηση Κουμουτσάκου

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αποχωρώντας, η κυβέρνηση αρνήθηκε να παρέχει ενημέρωση για θέματα που ήταν εκτός της ημερησίας διατάξεως, όπως τα ελληνοτουρκικά και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια. Η ΝΔ ζήτησε, επίσης, να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν στις σχέσεις με την Αλβανία, αλλά και για το εάν ισχύουν όσα έχει πει στις καταθέσεις του ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Τζορτζ Παπαδόπουλος. Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ταχθεί υπέρ του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ήδη από τον Απρίλιο του 2016 ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και κοινοποίησε στη Βουλή τη βούληση της ΝΔ να συσταθεί ένα τέτοιο όργανο, ενώ έγινε επίσης και προγραμματική θέση στο συνέδριο του κόμματος που ακολούθησε.

Κουμουτσάκος: Όσα υποστήριξε

«Μετά την άρνηση του υπουργού Εξωτερικών να διευρύνει τη συζήτηση για κρίσιμα εθνικά θέματα σε έναν θεσμό, τον οποίο εμείς σεβόμαστε απολύτως, η ΝΔ αποφάσισε από την παρούσα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) να αποχωρήσει» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, εξερχόμενος του υπουργείου Εξωτερικών μία ώρα μετά την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε ότι «το σημερινό ΕΣΕΠ συγκαλείται μετά από ενάμιση χρόνο απουσίας κάθε συνεδρίασής του» κατά τον οποίο «υπήρξαν μείζονες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας», κάνοντας αναφορά στα σχετικά αιτήματα -για ενημέρωση και συζήτηση- της ΝΔ και του προέδρου της, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην εκκίνηση του σημερινού ΕΣΕΠ, όπως εξήγησε ο κ. Κουμπουτσάκος «η ΝΔ, ως αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης, ώστε πέραν του θεσμικού και σοβαρού ενδιαφέροντος ζητήματος της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, να γίνει ενημέρωση και συζήτηση από τον υπουργό των Εξωτερικών για ζητήματα όπως η πορεία των σχέσεων με την Αλβανία, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια ενόψει των σοβαρών συζητήσεων που γίνονται στο Κόσσοβο αυτήν την περίοδο, για το πώς πορεύονται οι ελληνορωσικές σχέσεις, τι ακριβώς γίνεται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένων και των τελευταίων θέσεων της Άγκυρας με νέες πιέσεις, ώστε να αλλάξουν τα πράγματα στη Θράκη, ειδικά όσον αφορά στο θέμα των μουφτήδων, κ.λπ.».

«Αυτή τη διεύρυνση της συζήτησης αρνήθηκε ο κ. υπουργός των Εξωτερικών» τόνισε ο τομεάρχης της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «το ΕΣΕΠ πρέπει να προστατευθεί ως θεσμός, δεν μπορεί να μεταλλαχθεί -και αυτή είναι η άποψη της ΝΔ- ως ένα είδος ξεπλύματος του γεγονότος ότι δεν υπάρχει προηγούμενη ενημέρωση για κρίσιμα ζητήματα».

«Δεν μπορούσαμε να δεχτούμε τη σημερινή συνεδρίαση ως νομιμοποίηση της απουσίας κάθε συζήτησης, κάθε ενημέρωσης για κρίσιμα εθνικά ζητηματα» υπογράμμισε, εξηγώντας τον λόγο της αποχώρησής του.

Στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, προσήλθαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, Κωνσταντίνος Δουζίνας, από τον ΣΥΡΙΖΑ η Μαρία Τριανταφύλλου και ο Πάνος Τριγάζης, από τη ΝΔ ο τομεάρχης Εξωτερικών Γiώργος Κουμουτσάκος και ο Γιώργος Σαββίδης, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβερδος και η Σιλβάνα Ράπτη, από το Ποτάμι ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Κακλίκης, από τους ΑΝΕΛ ο Κωνσταντίνος Κατσίκης και ο Ελευθέριος Καραγιάννης και τέλος από την Ένωση Κεντρώων η Ελένη Μαρτσούκου.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις