Πολιτική

Νέοι Γενικοί Γραμματείς στα υπουργεία Ενέργειας, Πολιτισμού και Ναυτιλίας

Οι Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Ολυμπία Βικάτου, Εμμανουήλ Στ. Κουτουλάκης και Φώτης Μάγγος είναι οι νέοι γγ - Τα βιογραφικά τους
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ανακοινώθηκαν οι νέοι Γενικοί Γραμματείς στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν προέρχονται από τον χώρο της δημόσιας διοίκησης, της αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και της διοίκησης έργων, με εμπειρία στους τομείς ευθύνης τους.

Η κυβέρνηση προχώρησε τη Δευτέρα (15.06.2026) στην ανακοίνωση των νέων Γενικών Γραμματέων σε κρίσιμους τομείς της δημόσιας διοίκησης, τοποθετώντας νέα πρόσωπα στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Οι αλλαγές αφορούν θέσεις με κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή δημόσιων πολιτικών, από τον χωρικό σχεδιασμό και την πολιτιστική κληρονομιά έως τη ναυτιλία και τη νησιωτικότητα.

Συγκεκριμένα, νέοι Γενικοί Γραμματείς αναλαμβάνουν ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ολυμπία Βικάτου στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο Εμμανουήλ Κουτουλάκης στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και ο Φώτης Μάγγος στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Από τη ναυτιλία στον χωρικό σχεδιασμό

Τη θέση του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος αναλαμβάνει ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, ο οποίος μέχρι σήμερα υπηρετούσε ως Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων.

Ο Ευάγγελος Κυριαζόπουλος είναι οικονομολόγος – περιφερειολόγος με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στους τομείς της χωροταξίας, της περιφερειακής ανάπτυξης και των λιμενικών υποδομών. Διαθέτει μακρά εμπειρία στη δημόσια διοίκηση, έχοντας εργαστεί τόσο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος όσο και στο Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ έχει συμμετάσχει σε ευρωπαϊκές και διεθνείς ομάδες εργασίας για ζητήματα χωροταξικού σχεδιασμού, θαλάσσιας πολιτικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Στην κορυφή της πολιτιστικής διοίκησης η Ολυμπία Βικάτου

Νέα Γενική Γραμματέας Πολιτισμού αναλαμβάνει η αρχαιολόγος Ολυμπία Βικάτου, η οποία υπηρετεί στο Υπουργείο Πολιτισμού από το 1989 και από το 2023 κατέχει τη θέση της Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Η Ολυμπία Βικάτου έχει συνδέσει το όνομά της με σημαντικές ανασκαφικές έρευνες στη Δυτική Ελλάδα και τα Ιόνια Νησιά, ενώ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία μουσείων και στην υλοποίηση έργων προστασίας και ανάδειξης μνημείων. Διαθέτει πλούσιο επιστημονικό έργο, με περισσότερες από 180 δημοσιεύσεις, και πολυετή συμμετοχή στα κορυφαία γνωμοδοτικά όργανα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Από τη νησιωτική πολιτική στη Γενική Γραμματεία Ναυτιλίας

Τη θέση του Γενικού Γραμματέα Ναυτιλίας και Λιμένων αναλαμβάνει ο Εμμανουήλ Στ. Κουτουλάκης, ο οποίος μέχρι σήμερα ασκούσε καθήκοντα Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.

Μηχανικός Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, με εξειδίκευση στις ευρωπαϊκές πολιτικές και τη νησιωτικότητα, ο Εμμανουήλ Κουτουλάκης έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου της Εθνικής Στρατηγικής για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική στον Νησιωτικό Χώρο. Παράλληλα, έχει συνδέσει τη θητεία του με την προώθηση χρηματοδοτικών εργαλείων και αναπτυξιακών παρεμβάσεων για τα ελληνικά νησιά και τις λιμενικές υποδομές.

Ο δήμαρχος Λειψών στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου

Τη σκυτάλη στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής παίρνει ο δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος.

Με πολυετή παρουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση και τρεις συνεχόμενες επανεκλογές στον δήμο του ακριτικού νησιού, ο Φώτης Μάγγος διαθέτει άμεση γνώση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές κοινωνίες. Προερχόμενος από τον χώρο της εκπαίδευσης, έχει συνδέσει τη δημαρχιακή του θητεία με έργα υποδομής, κοινωνικής πολιτικής και βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ θεωρείται γνώστης των ζητημάτων που αφορούν τη νησιωτικότητα και τη διεκδίκηση αναπτυξιακών πόρων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: Η αντίδραση απέναντι στις ψευδείς ειδήσεις και τη στοχοποίηση δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης
«H μάχη αυτή πρέπει να βρει όλους τους υγειώς σκεπτόμενους πολίτες, τα κόμματα, τους φορείς της κοινωνίας στην ίδια σελίδα» τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το δημοσίευμα της «Εστίας»
Παύλος Μαρινάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας για τις φωτιές – Ενημερώθηκε για όλα τα πύρινα μέτωπα
Μετά την ενημέρωση συζητήθηκε το ζήτημα των αντιδιαβρωτικών έργων τα οποία θα ξεκινήσουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές, όπως και η καταγραφή των ζημιών από την Κρατική Αρωγή
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συντονιστικό Κέντρο της Πολιτικής Προστασίας
Γεραπετρίτης, Διαμαντοπούλου και Χριστοδουλάκης διαψεύδουν δημοσίευμα περί δείπνου για «συγκυβέρνηση παραγραφής» – «Εξόφθαλμα ψεύδη και συκοφαντίες»
Για ψευδές δημοσίευμα κάνουν λόγο ο υπουργός Εξωτερικών και η υπεύθυνη του Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ ενώ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έστειλε εξώδικο σε σάιτ για το ίδιο δημοσίευμα
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Μανώλης Χριστοδουλάκη
Κυριάκος Μητσοτάκης για τις φωτιές: Έχουμε επενδύσει στην Πολιτική Προστασία αλλά υπάρχουν στιγμές που η φύση ξεπερνά κάθε ανθρώπινο σχεδιασμό
«Θέλω να εκφράσω την απεριόριστη ευγνωμοσύνη μου στις γυναίκες και τους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος, στους εθελοντές και σε όλους όσοι δίνουν μια μάχη που πολλές φορές ξεπερνά τα όρια του ανθρώπινου»
Κυριάκος Μητσοτάκης 82
ΠΑΣΟΚ και ΕΛΑΣ συγκρούονται για χρέη και χορηγούς με φόντο την πολιτική κυριαρχία στην Κεντροαριστερά
Τα δάνεια της Χαριλάου Τρικούπη και οι υπαινιγμοί για τη χρηματοδότηση του κόμματος Τσίπρα μετατρέπονται σε όπλα μιας ευρύτερης μάχης για την πρωτοκαθεδρία στον προοδευτικό χώρο
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης 16
Φωτιά στο Πόρτο Γερμανό: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας – Ενημερώθηκε για τα πύρινα μέτωπα
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εμπιστοσύνη του και τη στήριξή του στις γυναίκες και τους άντρες του Πυροσβεστικού Σώματος και των υπόλοιπων σωμάτων ασφαλείας και υπηρεσιών που δίνουν τη μάχη με τις φωτιές σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας 5