Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Νίκη Κεραμέως: Οι προτεραιότητες για το Δημόσιο – Μπόνους παραγωγικότητας, προσλήψεις και αρμοδιότητες

Νίκη Κεραμέως: Οι προτεραιότητες για το Δημόσιο – Μπόνους παραγωγικότητας, προσλήψεις και αρμοδιότητες
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

«Ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τον πολίτη: στα νοσοκομεία, στην παιδεία, συνολικά και παντού». Αυτός είναι ο βασικός στόχος της υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, όπως δήλωσε η ίδια σήμερα Σάββατο (1.7.2023) το πρωί, αναλύοντας τις προτεραιότητές της στο Δημόσιο για την επόμενη τετραετία.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, η Νίκη Κεραμέως εξήγησε τις προτεραιότητές της ως υπουργός Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για μπόνους παραγωγικότητας, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, επιμόρφωση και αξιολόγηση του προσωπικού αλλά και ορισμό αρμοδιοτήτων.

«Θα υπάρχει επιμόρφωση και αξιολόγηση του προσωπικού, παράλληλα με στοχοθεσία και βασική επιδίωξη την βελτίωση της παροχής έργου στους πολίτες», δήλωσε μεταξύ άλλων η Νίκη Κεραμέως.

Μπόνους παραγωγικότητας

Όσον αφορά το μπόνους παραγωγικότητας, η υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «θα υπάρχει ανέλιξη και ανάπτυξη μαζί με το μπόνους, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η επιμόρφωση των υπαλλήλων για να γίνονται καλύτεροι» και έκανε σχηματικά λόγο για «μια δια βίου μάθηση», τονίζοντας παράλληλα ότι θα υπάρξουν και κύκλοι κινητικότητας στο Δημόσιο.

«Έχουμε πει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο: για κάθε αποχώρηση υπάρχει μια πρόσληψη στο Δημόσιο. Ως κυβέρνηση πρέπει να προτεραιοποιήσουμε τις ανάγκες, γιατί με την ψηφιοποίηση του κράτους μπορεί να μην χρειάζεται η αναπλήρωση μιας θέσης, ενώ υπάρχουν ανάγκες για να καλυφθούν π.χ. στην Υγεία. Ενδεικτικά, στην Παιδεία, διορίσαμε τα τελευταία χρόνια 28.500 εκπαιδευτικούς, μετά από 11 χρόνια έγιναν προσλήψεις, διότι υπήρξε προτεραιοποίηση», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.

Οι προτεραιότητες για τις προσλήψεις

Όσον αφορά τις προσλήψεις, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε πως «έχει προτεραιοποιήσει ο πρωθυπουργός τον κλάδο της Υγείας. Έχει δεσμευθεί για 10.000 προσλήψεις στην Υγεία και αυτές θα γίνουν στο πλαίσιο αυτής της προτεραιοποίησης, με πλήρωση των θέσεων όπου υπάρχουν διαπιστωμένες ανάγκες, ενώ παράλληλα θα υπάρχει διαρκής επιμόρφωση του προσωπικού για να γίνεται καλύτερο».

«Ήδη υπάρχει πρόγραμμα στο Ταμείο Ανάκαμψης για επιμόρφωση 250.000 δημοσίων υπαλλήλων», σημείωσε και επισήμανε ότι προωθείται η «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση», δηλαδή «το πώς ορίζονται οι αρμοδιότητες σε κυβέρνηση, περιφέρειες, αποκεντρωμένες διοικήσεις και δήμους, ώστε να γίνει ορθολογική κατανομή τους, έχει μεγάλη σημασία προκειμένου να δίνονται λύσεις για τον πολίτη. Π.χ. για τα κλαδιά μπροστά από το σπίτι σου, αν δεν είναι σαφές ποιος έχει την αρμοδιότητα, δεν θα μπορέσει να βρεθεί λύση άμεσα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις