Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Νίκος Ανδρουλάκης για την 48η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται τολμηρές αλλαγές

Νίκος Ανδρουλάκης για την 48η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας: Ελλάδα και Ευρώπη χρειάζονται τολμηρές αλλαγές

«Όσο δεδομένη και αν θεωρείται, απαιτεί διαρκή εγρήγορση», αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης στο μήνυμά του για την 48η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την πτώση της Χούντας. Και κρίνει πως η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται προοδευτικές πολιτικές που θα ενισχύουν το κοινωνικό κράτος.

«Η 24η Ιουλίου 1974 σηματοδοτεί το τέλος της Δικτατορίας και του “καχεκτικού” μετεμφυλιακού κράτους. Η ανατολή της Μεταπολίτευσης έδωσε ουσιαστικό περιεχόμενο στα όνειρα και στους δημοκρατικούς αγώνες πολλών γενεών, από το 1-1-4 ως το Πολυτεχνείο, για ελευθερία, ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη», σημειώνει στο μήνυμά του για 48η επέτειο από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες και πολύ σημαντικές πολιτικές αλλαγές για να ολοκληρωθεί η εμβάθυνση της Δημοκρατίας. Πολλές από τις πληγές της σκοτεινής περιόδου επουλώθηκαν, με μεγάλη εξαίρεση την εθνική τραγωδία της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, που παραμένει ανοιχτή για να μας θυμίζει τις τραγικές συνέπειες της ξενοκίνητης Χούντας», αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης για την 48η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Και σημειώνει: «Η Μεταπολίτευση αποτέλεσε την πιο μακρά περίοδο σταθερότητας, προόδου και ευημερίας» και προσθέτει: «Στον διάβα των 48 ετών από την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, αν κάτι διδαχτήκαμε, τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ότι η Δημοκρατία όσο δεδομένη και αν θεωρείται, απαιτεί διαρκή εγρήγορση. Είδαμε πως από την ισχυρή Ελλάδα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ οδηγηθήκαμε λόγω τραγικών πολιτικών επιλογών στο χείλος της χρεοκοπίας».

Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ υπενθυμίζει ότι «βρισκόμαστε σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία υποχωρεί συνεχώς. Το 2021, μόλις το 13% των ανθρώπων του πλανήτη, ζούσε σε χώρες με δημοκρατικά πολιτεύματα, ενώ δέκα χρόνια πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 42%. Αλλά ακόμη και η ποιότητα της δημοκρατίας απειλείται από την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων, την κρίση των θεσμών και την ανάδειξη ηγεσιών όπως ο Ντόναλντ Τραμπ σε πολύ ισχυρές χώρες του πλανήτη. Αυτές οι νέες συνθήκες δείχνουν πόσο κρίσιμες είναι για την πολιτική οι προκλήσεις του μέλλοντος».

Και καταλήγει: «Σήμερα, η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται τολμηρές αλλαγές. Απαιτούνται προοδευτικές πολιτικές που θα ενισχύουν το κοινωνικό κράτος, το εισόδημα των πολιτών και το κράτος δικαίου. Θαρραλέες πολιτικές αποφάσεις που θα δίνουν πειστικές απαντήσεις, με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, σε κρίσιμα ζητήματα όπως είναι ο αγώνας κατά των ανισοτήτων και της κλιματικής κρίσης. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να οικοδομήσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης των πολιτών με την πολιτική και να σφυρηλατήσουμε ένα μέλλον ειρήνης, ασφάλειας, δικαιοσύνης».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις