Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Νικητές και ηττημένοι μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νικητές και ηττημένοι μετά τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη

Μας το είπαν οι νικητές και θα συνεχίσουν να μας το λένε, γιατί αυτό επιτάσσει η επικοινωνιακή διαχείριση, πως στις εκλογές στη Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξαν νικητές και νικημένοι και πως νικήτρια είναι η παράταξη. Ασφαλώς και η παράταξη είναι νικήτρια όπως έδειξε η συμμετοχή στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο. Και ασφαλώς μεγάλος νικητής είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι συνεργάτες του, καθώς και οι Αδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας. 

Και μεγάλοι ηττημένοι είναι οι καραμανλικοί, ο καραμανλισμός και ο ίδιος ο Κώστας Καραμανλής από τη στιγμή που η ανάμιξή του ήταν φανερή και δυνατή, έστω και με τους συνήθεις ενδιάμεσους και τους συνήθεις καραμανλικούς χρησμούς.
Στους ηττημένους συμπεριλαμβάνονται ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οπωσδήποτε ο Κώστας Μπακογιάννης για τον οποίο η πόρτα προς την αρχηγία της ΝΔ έκλεισε μέχρι νεωτέρας και όσο ο θείος του Κυριάκος θα κρατάει το τιμόνι της παράταξης.

Στους χαμένους, αλλά όχι ηττημένους, από το εκλογικό αποτέλεσμα και ο Αλέξης Τσίπρας αφού δυσκολεύει η συνεννόηση με την κεντροδεξιά παράταξη, συνεννόηση που, είναι κοινό μυστικό πως είχε ξεκινήσει με τους καραμανλικούς και πρακτικά, όπως έδειξε η επιλογή των ονομάτων για το ΕΣΡ.
Μένει τώρα να δούμε αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αποδεχθεί τα ονόματα, θα προτείνει κάποια άλλα ή δεν θα δεχθεί να κάνει καμία συνεννόηση στο πλαίσιο της σκληρής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση για να δούμε πως σκοπεύει να κινηθεί, αφού οι προεκλογικές κορώνες δεν είναι ασφαλές κριτήριο.

Στους ηττημένους θα κινδυνεύσει να βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας μόνο αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταφέρει να συσπειρώσει και επεκτείνει την κεντροδεξιά παράταξη, εγχείρημα το οποίο δεν είναι καθόλου εύκολο και από το οποίο θα εξαρτηθούν οι εξελίξεις τόσο στην κεντροδεξιά όσο και στην κεντροαριστερά όπου, τυχόν ανάπτυξη δυναμικής από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα ωθήσει τις δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου σε συνεννοήσεις, αναδιατάξεις, ενδεχομένως συνεργασίες, συμμαχίες ή αναδιοργανώσεις για την αντιμετώπιση της Μητσοτακικής παράταξης.

Όπως προαναφέρθηκε οι προαναφερόμενες εξελίξεις θα καθοριστούν από την ικανότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναπτύξει νέα δυναμική, πράγμα που δεν είναι απίθανο αν ληφθεί υπόψη η δυναμική του στο νεοδημοκρατικό ακροατήριο κατά την εκλογική κούρσα.
Στην περίπτωση αυτή ο Αλέξης Τσίπρας θα πάψει να είναι ο μοναδικός κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού αφού θα αποκτήσει αντίπαλο ικανό να τον νικήσει στις εκλογές με ότι συνεπάγεται αυτό και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Τέλος, στο στρατόπεδο των χαμένων δεν αποκλείεται να βρεθεί και η χώρα από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει μία στείρα αντιπολίτευση, μία στείρα άρνηση και ακολουθήσει το δρόμο που χάραξε ο Αλέξης Τσίπρας όσο ήταν στην αντιπολίτευση, επιλογή που η χώρα την πλήρωσε και την πληρώνει ακριβά στο οικονομικό πρωτίστως αλλά και σε άλλα πεδία της πολιτικής.

Οι αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό αρχίζουν. Ας ελπίσουμε να μην αρχίσουν και οι αναταράξεις εξαιτίας της αδυναμίας και της ανωριμότητας να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις μπροστά στον κίνδυνο που απειλεί τη χώρα και ο οποίος ακόμα είναι παρόν.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε