Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Νέα δημοσκόπηση δίνει διπλάσιο ποσοστό στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – “Μάχες” για την είσοδο στη Βουλή

Νέα δημοσκόπηση δίνει διπλάσιο ποσοστό στη ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ – “Μάχες” για την είσοδο στη Βουλή

– Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το Ποτάμι φαίνεται πως δεν εισέρχονται στη Βουλή
– Μεγάλη μάχη για τη Βουλή αναμένεται να δώσουν Βασίλης Λεβέντης και Ζωή Κωνσταντοπούλου
– Καταλληλότερος πρωθυπουργός αναδεικνύεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 37% έναντι του Αλέξη Τσίπρα με 20,5%
– Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δηλώνουν πως τα πράγματα δεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Άλλη μία δημοσκόπηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ και η οποία δείχνει όχι μόνο σαφές προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό φαίνεται να διευρύνεται. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως αυτή η δημοσκόπηση διενεργήθηκε πριν τον ανασχηματισμό, που ενδεχομένως να δώσει μία άλλη ώθηση στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου φτάνει στο 30%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο μισό ακριβώς συγκεντρώνοντας ποσοστό 15%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην έρευνα του Σεπτεμβρίου που είχε πραγματοποιήσει το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας έδειχναν τη Νέα Δημοκρατία στο 28,5% και τον ΣΥΡΙΖΑ στο 16%.

Η Χρυσή Αυγή με ποσοστό 7% αναδεικνύεται τρίτο κόμμα με ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από τον Σεπτέμβριο που βρισκόταν στο 7,5%. Αμετακίνητα είναι τα ποσοστά του ΚΚΕ που συγκεντρώνει 5,5%, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη βρίσκεται στο 4,5%.

Μεγάλη αναμένεται να είναι η μάχη για την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη και την Πλεύση Ελευθερίας που σύμφωνα με τη δημοσκόπηση συγκεντρώνουν ποσοστά 3%. Το Ποτάμι και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και σε αυτή τη δημοσκόπηση δεν φαίνεται να καταφέρνουν να εισέλθουν στη Βουλή με ποσοστό 2%, όπως και η Λαϊκή Ενότητα με ποσοστό μόλις 1%.

Το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι αρκετά μεγάλο φτάνοντας στο 19%, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα τελικά, ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν πως δεν θα ψηφίσουν φτάνει το 15,5%, ενώ το άκυρο και το Λευκό είναι στο 7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης για την προέλευση της αποχής, της άκυρης και λευκής ψήφου, φαίνεται πως το 67,5% προέρχεται από πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 13,5% σε ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας και το 19% από τα υπόλοιπα κόμματα.

Στην ερώτηση ποιός είναι ο πιο κατάλληλος για τη θέση του πρωθυπουργού, η απάντηση ΚΑΝΕΝΑΣ με ποσοστό 39% είναι ο μεγάλος νικητής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί με ποσοστό 37% και με μεγάλη διαφορά τρίτος έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 20,5%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας είναι τρίτος από το τέλος, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τον Πάνο Καμμένο να είναι πιο πάνω στις αρνητικές γνώμες.

Πρώτος σε θετικές γνώμες πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 31,5% και ακολουθούν ο Σταύρος Θεοδωράκης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου με 25,5%. Τέταρτος σε θετικές γνώμες είναι ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ με ποσοστό 24,5%, ακολουθεί ο Β. Λεβέντης με 23,5%, η Φώφη Γεννηματά με 23%, ο Αλέξης Τσίπρας με 22%, ο Π. Λαφαζάνης με 18%, ο Πάνος Καμμένος με 14% και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος μόλις με 7,5%.

Ενδεικτικό του κλίματος στους πολίτες είναι η παράσταση νίκης, η απάντηση δηλαδή στην ερώτηση “ανεξάρτητα από το κόμμα που θα επιλέξετε στις ερχόμενες εκλογές, ποιό κόμμα πιστεύετε πως θα βγει πρώτο. Σε αυτό το ερώτημα η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 64% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 12,5%.

Στα νούμερα πάντως της δημοσκόπησης φαίνεται πως οι πολίτες βιώνουν μία έντονη απαισιοδοξία για το μέλλον. Το 87% των πολιτών πιστεύουν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση και μόλις 7,5% δηλώνουν αισιόδοξοι πως η κατάσταση κινείται προς το σωστό.

Αναφορικά με την ικανοποίηση των πολιτών για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, το 89% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι, ενώ μόλις ένα 6,5% των πολιτών δηλώνουν ικανοποιημένοι. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως στην αντίστοιχη ερώτηση σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 79% δηλώνουν μη ικανοποιημένοι, ενώ το 13,5 δηλώνουν ικανοποίηση.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε