Νέα κυβέρνηση: Το μεγάλο στοίχημα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

«Τίποτα δεν είναι όπως πριν». Αυτή την φράση θα πρέπει να έχει ως οδηγό του ο νέος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στην τέταρτη κατά σειρά θητεία του στην ηλεκτρική καρέκλα της Κατεχάκη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης καθ’ ομολογία είναι μακράν ο πιο επιτυχημένος Υπουργός Δημόσιας Τάξης, καθώς πιστώνεται στον ίδιο η εξάρθρωση των δυο μεγάλων τρομοκρατικών οργανώσεων στην χώρα, της «17.Ν» και του «ΕΛΑ», αλλά και η θεαματική μείωση τις εγκληματικότητας, κυρίως κατά την πρώτη του θητεία στην καρέκλα της Κατεχάκη.

Αυτό που ίσως διαφεύγει από τους πολίτες είναι το γεγονός, πως τουλάχιστον στην πρώτη θητεία του κ. Χρυσοχοΐδη που είναι και η πλέον επιτυχημένη, πλαισιώνονταν από πρόσωπα που γνώριζαν άριστα το αντικείμενο τους και είχαν τεράστια εμπειρία σε επιχειρησιακές μονάδες τις ΕΛ.ΑΣ.

Τρανό παράδειγμα ο τότε Αρχηγός τις ΕΛ.ΑΣ Φώτης Νασιάκος, ο οποίος τα περισσότερα επιχειρησιακά του χρόνια τα υπηρέτησε στην Αντιτρομοκρατική, ο τότε Διοικητής τις Αντιτρομοκρατικής Στέλιος Σύρος όποιος είχε «φάει» το έγκλημα με το «κουτάλι», καθώς υπηρέτησε πολλά χρόνια στην Ασφάλεια και βέβαια οι άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά για την πάταξη του εγκλήματος όπως ο Γεώργιος Αγγελάκος και ο Βασίλης Τσιατούρας.

Βέβαια και σήμερα στην ΕΛ.ΑΣ υπάρχουν πραγματικά αξιόλογα στελέχη που είναι δυνατόν να φέρουν σε πέρας ιδιαίτερα δύσκολες αποστολές με την διαφορά πως τώρα η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. Το έγκλημα έχει αλλάξει χαρακτηριστικά, η μικροεγκληματικότητα είναι σε άλλα επίπεδα, και η τρομοκρατία, ή το «Αντάρτικο Πόλης» εάν προτιμάτε, έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά επίσης εντελώς διαφορετικά από το 2002 που οδηγούνταν στον Εισαγγελέα τα μέλη τις «17Ν». Οι προκλήσεις σήμερα είναι σύνθετες και δυστυχώς για τον κ. Χρυσοχοΐδη πιο σκληρές.

Το μεγάλο στοίχημα και για τους δυο είναι τα Εξάρχεια

Ωστόσο δίπλα του θα έχει έναν άνθρωπο που αν μη τι άλλο έχει γνώση αντιεγκληματικής πολιτικής, καθώς την είχε εφαρμόσει με επιτυχία όταν ήταν αρχηγός τις ΕΛ.ΑΣ. Τον Λευτέρη Οικονόμου.

Την περίοδο που ήταν Αρχηγός, με υπουργό βέβαια τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχε εξαρθρωθεί ο «Επαναστατικός Αγώνας», ενώ ηχηρά ονόματα του κοινού ποινικού δικαίου είχαν οδηγηθεί στις φυλακές. Όμως και σε αυτή την περίπτωση ισχύει το «Τίποτα δεν είναι όπως πριν».

Το μεγάλο στοίχημα και για τους δυο είναι τα Εξάρχεια, καθώς στην ατζέντα της Ν.Δ. το θέμα είναι ψηλά και κάποιοι φρόντισαν να  κάνουν σχεδόν νούμερο ένα την «ανομία», με αποτέλεσμα το εκλογικό σώμα να έχει άμεσες προσδοκίες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, να «καθαρίσει» τα Εξάρχεια.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Εξαρχείων επίσης έχουν αλλάξει. Δεν είναι πια η γειτονιά που θύμιζε το «ανεξάρτητο» Γαλατικό χωριό του Αστερίξ και οι κάτοικοι και οι θαμώνες ήταν απόλυτα συνειδητοποιημένοι σε αυτό, γνωρίζοντας όμως και τις «κόκκινες γραμμές» που δεν πρέπει να περάσουν, όπως άλλωστε τις γνώριζαν εκείνη την εποχή και η αντίπαλοι.

Πλέον στα Εξάρχεια έχουν παρεισφρήσει, προς αγανάκτηση κατοίκων και θαμώνων ναρκομαφίες που ουδεμία σχέση έχουν με τα κινήματα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως τεχνηέντως οδηγήθηκαν εκεί οι μαφίες, ώστε να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του «Γαλατικού Χωριού» . Έστω και έτσι όμως το πρόβλημα πλέον είναι διττό.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης που κατά την δεύτερη θητεία του στην Κατεχάκη το 2009 είχε γίνει στόχος βομβιστικής ενέργειας με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο υπασπιστής του Γεώργιος Βασιλάκης– έχει σήμερα να κερδίσει ένα μεγάλο στοίχημα. Ποιο είναι αυτό;

Κατ αρχήν ξεκινούμε με το δεδομένο πως στο κέντρο της Αθήνας την τελευταία τετραετία δεν σημειώθηκαν έντονα επεισόδια, οι έμποροι και οι επιχειρηματίας του κέντρου πήραν βαθιά ανάσα, καθώς έζησαν κατά το πρόσφατο παρελθόν εποχές που το κέντρο τις πόλης καίγονταν σχεδόν μια φορά την εβδομάδα κατά μέσο όρο. Κατά συνέπεια ο ξένος επενδυτής έχοντας υπ’ όψιν του την ηρεμία στο εμπορικό τρίγωνο τις πόλης ξεκινά την επένδυση του με αυτό το δεδομένο.

Άρα λοιπόν ο κ. Χρυσοχοΐδης θα πρέπει να πράξει με γνώμονα πως οι επενδυτές – οι επενδύσεις είναι το μεγάλο στοίχημα τις Κυβερνήσεις Μητσοτάκη – θέλουν ηρεμία για να επενδύσουν σε μια οικονομία τα χρήματα τους και κατά συνέπεια οι κινήσεις του θα πρέπει είναι χειρουργικές. Ο ασθενής όμως, που στην προκειμένη περίπτωση είναι τα Εξάρχεια, είναι διατεθειμένος να καθίσει στο χειρουργικό τραπέζι;

Η αίσθηση που μου δημιουργείται χωρίς να θέλω να γίνω μάντης άσχημων ειδήσεων, είναι πως αυτή την φορά το πεδίο έχει μεγαλύτερη δυσκολία από όλα τα προηγούμενα που έζησε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

ΝΔ για επίθεση στο «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»: Η Δημοκρατία δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν

ΝΔ για επίθεση στο «Κωνσταντίνος Μητσοτάκης»: Η Δημοκρατία δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν

«Η επίθεση θρασύδειλων τραμπούκων στο Ίδρυμα “Κωνσταντίνος Μητσοτάκης” είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα τρομοκρατικών ενεργειών σε βάρος στόχων που σχετίζονται με τη Νέα Δημοκρατία», ... Διαβάστε περισσότερα
«Χοντραίνει» το θέμα στο δήμο Θεσσαλονίκης: Αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα των Ακριτίδου και Τσαβλή

«Χοντραίνει» το θέμα στο δήμο Θεσσαλονίκης: Αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα των Ακριτίδου και Τσαβλή

Με απόφαση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργου Στεργίου, αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα των Δήμητρας Ακριτίδου και Δρόσου Τσαβλή, καθώς και των ... Διαβάστε περισσότερα
Αγώνας δρόμου για να είναι έτοιμο το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού πριν το καλοκαίρι

Αγώνας δρόμου για να είναι έτοιμο το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού πριν το καλοκαίρι

Τα επιχειρήματα Μητσοτάκη στους «27»  για το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού. Επιδίωξη να ταχύτερο… «welcome» της Ελλάδας στον τουρισμό. Το «ναι» των Ευρωπαίων, αγώνας δρόμου να είναι διαθέσιμα πριν από το καλοκαίρι.
Μητσοτάκης για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αν δεν το κάνουμε εμείς θα το κάνει κάποιος άλλος για εμάς

Μητσοτάκης για πιστοποιητικό εμβολιασμού: Αν δεν το κάνουμε εμείς θα το κάνει κάποιος άλλος για εμάς

Στην τηλεδιάσκεψη για την πρώτη ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που είχε ως κύριο αντικείμενο τη συντονισμένη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού από το κράτη-μέλη της ... Διαβάστε περισσότερα
Βελόπουλος: Να παραιτηθεί η Μενδώνη – Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα

Βελόπουλος: Να παραιτηθεί η Μενδώνη – Κατώτερο των περιστάσεων το πολιτικό σύστημα

Κατώτερο των περιστάσεων χαρακτήρισε το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Βελόπουλος καλώντας παράλληλα την υπουργό πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να ... Διαβάστε περισσότερα