Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Νέο δημοσίευμα περί παρακολούθησης Χατζηδάκη από την ΕΥΠ – Τι απαντά ο ίδιος και το Μέγαρο Μαξίμου – Βολές ΣΥΡΙΖΑ

Νέο δημοσίευμα περί παρακολούθησης Χατζηδάκη από την ΕΥΠ – Τι απαντά ο ίδιος και το Μέγαρο Μαξίμου – Βολές ΣΥΡΙΖΑ

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, και του ίδιου του υπουργού Εργασίας, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί νέο δημοσίευμα της εφημερίδας “Documento” περί παρακολούθησης του Κωστή Χατζηδάκη από την ΕΥΠ.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα – όπως αποτυπώνεται στο πρωτοσέλιδο που ανήρτησε στο twitter o εκδότης Κώστας Βαξεβάνης – δημοσιοποιεί κωδικό – αριθμό “στόχος 5046c”, υποστηρίζοντας ότι είναι κωδικός της ΕΥΠ και αντιστοιχεί στον πρώην υπουργό Ενέργειας και Αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Κωστή Χατζηδάκη.
Επιπλέον δημοσιοποιεί “έκθεση παρακολούθησης”, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, του κ. Χατζηδάκη. Στο κείμενο αυτό υποστηρίζεται ότι καταγράφηκε συνομιλία στις 27-11-2020 του υπουργού με παράγοντα που ασχολείται με φωτοβολταϊκά, στην οποία ζητείται η συνδρομή του υπουργού για την υλοποίηση των επιχειρηματικών του σχεδίων.

 

Οικονόμου: “Να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμα και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου”.

Έντονη είναι η αντίδραση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος σημειώνει ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε πρωτοβουλίες με τις οποίες γίνεται πιο αυστηρό το πλαίσιο των παρακολουθήσεων και αντιμετωπίζουν συστημικά προβλήματα της ΕΥΠ. Παράλληλα σημειώνει ότι διεξάγεται έρευνα σε βάθος από τη Δικαιοσύνη, από την πρώτη στιγμή που κατήγγειλε παρακολούθηση του από την ΕΥΠ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ αφήνει για πρώτη φορά υπόνοιες ότι μπορεί να υπήρξε… αυτονόμηση κάποιων στην Ε.Υ.Π..

“H Κυβέρνηση, από τον περασμένο Αύγουστο κιόλας, έχει αναλάβει δραστικές πολιτικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη ριζική αντιμετώπιση τόσο των λογισμικών παρακολούθησης όσο και των συστημικών προβλημάτων στη λειτουργία της ΕΥΠ. 
Η ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά τη διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και των όσων σχετικών αναφέρονται σε αυτήν, με την αμέριστη συνδρομή των κρατικών αρχών, ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή, ακόμα και το εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου
Από τη στιγμή, πάντως, που ο Πρωθυπουργός αντέδρασε, με το γνωστό τρόπο, στην περίπτωση της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, είναι αδιανόητο να υπονοείται ότι τελούσε σε γνώση του ή, πολύ περισσότερο, ότι είχε δώσει εντολή να παρακολουθούνται άνθρωποι που συμπορεύεται μαζί τους επί  δεκαετίες ή και κρατικοί αξιωματούχοι, μαζί με τους οποίους αντιμετώπισε επιτυχώς μείζονα ζητήματα για την Πατρίδα” σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Παράλληλα ο κ. Οικονόμου μιλά για “ρυπαρά δίκτυα” που διοχετεύουν σε συγκεκριμένα ΜΜΕ αμφίβολος αξιοπιστίας υλικό, με στόχο να μετατρέψουν τη δημόσια ζωή σε “βούρκο”. 
“Κομβικό σκέλος της υπόθεσης αυτής είναι και η ύπαρξη ρυπαρών δικτύων, τα οποία συνεργάζονται με συγκεκριμένα ΜΜΕ, διοχετεύοντάς τους υλικό που μένει να αποδειχθεί ο βαθμός αληθείας του. Ο σκοπός αυτών των κυκλωμάτων είναι η μετατροπή της δημόσιας ζωής σε βούρκο και η επιστροφή σε αλήστου μνήμης εποχές, όταν η πολιτική στην Ελλάδα κινούνταν στο ρυθμό  «κασετών»” τονίζει χαρακτηριστικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και προσθέτει: “Η αλλαγή στην ηγεσία της ΕΥΠ και η ψήφιση σύγχρονης νομοθεσίας αποσκοπούν στο να θεραπεύσουν πληγές του παρελθόντος και να ενισχύσουν την Υπηρεσία στην επιτέλεση του κρίσιμου εθνικού της ρόλου. Η Ελληνική Δημοκρατία διαθέτει θεσμούς, νόμους και αρχές που θα φωτίσουν κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής. Η Ελλάδα δεν θα γυρίσει πολιτικά στον προηγούμενο αιώνα και δεν θα ανακοπεί η πορεία προόδου και αναβάθμισης της. Το συλλογικό και το πατριωτικό δεν θα υποταχθούν σε καμία επιδίωξη άλλου είδους, από όπου κι αν προέρχεται”

Κωστής Χατζηδάκης: “Δεν πιστεύω ότι εμπλέκεται ο Πρωθυπουργός”

Άμεση η αντίδραση του και υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει ότι υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να εμπλέκεται στην υπόθεση ο Πρωθυπουργός, και τονίζει την ανάγκη η Δικαιοσύνη να επιταχύνει την έρευνα της.
«Σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο Πρωθυπουργός, με τον οποίο έχουμε άριστη συνεργασία και με τιμά με τη φιλία του τόσα χρόνια, υπάρχει έστω και η παραμικρή πιθανότητα να εμπλέκεται σε όλη αυτή την ιστορία. Το υπογραμμίζω για μια ακόμα φορά!
Άλλωστε και οι τρεις πρωθυπουργοί με τους οποίους έχω συνεργαστεί ήταν πάντοτε ενήμεροι για όλες τις μείζονες αποφάσεις στα Υπουργεία που κατά καιρούς έχω υπηρετήσει. Οι πολιτικές μου επιλογές ήταν σαφείς και γνωστές τόσο στους ίδιους όσο και στους Έλληνες πολίτες. 
Η όλη υπόθεση ωστόσο που απασχολεί τον δημόσιο βίο από τον Αύγουστο  δεν παύει να είναι δυσώδης. Η ακατάσχετη σεναριολογία και ονοματολογία, η απίστευτη πολιτική εμπάθεια και οι απροκάλυπτες σκοπιμότητες επιδεινώνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση” σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης και προσθέτει: “Γι’ αυτό και πιστεύω ότι, πέρα από τις πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για ένα νέο σύγχρονο πλαίσιο που να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα παράνομα λογισμικά και να θέτει σε νέες και χωρίς παθογένειες βάσεις την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, απαιτείται η μεγαλύτερη δυνατή επιτάχυνση των σχετικών ενεργειών της Δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη οφείλει να αντιμετωπίσει το όλο αυτό ζήτημα γρήγορα και σφαιρικά, οδηγώντας στην τιμωρία όλους όσους καθ’ οιονδήποτε τρόπο έχουν παρανομήσει στη συγκεκριμένη υπόθεση. Είναι θέμα Δημοκρατίας!”.

ΣΥΡΙΖΑ: “Περιμένουμε απαντήσεις από τον Πρωθυπουργό”

Το δημοσίευμα προκάλεσε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να μιλά για “ψέματα Μητσοτάκη” στη Βουλή και να καλεί τον Πρωθυπουργό να απαντήσει “γιατί παρακολουθούσε τον Χατζηδάκη η ΕΥΠ”.

“Τα αποδεικτικά στοιχεία που αποκαλύπτει το Documento εξηγούν για ποιο λόγο ο κ. Μητσοτάκης το έβαλε στα πόδια για να μην απαντήσει στη Βουλή στο απλό ερώτημα του κ. Τσίπρα αν η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον κ. Χατζηδάκη και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Φλώρο.
Σήμερα αποδεικνύεται η αξιοπιστία Μητσοτάκη. Δεν έπαιζε απλά θέατρο όταν έκανε και τον θιγμένο λέγοντας πως «είναι δυνατόν να υπονοείτε ότι παρακολουθούσα εγώ Υπουργό της κυβέρνησης; Ντροπή σας, μόνο που το υπονοείτε», αλλά έλεγε συνειδητά ψέματα στους πολιτικούς του αντιπάλους, τους υπουργούς και τους βουλευτές του και στον ελληνικό λαό” σημειώνει η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωση της και μεταξύ άλλων θέτει τα ερωτήματα:
1. “Ποιοι είναι οι λόγοι εθνικής ασφάλειας για τους οποίους έδωσε εντολή παρακολούθησης του κ. Χατζηδάκη;”
2. “Απειλούσε ο κ. Χατζηδάκης την εθνική ασφάλεια ή μήπως απειλούσε τα ιδιοτελή συμφέροντα του Μαξίμου με τους χειρισμούς του που αφορούσαν σε επιχειρηματικά projects στο χώρο της ενέργειας;”.

“Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μετά τα στοιχεία για παρακολούθηση υπουργού από την ΕΥΠ και τα ψέματα Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός θα είχε ήδη παραιτηθεί” δήλωσε από την πλευρά του ο Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις