Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Νέα μέτρα: Τα έσοδα του Μαΐου κρίνουν το ύψος και το εύρος τους – Τα σενάρια

Νέα μέτρα: Τα έσοδα του Μαΐου κρίνουν το ύψος και το εύρος τους – Τα σενάρια

Το βλέμμα στραμμένο στα έσοδα του Μαΐου έχει το οικονομικό επιτελείο, προσδοκώντας να δημιουργήσουν τον απαραίτητο χώρο για νέα μέτρα στήριξης των πολιτών. Οι παρεμβάσεις αναμένονται μέσα στον Ιούνιο.

«Όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργείται θα επιστρέφεται στην κοινωνία και εκτιμώ ότι θα δημιουργηθεί» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη Βουλή, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα στήριξης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η εκτίμηση ότι τα έσοδα από τον τουρισμό μέσα στον Μάιο θα αποδειχτούν καλύτερα και από αυτά του αντίστοιχου μήνα του 2019, προ πανδημίας δηλαδή, ανοίγοντας το δρόμο για νέες παρεμβάσεις το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου. Παράλληλα υπάρχει ήδη για αξιοποίηση και ένα «μαξιλαράκι» 500 εκατ. ευρώ από την υπέρβαση εσόδων του Απριλίου.

Τι σχεδιάζεται για μείωση της τιμής της βενζίνης και φόρων

Εφόσον λοιπόν βρεθεί ο δημοσιονομικός χώρος, τότε η κυβέρνηση αναμένεται να δρομολογήσει δράσεις σε δύο επίπεδα:

  • Μέτρα για την μείωση τις τιμής της βενζίνης, η οποία έχει σκαρφαλώσει σε δυσθεώρητα ύψη.

Στο τραπέζι, μαζί με τη συνέχιση της επιδότησης της βενζίνης και μετά τον Ιούνιο (fuel pass) είναι και η σκέψη να εφαρμοστεί το «μοντέλο diesel» που θα οδηγήσει σε πτώση της τιμής της βενζίνης κατευθείαν στην αντλία.

Παράλληλα συζητείται η στοχευμένη μείωση είτε του Φ.Π.Α,, είτε του Ε.Φ.Κ. (Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) σε μικρά νησιά, με ορίζοντα τριών μηνών.

  • Στην υλοποίηση βασικών δεσμεύσεων της ΝΔ, όπως η επέκταση της αναστολής εισφοράς αλληλεγγύης στον δημόσιο τομέα και στους συνταξιούχους.

Τα… «εμπόδια» για τη μείωση του Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα και του Φ.Π.Α.

Κυβερνητικές πηγές απαντώντας στα αιτήματα της αντιπολίτευσης, και δη του ΣΥΡΙΖΑ, για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και μείωση του Φ.Π.Α., τονίζουν ότι για να καλυφθεί πλήρως η αύξηση στη βενζίνη και οι τιμές να επανέλθουν εκεί που ήταν πριν από την ενεργειακή κρίση, το κόστος για το κράτος θα ανέλθει περίπου στα 3,7 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε τρύπα ύψους 3,4 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό που θα έπρεπε να καλυφθεί με νέους φόρους. «Επιπλέον θα ήταν άδικο κοινωνικά διότι θα επιδοτούνταν πολύ περισσότερο οι πλουσιότεροι, αλλά και οι τουρίστες» προσθέτουν με έμφαση.

Τα μηνύματα που φτάνουν από πολίτες στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στο Μοσχάτο είναι ανησυχητικά… Κραυγές αγωνίας που κάθε ημέρα γίνονται πιο ηχηρές από το τσουνάμι της ακρίβειας.

Η λήψη νέων μέτρων θεωρείται μονόδρομος, εκτιμούν κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, που γίνονται δέκτες αυτού του κλίματος. Και καθώς η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο, ατύπως, είναι έντονη η αγωνία για τη βελτίωση του πολιτικού κλίματος για την κυβερνητική παράταξη, η οποία στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, μετά και το επιτυχημένο ταξίδι του πρωθυπουργού στις Η.Π.Α., κερδίζει πόντους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις