Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Νίκος Ανδρουλάκης: Οι τράπεζες κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών

Νίκος Ανδρουλάκης: Οι τράπεζες κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών
Φωτογραφία Αρχείου / Intime

Οι τράπεζες κερδοσκοπούν εις βάρος των πολιτών, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι με τις κινήσεις τους «διαβρώνεται η αξία και των αποταμιεύσεων».

«Με τον πληθωρισμό να κινείται στη χώρα μας στο 10% και την αγοραστική δύναμη των πολιτών να συρρικνώνεται δραματικά, οι τράπεζες επιλέγουν να διατηρούν σε μηδενικά σχεδόν επίπεδα -της τάξης του 0,11%- το επιτόκιο για τις νέες προθεσμιακές καταθέσεις ενός έτους, με αποτέλεσμα να διαβρώνεται η αξία και των αποταμιεύσεων», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Προσέθεσε ότι αυξήθηκε το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο του συνόλου των νέων δανείων προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις κατά 60 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,60%.

Ο κ. Ανδρουλάκης επισήμανε ότι οι συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα αντλούν τεράστια επιτοκιακά κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και από τη φτηνή ρευστότητα άνω των 50 δισεκατομμυρίων, που άντλησαν από την ΕΚΤ την προηγούμενη τριετία με αρνητικά επιτόκια χωρίς να τονώνουν επαρκώς την αγορά.

Σημείωσε ότι ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία, ψήφισαν την επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 4,8% στα κέρδη από τη διαφορά του επιτοκίου και τις προμήθειες που επιβάλλουν οι τράπεζες, επικρίνοντας την ελληνική κυβέρνηση ότι επιτρέπει τη δημιουργία υπερκερδών στις συστημικές τράπεζες, τα επιδοτεί στις μεγάλες εταιρείες ενέργειας και κερδοσκοπεί μέσω των ανατιμήσεων και του ΦΠΑ εις βάρος των πιο ευάλωτων και των μεσαίων στρωμάτων.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καταλήγει υποστηρίζοντας πώς «μόνο με δίκαιες και τολμηρές πολιτικές μπορούμε να διαφυλάξουμε την κοινωνική συνοχή και να διασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα της παραγωγικής βάσης της πατρίδας μας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις