Πολιτική

Πεπεισμένος για συμβιβασμό ο Τσίπρας – Η Μέρκελ γκρεμίζει τις προσδοκίες: Πισωγυρίσματα από την Ελλάδα

- Zαν Κλωντ Γιούνκερ: Μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα προσπαθήσω να κρατήσω την Ευρώπη ενωμένη
- Πεπεισμένος ο Αλέξης Τσίπρας πως θα υπάρξει συμβιβασμός - "Όλες οι διαπραγματεύσεις είναι γεμάτες διαφωνίες"
- Η Μέρκελ εμμέσως κατηγόρησε την Ελλάδα πως κάνει πίσω στις θέσεις της - "Δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος"
- Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ επιμένει πως μία λύση για την Ελλάδα είναι και εφικτή και απαραίτητη

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι εξελίξεις από το μέτωπο των Βρυξελλών δεν σταματούν να έχουν δραματικό χαρακτήρα και ενώ το Eurogroup με τις δύο προτάσεις συνεχίζεται, ξεκινούν οι ευρωπαίοι ηγέτες να καταφτάνουν, κάνοντας λιτές δηλώσεις αλλά γεμάτες νόημα.

Μιλώντας ο Αλέξης Τσίπρας προς τους δημοσιογράφους δήλωσε πεπεισμένος ότι θα καταλήξουν σε συμβιβασμό για το ελληνικό ζήτημα και σημείωσε με νόημα πως σε όλες οι διαπραγματεύσεις είναι γεμάτες πάντα με διαφωνίες.

Μετά τις συνολικές ελληνικές προτάσεις είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σε συμβιβασμό που θα βοηθήσει την Ελλάδα και την ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την ίδια ώρα, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ διευκρίνισε πως μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο θα προσπαθήσει να κρατήσει την Ευρώπη ενωμένη.

Από την πλευρά της, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ χαμήλωσε τον πήχυ για σήμερα, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει επαρκής πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ενώ εμμέσως κατηγόρησε την ελληνική πλευρά πως υπαναχωρεί από τις θέσεις της, εμποδίζοντας έτσι τη διαδικασία.

Μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι και δυνατή και αναγκαία, αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε την ύστατη στιγμή, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι έχουν ήδη εντοπιστεί τα σημεία εμπλοκής της διαπραγμάτευσης και υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν. “Δεν είμαστε μακριά από αυτό” πρόσθεσε. Όταν διακυβεύεται η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ευρωζώνη πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις. Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί συμφωνία, τόσο το καλύτερο, δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ως την ύστατη στιγμή.

Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να βγάζουν νόημα, να είναι βιώσιμες οικονομικά. Αυτό δήλωσε ο Ιρλανδός Έντα Κένι προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Επιπλέον εξήγησε πως η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα που δεν έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και τους φόρους. Εκτίμησε πως μια συμφωνία δε θα καταστεί δυνατή σήμερα, ωστόσο τόνισε πως οι ώρες λιγοστεύουν και πιθανότατα θα χρειαστούν νέες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Αλέξης Τσίπρας «οργώνει» τη χώρα και παίρνει τον δρόμο για τις κάλπες
Τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου, ο κύκλος των επισκέψεων συνεχίζεται στη Μεσσηνία - Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί στις 13.00 το Νοσοκομείο Καλαμάτας και θα συζητήσει με τους εργαζομένους στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν μπορεί να διαγράψει τα δικαιώματα των νησιών μας
«Η ευθύνη μας είναι να τα υπερασπιζόμαστε με σταθερότητα, ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα, συμμαχίες και τεκμηριωμένο λόγο, πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε
Κυριάκος Μητσοτάκης 38
Νάντια Γιαννακοπούλου για την προσωπική επίθεση του Μακάριου Λαζαρίδη: «Ξεπέρασε το όριο της αντοχής μου»
«Είμαστε άνθρωποι και όταν είσαι άνθρωπος σημαίνει να πει ότι ξέρεις, έχεις όλες τις πτυχές. Σε οδηγεί πολλές φορές και στο να δακρύσεις. Δεν ντρέπομαι για αυτό»
Η Νάντια Γιαννακοπούλου δακρυσμένη μετά από καυγά με τον Μακάριο Λαζαρίδη στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα 8