Πολιτική

Νέο «βραχυκύκλωμα» με το καλώδιο Αθήνας – Κύπρου: Η αντίδραση της Λευκωσίας και οι απαντήσεις της Αθήνας

Για το θέμα θα τοποθετηθεί τόσο ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Παπασταύρου, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Νέο «βραχυκύκλωμα» στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου και ένταση στις σχέσεις Αθήνας – Λευκωσίας, προκάλεσε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» για οικονομική αντιδικία του ΑΔΜΗΕ με τη Ρυθμιστική Αρχή της Κύπρου (ΡΑΕΚ).

Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για το θέμα, το οποίο εξετάστηκε χθες (5.10.2025) σε έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενημερώθηκε για το νέο «αγκάθι» που προέκυψε στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου από τον υπουργό Ενέργειας, Σταύρο Παπασταύρου και τη Διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης

«Οι σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου παραμένουν αδιατάρακτες, ανεξάρτητα από τη εξέλιξη του έργου» δήλωναν χθες το βράδυ πηγές της κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ότι το έργο θα προχωρήσει εφόσον λυθούν οι οικονομοτεχνικές εκκρεμότητες.

Μέσα στην ημέρα οι ανακοινώσεις

Το νέο αυτό «βραχυκύκλωμα» αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το μέλλον του έργου, και πάντως σήμερα για το θέμα θα τοποθετηθεί τόσο ο αρμόδιος υπουργός, Σταύρος Παπασταύρου, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν με το δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που υποστήριζε ότι ο ΑΔΜΗΕ υπέβαλε ένσταση στη Ρυθμιστική Αρχή της Κύπρου (ΡΑΕΚ) εναντίον της απόφασής της να του εγκρίνει ανάκτηση εξόδων 82 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα είσπραξης μόνο 25 εκατ. για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2025, καθώς διεκδικεί δικαίωμα ανάκτησης ποσού 251 εκατ. ευρώ για δαπάνες που έκανε μέχρι τώρα, πριν ολοκληρωθεί το έργο.

Ακολούθησε η έντονη αντίδραση του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά του ΑΔΜΗΕ: «Αν ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ νομίζει ότι με επιστολές ή με πληρωμένες καταχωρήσεις εκβιάζεται η Κυπριακή Κυβέρνηση, προφανώς δεν ξέρει με ποιους έχει να κάνει» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, για να ακολουθήσει στη συνέχεια ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ, με την οποία διέψευδε ως αυθαίρετο και αδιασταύρωτο το ρεπορτάζ της εφημερίδας περί άμεσης διεκδίκησης των 251 εκατ. ευρώ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Διπλωματικό μπρα ντε φερ Ελλάδας – Τουρκίας στον ΟΗΕ για το τουρκολιβυκό μνημόνιο: «Άκυρο και ανυπόστατο» λέει η Αθήνα, «ισχύει από το 2019» απαντά η Άγκυρα
Ο πρέσβης Αχμέντ Γιλντίζ της Τουρκίας υποστήριξε ότι «το Συμβούλιο αυτό δεν είναι δικαστήριο οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών»
H Αγλαΐα Μπαλτά 79
Προεκλογικό μήνυμα Μαρινάκη από Θεσσαλονίκη: «Για να κερδίσεις, παίζει ρόλο και το όραμα που δίνεις για τα επόμενα χρόνια»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε στο επίκεντρο το κυβερνητικό έργο - Η απάντηση στην αντιπολίτευση για τη συγκέντρωση Κασιδιάρη στον ίδιο χώρο με την εκδήλωση της ΝΔ
Παύλος Μαρινάκης
«Σφάχτηκαν» Γεωργιάδης και Κωνσταντοπούλου: «Είσαι η καλύτερη φίλη του Κασιδιάρη» – «Χυδαιολογείς, είσαι θαυμαστής των ναζί»
Σφοδρή αντιπαράθεση με βαρείς χαρακτηρισμούς, με αφορμή τη συγκέντρωση υποστηρικτών του καταδικασμένου πρώην στελέχους της Χρυσής Αυγής στη Θεσσαλονίκη
Άδωνις Γεωργιάδης και Ζωή Κωνσταντοπούλου 9