Πολιτική

Nέο δημοψήφισμα ετοιμάζουν στον ΣΥΡΙΖΑ για το βαθύ ρήγμα στο κόμμα

Κι όμως δεν είναι ψέμα. Το σενάριο για ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα εντός του Σαββατοκύριακου είναι μία ιδέα που έπεσε στο τραπέζι της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου, που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν θα είναι διαρκές ή έκτακτο.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε χωρίς να έχουν ληφθεί ωστόσο οι τελικές αποφάσεις για το κόμμα και πώς αυτό θα πορευτεί μετά το εσωτερικό “αντάρτικο” από την Αριστερή Πλατφόρμα η οποία όπως όλα δείχνουν φλερτάρει με τη δική της πορεία μακριά από το κυβερνών κόμμα.

Για το λόγο αυτό θα συνεδριάσει την Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Μία ιδέα που βρίσκεται για τα καλά στο τραπέζι των συζητήσεων είναι για ένα νέο δημοψήφισμα, αυτή τη φορά όμως περιορισμένο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όπου ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας θα θέσει το δίλημμα ευρωπαϊκή πορεία ή όχι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η κίνηση δείχνει να έχει ένα πολιτικό ρίσκο, αλλά θεωρείται επίσης σχεδόν βέβαιο πως εάν η προεδρική πτέρυγα το δεχθεί σημαίνει πως θα έχουν μετρήσει τις δυνάμεις τους, έτσι ώστε να αποφύγουν μία δυσάρεστη έκπληξη.

Μάλιστα, θεωρούν πως όλα πρέπει να κινηθούν γρήγορα για αυτό και την Πέμπτη θα αποφασίσουν εάν το κόμμα πάει σε ένα διαρκές συνέδριο ή σε ένα έκτακτο μέσα στο Σαββατοκύριακο όπου θα γίνει και το εσωτερικό δημοψήφισμα.

Σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη εκτίμησε ότι την επιλογή της ρήξης φαίνεται να έχει κάνει η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ και η μειοψηφία της ΚΟ και ότι πλέον υπάρχουν δύο διαφορετικές στρατηγικές επιλογές, οι οποίες συνίστανται στο εντός ή εκτός ευρώ -και αυτό, όπως είπε, είναι ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί σε κομματικό επίπεδο. Η συνεδρίαση της ΠΓ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά της η Αριστερή Πλατφόρμα επιθυμεί ένα διαρκές συνέδριο, προκειμένου να μην υπάρξει εγγραφή νέων μελών, κάτι που δεν επιθυμεί η προεδρική πτέρυγα που επιθυμεί και νέους συνέδρους, έτσι ώστε να μειωθεί η δύναμη της μειοψηφίας στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης για Μετρό Θεσσαλονίκης: «Ένα χρωστούμενο λιγότερο» – «Ολοκληρώθηκε η καταβολή των νέων συντάξεων χηρείας»
Στο τέλος του 2026 διαγωνισμός για την ανάπλαση του Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Θεσσαλονίκη - Ιδιαίτερη είναι η αναφορά του για χαμηλότερες τιμές σε βασικά καταναλωτικά αγαθά όπως τρόφιμα, είδη διαβίωσης και σχολικά είδη
Κυριάκος Μητσοτάκης 39
Παύλος Μαρινάκης για τα μέτρα στη ΔΕΘ: Έμφαση σε μεσαία τάξη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οικογένειες – Εξετάζεται η μείωση προκαταβολής φόρου
Τι είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για αλλαγές στα τεκμήρια, την προκλητικότητα της Άγκυρας και την παράταση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης
Ο Παύλος Μαρινάκης
Μητσοτάκης: «Εκλογές την άνοιξη του 2027 – Το ΠΑΣΟΚ κοροϊδεύει ψιλό γαζί τους πολίτες»
Pροανήγγειλε ότι στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει αναλυτικότερα τον οικονομικό προγραμματισμό για το επόμενο έτος και το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη τετραετία, με ορίζοντα την Ελλάδα του 2030
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης 34
Το σχέδιο Τσίπρα για τη ΔΕΘ: «Να παράγουμε περισσότερο, να μοιραζόμαστε δικαιότερα, να ζούμε καλύτερα»
Με «έντιμη διακυβέρνηση, δίκαιη ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση» ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη - Η σύγκλιση με την Ευρώπη γίνεται ο κεντρικός εθνικός στόχος
Αλέξης Τσίπρας 25
Μητσοτάκης από Κοζάνη: Το 2023 είπα ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ, τώρα λέω ότι πριν τις εκλογές θα τα έχει ξεπεράσει
«Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση και θα αναγνωρίσουν στη ΝΔ ότι μπορεί να κρατήσει το τιμόνι της χώρας σε πολύ δύσκολους γεωπολιτικούς καιρούς» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλεί με πολίτες στην Κοζάνη 245