Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Νέα Δημοκρατία: Τα παρασκήνια του 14ου Συνεδρίου και η «αλλαγή γραμμής» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νέα Δημοκρατία: Τα παρασκήνια του 14ου Συνεδρίου και η «αλλαγή γραμμής» του Κυριάκου Μητσοτάκη

Την αυτοδυναμία της ΝΔ έθεσε ως στόχο ο Πρωθυπουργός από το Συνέδριο της ΝΔ, συνδέοντας μάλιστα την ισχυρή εντολή με τη σταθερότητα και την πρόοδο της χώρας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου, ζήτησε συστράτευση για νίκη στις εκλογές, από την πρώτη κιόλας κάλπη της απλής αναλογικής.

“Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πρώτη κάλπη ως την τελική κάλπη. Γιατί εκείνη είναι τελικά που θα κρίνει τους συσχετισμούς, οι οποίοι θα επικυρωθούν αργότερα και πιο δυναμικά στη δεύτερη κάλπη. Ο βατήρας για τη νικηφόρα τελική ευθεία” δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Θα είμαι παρών στο μέλλον της χώρας»

Η τοποθέτηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη ουσιαστικά συνιστά αλλαγή γραμμής, καθώς, πολύ πρόσφατα μάλιστα, είχε δείξει προς την κατεύθυνση της κυβέρνησης συνεργασίας μετά τις δεύτερες κάλπες, προεξοφλώντας ότι λόγω του εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής, που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα οδηγηθεί σε ακυβερνησία.

“Θα είμαι παρών στο μέλλον της χώρας” είχε δηλώσει στην ομιλία του την πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, στέλνοντας το μήνυμα ότι η επόμενη ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης θα έχει πρωταγωνιστή τη ΝΔ.

Στα πηγαδάκια του Συνεδρίου στελέχη “καλωσόριζαν” αυτή την αλλαγή πλεύσης, εκτιμώντας ότι δίνει διέξοδο στο κλίμα εσωστρέφειας και ηττοπάθειας στο κόμμα και τον κόσμο της ΝΔ.

Κομματικά και κυβερνητικά στελέχη δήλωναν πεπεισμένοι ότι ο στόχος της επανασυσπείρωσης του κόμματος επετεύχθη στο τριήμερο συνέδριο, και ότι φάνηκε ξεκάθαρα ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ “είναι προϋπόθεση για να μην μείνει μετέωρο το τιμόνι της χώρας, σε ένα ρευστό μάλιστα διεθνές περιβάλλον”.

«Τα ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη»

“Σε ένα περιβάλλον διεθνούς αστάθειας, τα ισχυρά κράτη είναι τα σταθερά κράτη” δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του στο κλείσιμο του 14ου Συνεδρίου της Ν.Δ..

Επέμεινε ότι οι εκλογές θα γίνουν σε 12 μήνες από σήμερα, κι έθεσε ξεκάθαρα το διακύβευμα της κάλπης: “πρόοδος ή οπισθοχώρηση”. Και δίπλα στη λέξη πρόοδος έβαλε τρεις λέξεις από “Σ”: “Σταθερότητα, Συνέχεια, Συνέπεια”.

Μήνυμα κατά της χαλαρής ψήφου στην «πρώτη κάλπη»

Η “αυτοδύναμη νδ” είναι αναγκαιότητα διεμήνυσε αρκετές φορές ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας ουσιαστικά και ένα μήνυμα κατά της… “χαλαρότητας” και υπέρ της συστράτευσης και της ενότητας. Στο “γαλάζιο στρατόπεδο” εκτιμούν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν “χαλαρά” στην πρώτη κάλπη, με τη βεβαιότητα ότι η απλή αναλογική θα στήσει και δεύτερες κάλπες. Μια τέτοια εξέλιξη όμως πιστεύουν ότι θα δημιουργήσει μία αίσθηση και μία εικόνα ηττοπάθειας, που θα στρώσει “αγκάθια” στο δρόμο για την τελική αναμέτρηση. “Ο στόχος είναι… ρεύμα νίκης” δήλωνε με έμφαση υψηλόβαθμο κομματικό στέλεχος.

“Μετωπική” κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Στα πηγαδάκια επίσης δεν πέρασε απαρατήρητο ότι στο στόχαστρο του Πρωθυπουργού μπήκε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε, μεταξύ άλλων, για δημαγωγία, λαϊκισμό και κοινωνικό σαμποτάζ.

Στον αντίποδα, εκτός του τερέν της πολιτικής αντιπαράθεσης έμεινε το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις