Πολιτική

Νίκος Παπαθανάσης: Η ρήτρα αναπροσαρμογής καταργείται τον Ιούλιο

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Από τον Ιούλιο καταργείται η ρήτρα που πραγματικά επιβάρυνε τους Έλληνες πολίτες, εν μέρει θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο κομμάτι θα καλύπτεται από τα μέτρα και τους πόρους που θα προκύψουν». Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Ο Νίκος Παπαθανάσης αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και στις επιπτώσεις στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τονίζοντας πως έχουν ήδη ληφθεί μέτρα στήριξης ύψους 4 δισ. ευρώ από την αρχή της ενεργειακής κρίσης και «τώρα υιοθετήθηκαν άλλα μέτρα, ύψους 3,5 δισ. για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά. Πρέπει και να θυμόμαστε και τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης στην οποία βρισκόμαστε».

Αναφέρθηκε στα υπερκέρδη των εταιρειών παροχής ενέργειας λέγοντας πως αυτές θα επιστρέψουν στον καταναλωτή, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει χώρα που έχει επιβάλει τόσο υψηλό φόρο στα υπερκέρδη εταιρειών ενέργειας, όσο η Ελλάδα».

  

Για την μείωση του ΦΠΑ ο κ. Παπαθανάσης είπε πως «είναι καλύτερο να υπάρχει στόχευση στους πλέον ευάλωτους συμπολίτες μας και αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη από βοήθεια. Η μείωση του ΦΠΑ θα είναι ένα οριζόντιο μέτρο, που θα ωφελεί και αυτούς που δεν έχουν πραγματικά ανάγκη. Το ζητούμενο είναι να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά, την μεσαία τάξη».

«Είμαστε η μοναδική χώρα της Ευρώπης που έχουμε την ρήτρα απαγόρευσης της αύξησης του ποσοστού κέρδους, από όταν άρχισε η κρίση. Τα πρατήρια ελέγχονται και δεν επιτρέπεται να υπερβούν το ποσοστό κέρδους που είχαν πριν από την έναρξη της κρίσης. Έχουμε κλείσει πρατήρια εν λειτουργία, όπου διαπιστώθηκαν παρατυπίες. Κάνουμε εκατοντάδες ελέγχους καθημερινά. Παράλληλα, υπάρχει και η ανεξάρτητη Επιτροπή Ανταγωνισμού που κάνει ελέγχους στην αγορά για εναρμονισμένες πρακτικές», είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Σε ό,τι αφορά την δέσμη μέτρων στήριξης για το β΄ εξάμηνο του 2022, ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως «από τον Ιούλιο καταργείται η ρήτρα που πραγματικά επιβάρυνε τους Έλληνες πολίτες, εν μέρει θα πληρώνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό και το υπόλοιπο κομμάτι θα προκύπτει από τα μέτρα και τους πόρους που θα προκύψουν».

Ο Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε ακόμη πως παράλληλα με τον αναπτυξιακό νόμο, που χαρακτήρισε ως «ένα ισχυρό εργαλείο», έρχεται «προσθετική στήριξη σε περιοχές, όπως η Δυτική Μακεδονία, η Μεγαλόπολη, η Κρήτη και το Βόρειο Αιγαίο. Το πρόγραμμα της Κυβέρνησης θα φέρει 7 δισ. ευρώ σε περιοχές όπου η απολιγνιτοποίηση θα κοστίσει θέσεις εργασίας και πρέπει να στηριχθούν οι εργαζόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες».

  

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Σκληρή επίθεση Τσουκαλά σε Μητσοτάκη για το άρθρο 86: «Αλλάζει ο Μανωλιός για να βάλει τα ρούχα του αλλιώς»
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κυβερνητική πρόταση για το άρθρο 86, υποστηρίζοντας ότι παρά τις πολύμηνες δεσμεύσεις για ουσιαστική αλλαγή, τελικά διατηρείται στη Βουλή η αρμοδιότητα άσκησης ποινικής δίωξης
Κώστας Τσουκαλάς 6
ΕΛΑΣ: Ο Τσίπρας «χτίζει» κόμμα χωρίς τα βαρίδια του ΣΥΡΙΖΑ – Ανακοινώνει όργανα «σφιχτά» και ευέλικτα
Σφιχτές δομές και συνέδριο μετά τις εκλογές σχεδιάζουν στην Αμαλίας, με τον πρώην πρωθυπουργό να βγαίνει ξανά μπροστά και να αποφεύγει μοντέλα που θυμίζουν τις εσωτερικές (αν)ισορροπίες της Κουμουνδούρου
Αλέξης Τσίπρας, ΕΛΑΣ 42
Ελπίδα για τη Δημοκρατία: Καταφεύγει σε fake news ο Μητσοτάκης για να ανακόψει την πολιτική φθορά
«Όταν ο Πρωθυπουργός μιας χώρας επιδίδεται με τόση άνεση σε τόσα πολιτικά - και όχι μόνο - ψευδή, οφείλουμε να ανησυχούμε βαθιά για κάθε μέρα που συνεχίζει να κρατά τα ηνία της χώρας μας»
Μαρία Καρυστιανού 8
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέο νοσοκομείο στην Κω και αναβάθμιση του λιμανιού της Ρόδου – «Εκλογές το 27, είμαστε μαραθωνοδρόμοι»
Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου για την αξιοποίηση του κτιριακού συγκροτήματος του Παλιού Νοσοκομείου της Ρόδου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Ρόδο 48