Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Νίκος Ανδρουλάκης: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – Η πολιτική του διαδρομή

Νίκος Ανδρουλάκης: Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ – Η πολιτική του διαδρομή

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο έκτος πρόεδρος που εκλέγει το ΚΙΝΑΛ και διάδοχος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ο 42χρονος ευρωβουλευτής επιβλήθηκε του Γιώργου Παπανδρέου, συγκεντρώνοντας στον β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών, και καλείται πλέον όχι μόνο να δώσει στην παράταξη μια νέα πνοή αλλά και να κάνει ξανά το ΠΑΣΟΚ κόμμα εξουσίας. 

Ποιος είναι όμως ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ; Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε το 1979 και κατάγεται από το Ηράκλειο Κρήτης. Είναι διπλωματούχος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος του προγράμματος «Νέα Υλικά και Περιβάλλον». Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός, έχει διδάξει στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ενώ έχει εργαστεί και στον κλάδο του τουρισμού.

Τα πρώτα βήματα στο ΠΑΣΟΚ και το ευρωκοινοβούλιο 

Το 2001 έγινε μέλος στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και το 2008 έγινε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Στις 14 Μαρτίου 2013, εκλέχτηκε από το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, λαμβάνοντας 109 ψήφους σε σύνολο 168 ψήφων. 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης εκλέχθηκε για πρώτη φορά ευρωβουλευτής το 2014, με το ψηφοδέλτιο της «Ελιάς – Δημοκρατικής Παράταξης». Έκτοτε συμμετέχει στην Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Κατά την πρώτη του θητεία, συμμετείχα στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Επίσης, έχει διατελέσει αναπληρωτής στις επιτροπές Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Ασφάλειας και Άμυνας και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής. 

Τον Ιανουάριο του 2016, μετά από πρόταση της Σοσιαλιστικής Ομάδας, επιλέχθηκε να συμμετάσχει στην Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά τις μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία ως πλήρες μέλος (Σκάνδαλο Volkswagen).

Πρώτος σε ψήφους το 2019

Τον Μάιο του 2019 επανεξελέγη Ευρωβουλευτής με το ΚΙΝΑΛ, πρώτος με 180.822 ψήφους. Στη νέα του θητεία ανέλαβε Αντιπρόεδρος στις επιτροπές Ασφάλειας & Άμυνας, καθώς και στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση ΕΕ – Λατινικής Αμερικής. Παράλληλα συμμετείχε ως βασικό μέλος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου & στην Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ, ενώ ως αναπληρωτής συμμετέχει στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων, Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Επιτροπή Αλιείας και στην Αντιπροσωπεία για τις σχέσεις με την Κοινή Αγορά του Νότου (Mercosur).

Η μάχη του 2017

Τον Νοέμβριο του 2017, ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης στις εκλογές ηγεσίας Κεντροαριστεράς του 2017, όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 (2η θέση) και 66.483 ψήφους (2η θέση) αντίστοιχα.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις