Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Νέο ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε σύνορα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Νέο ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στην Τουρκία: Θα υπερασπιστούμε σύνορα, υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ

Ακόμη ένα μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Η Ελλάδα, είπε ο Έλληνας πρόεδρος υποδεχόμενος τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντρ Βούτσιτς στο Προεδρικό Μέγαρο, θα υπερασπιστεί τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος διεμήνυσε προς την Τουρκία ότι «η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει» και ότι «με συμπαραστάτες την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, θα υπερασπισθούμε, στο ακέραιο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα ως προς τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Αναφερόμενος στο λεγόμενο «μνημόνιο κατανόησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, επανέλαβε ότι «είναι διάτρητο, θεσμικώς ανυπόστατο και γιατί παραβιάζει, με προκλητικό μάλιστα τρόπο, τις ίδιες τις βάσεις του Δικαίου της Θάλασσας κατά τη Συνθήκη του Montego Bay του 1982, αλλά και γιατί η σημερινή κυβέρνηση της Λιβύης δεν έχει την παραμικρή νομιμοποίηση να υπογράψει και να συνάψει ένα μνημόνιο αυτής της μορφής».

Click4more: Πολεμοχαρής και αμετροεπής Ερντογάν! Θα στείλω στρατό στην Λιβύη!

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι είναι τόσο συνεπής ως προς την τήρηση των ευρωπαϊκών της υποχρεώσεων, ώστε ακόμη και τα εθνικά της θέματα, κατ’ εξοχήν δε εκείνα που αφορούν τις σχέσεις της με τη γείτονα Τουρκία, τα υπερασπίζεται αποκλειστικώς και μόνο στη βάση του Ευρωπαϊκού Δικαίου και Κεκτημένου, συνακόλουθα δε στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ευνοεί και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, βεβαίως υπό τον απαράβατο όρο του εκ μέρους της πλήρους σεβασμού του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου. Δυστυχώς, η ίδια η Τουρκία υπονομεύει επικίνδυνα κάθε πτυχή της ευρωπαϊκής της προοπτικής, παραβιάζοντας, ευθέως και απροκαλύπτως το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Αναφερόμενος σε απτά δείγματα γραφής αυτής της συμπεριφοράς της, έκανε λόγο για τη συνεχιζόμενη αυθαίρετη επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, καθώς και για τη στάση της έναντι των προσφύγων και των μεταναστών, η οποία, εκτός από το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ανθρωπισμού και των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, παραβιάζει και τη σχετική συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Click4more: Tageszeitung: “Πραξικόπημα” η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη! «Απειλή ένοπλης σύγκρουσης» με την Ελλάδα

Ως προς το Κυπριακό υπογράμμισε ότι πρόκειται για διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα, σημειώνοντας: «Είμαστε υπέρ της ταχείας επίλυσης του Κυπριακού, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, δοθέντος ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παυλόπουλος, αυτό σημαίνει ότι η λύση του Κυπριακού είναι νοητή μόνον υπό όρους ομοσπονδίας -και όχι συνομοσπονδίας- με πλήρη σεβασμό τής -κατά το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο- κυριαρχίας της, που αποκλείει, μεταξύ άλλων, στρατεύματα κατοχής στο έδαφός της και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων. Ευχαρίστησε δε τη Σερβία για τη διαχρονική συμπαράστασή της στην επίλυση του Κυπριακού, υπό τους ως άνω δίκαιους όρους.

Click4more: Πέτσας για Τουρκία: Eπιχειρησιακός και διπλωματικός σχεδιασμός υπάρχει – Περιμένουμε να υπάρξει αποκλιμάκωση

Απευθυνόμενος στον Αλεξάντρ Βούτσιτς, ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως η Ελλάδα εμπράκτως και σταθερά, στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για τη θερμή υποδοχή και τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, τόνισε ότι η χώρα του θα υποστηρίζει πάντοτε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι η Σερβία έχει υπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

«Θα υποστηρίζουμε πάντοτε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και η στάση μας αυτή θα παραμείνει αμετάβλητη και στο μέλλον» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσιτς. Αναφερόμενος, τέλος, στο «μνημόνιο» μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας υπογράμμισε ότι «η Σερβία θα υποστηρίζει πάντοτε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας, κάτι το οποίο ισχύει και για την Κύπρο».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις