Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Νίκος Δένδιας: Δωρεά της κυβέρνησης σε πόλη της Αργεντινής δύο γήπεδα ποδοσφαίρου με την ονομασία «Ελλάδα»

Νίκος Δένδιας: Δωρεά της κυβέρνησης σε πόλη της Αργεντινής δύο γήπεδα ποδοσφαίρου με την ονομασία «Ελλάδα»

Ο Νίκος Δένδιας που επισκέπτεται την Αργεντινή, ανακοίνωσε σήμερα (8.2.2023) ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δωρίσει στον δήμο Μπερίσο της Αργεντινής, δυο ποδοσφαιρικά γήπεδα με την ονομασία «Ελλάδα». Το Μπερίσο έχει την παλαιότερη ελληνική κοινότητα στη Νότια Αμερική και είναι μια πόλη με ισχυρά στοιχεία πολυπολιτισμικότητας, είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή των δυο γηπέδων στην πόλη της Αργεντινής, κατά την επίσκεψή του στο Μπουένος Άιρες.

Με τη δωρεά αυτή και σε συνεργασία με τον δήμο Μπερίσσο και την τράπεζα Banco Nación της Αργεντινής, θα κατασκευαστούν δύο γήπεδα ποδοσφαίρου με την ονομασία Ελλάδα (Grecia), με στόχο τη στήριξη της νεολαίας και του αθλητισμού, σημειώνεται σε ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η τελετή της ανακοίνωσης της ελληνικής δωρεάς διά στόματος του Νίκου Δένδια, πραγματοποιήθηκε σε εορταστικό κλίμα, με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών, Γκαμπριέλ Κατοπόδις, της προέδρου της τράπεζας Σιλβίνα Μπατάκις (αμφότεροι ελληνικής καταγωγής) και του δημάρχου Φαμπιάν Γκαλιάρντι.

Ο Νίκος Δένδιας είπε ότι είναι Παναθηναϊκός

Ο Νίκος Δένδιας αποκάλυψε στην ομιλία που έκανε για την δωρεά ότι είναι Παναθηναϊκός.

Αναλυτικά ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε στην ομιλία του:

«Είναι πολύ μεγάλη χαρά και τιμή για μένα να πραγματοποιώ την πρώτη επίσκεψη Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Αργεντινή. Η Ελλάδα και η Αργεντινή είναι χώρες που έχουν άριστες σχέσεις μεταξύ τους και ούτε ένα καταγεγραμμένο πρόβλημα για δεκαετίες. Η γέφυρα που μας συνδέει είναι οι χιλιάδες πολίτες ελληνικής καταγωγής που ζουν και ευημερούν στην Αργεντινή.

Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ όχι μόνο αυτούς, αλλά και όλους τους πολίτες της Αργεντινής για την τεράστια νίκη τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Και βλέποντας νέα παιδιά με τις φανέλες της εθνικής ομάδας της Αργεντινής και τις αργεντίνικες και τις ελληνικές σημαίες καταλαβαίνω ότι υπάρχουν άξιοι συνεχιστές του Μαραντόνα και του Μέσι. Τόσο οι συμπατριώτες μου, αλλά και εγώ αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Όχι μόνο ως άθλημα, αλλά και ως προσπάθεια που χτίζει συνειδήσεις, δυνατότητα συνεργασίας, εφευρετικότητα, αποτελεσματικότητα. Με το σκεπτικό αυτό, η Ελλάδα θα συγχρηματοδοτήσει την κατασκευή δύο γηπέδων ποδοσφαίρου με την ονομασία “Ελλάδα”.

Βεβαίως, στον Δήμο Μπερίσσο θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για τη συνεργασία. Το Μπερίσσο, βεβαίως, ενσαρκώνει το ολυμπιακό ιδεώδες συνύπαρξης άνω των είκοσι κοινοτήτων. Αλλά, θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Εκεί δραστηριοποιείται η αρχαιότερη ελληνική κοινότητα στη Λατινική Αμερική.

Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τη Banco Nación, και προσωπικά την κυρία Μπατάκις, για τη συνεργασία μας στο να πετύχουμε αυτό το έργο. Εύχομαι τα γήπεδα αυτά να δώσουν την ευκαιρία να υπάρξουν νέοι οι οποίοι θα στελεχώσουν την εθνική ομάδα της Αργεντινής στο μέλλον. Θα μου επιτρέψετε και μία μικρή προσωπική νότα. Υποστηρίζω στην Ελλάδα μία ομάδα που λέγεται Παναθηναϊκός. Θα χρειαζόμασταν μερικές εξαιρετικές μεταγραφές από την Αργεντινή τα επόμενα χρόνια».

Οι συναντήσεις του Νίκου Δένδια

Η Αργεντινή είναι ο τρίτος σταθμός της πενθήμερης περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών σε έξι χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής. Κατά την έναρξη της επίσκεψής του στην Αργεντινή, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες, υπέρτιμο και έξαρχο Νοτίου Αμερικής, Ιωσήφ.

Κατόπιν ο Έλληνας ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Αργεντινής, Δρ. Αναστάσιο Καβαθά, και εκπροσώπους της, καθώς και με μέλη ομογενειακών φορέων.

Ακολούθως, ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής της Αργεντινής, Σεσίλια Μορό, παρουσία του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Εντουάρντο Φέλιξ Βαλντές.

Όπως επισημαίνεται σε ανάρτηση του ΥΠΕΞ, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν, η κοινοβουλευτική διπλωματία, η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στους τομείς της οικονομίας, των εξωτερικών σχέσεων, του τουρισμού και του αθλητισμού.

Μάλιστα, με αφορμή την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, ανακοινώθηκε η σύσταση Ομάδας Φιλίας Ελλάδας – Αργεντινής.

Στη συνέχεια, θα λάβει χώρα συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του, Σαντιάγο Αντρές Καφιέρο. Ακόμα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Αλμπέρτο Φερνάντες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις