Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Νίμιτς: Υπάρχει μια θετική δυναμική στο σκοπιανό

σκοπιανό

Ο ειδικός διαπραγματευτής του ΟΗΕ για το θέμα των Σκοπίων εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίλυση του προβλήματος καθώς βλέπει να διαμορφώνεται, ειδικά μετά την αλλαγή κυβέρνησης στα Σκόπια.

Ο Μάθιου Νίμιτς ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ πως “υπάρχει μια νέα κυβέρνηση στα Σκόπια που ενδιαφέρεται πολύ να θέσει το θέμα. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση επίσης αναγνωρίζει ότι είναι καλό να επιλυθεί και θα είναι ένα καλό βήμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική στην περιοχή να βρεθεί λύση στο μακροχρόνιο ζήτημα”.

Έτσι ο ειδικός διαπραγματευστής του ΟΗΕ συμπεραίνει πως “για τους λόγους αυτούς και στις δυο χώρες υπάρχει θετική δυναμική και νομίζω ότι και οι πολίτες στις δυο χώρες είναι ίσως έτοιμοι να ακούσουν για κάποιες λύσεις που είναι σύμφωνες με τα εθνικά τους συμφέροντα αλλά έχουν και κάποια στοιχεία συμβιβασμού που θα επιλύσουν το θέμα”.

“Νομίζω ότι οι πολίτες και στις δύο χώρες ίσως να είναι έτοιμοι να ακούσουν για κάποιες λύσεις που είναι σύμφωνες με τα εθνικά τους συμφέροντα, αλλά έχουν και στοιχεία συμβιβασμού που θα επιλύσουν το θέμα” σημειώνει. Εκτιμά δε ότι θα είναι πολύ θετικό βήμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική και για την περιοχή να βρεθεί λύση σε αυτό το μακροχρόνιο ζήτημα με τον βόρειο γείτονα της τονίζοντας, σχετικά με τις ανησυχίες που εγείρονται γενικότερα για την περιοχή των Βαλκανίων, ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να παίξει έναν αρκετά πιο σημαντικό ηγετικό ρόλο στην περιοχή, τώρα που έχει αναδυθεί μέσα από πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα και είναι σε πολύ περισσότερο θετικό στάδιο από οικονομκής πλευράς».

Αρνούμενος, λόγω της επικείμενης συνάντησης την προσεχή Τετάρτη με τους αντιπροσώπους των δύο χωρών, να αποκαλύψει τα χαρτιά του, ο κ. Νίμιτς αναφέρει ότι «δεν υπάρχει τίποτα εντελώς καινούριο, κάτι νέο μαγικό στο θέμα», ότι θα προτείνει ιδέες που ήταν στο τραπέζι στο παρελθόν. “Πάντα υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για το πως βλέπει κανείς τα πράγματα.  Ελαφρώς διαφοροποιημένες διαστάσεις και για τον λόγο αυτό, πολλοί θα το δούν με μία κάπως διαφορετική ματιά» εξηγεί, επισημαίνοντας ότι «τώρα αυτό που θα κάνω είναι να πάρω στοιχεία που έχω ακούσει με απόψεις και από τις δύο πλευρές. Έχουμε ικανούς διαπραγματευτές”.

Ερωτηθείς σχετικά με τον τύπο προσδιορισμού του ονόματος, ο κ. Νίμιτς απαντά ότι αυτό εξετάζεται, σημειώνοντας ότι «είναι προφανἐς ότι υπάρχει ενδιαφέρον για κάποιον τύπου προσδιορισμό» και αναδεικνύοντας ως “βασικό θέμα” την «ανάγκη να φτάσουμε σε μία ολοκλήρωση των συνομιλιών και οι πολίτες και στις δύο χώρες να επικεντρωθούν στην λύση».

Ο διαμεσολαβητής των ΗΕ εκφράζει την άποψη ότι υπάρχει μία προοπτική  προσέγγισης στις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, λόγω του εποικοδομητικού κλίματος που δημιούργησαν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά. «Πάντα έλεγα ότι τίποτα δεν θα μου δώσει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να είμαι ασήμαντος στις συνομιλίες και οι δύο πλευρές να φτάσουν σε συμφωνία χωρίς μεσολαβητές» λέει, εξηγώντας ότι “υπήρξε αρκετή συζήτηση τα τελευταία χρόνια σχετικά με τις σχέσεις των δύο χωρών και τώρα, υπό την ηγεσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, υπήρξε μία σειρά από ΜΟΕ, στα οποία η άλλη πλευρά ήταν πολύ εποικοδομητική. Επίσης, κάτι που δημιούργησε μια καλύτερη ατμόσφαιρα ήταν επίσης ότι η ρητορική ιστορικού χαρακτήρα που κάποιες φορές φαινόταν να είναι προκλητική έχει μειωθεί και σε μεγάλο βαθμό εξαφανιστεί και αυτό είναι σημαντικό και νομίζω και στις δύο χώρες υπάρχει μία προοπτική  προσέγγισης στις διμερείς σχέσεις παρά εχθρικἠ. Και κάποιος είπε -όχι εγώ- έχουμε μία ευκαιρία να τρέξουμε γρήγορα στον 21ο αιώνα και έχουμε την ευκαιρία να τρέξουμε πίσω στον 19ο αιώνα. Και νομίζω ότι για τους νέους στις δύο χώρες είναι σημαντικό το να πάμε μπροστά, είναι πολύ καλύτερο από το κινηθούμε  προς το παρελθόν. Εάν έχουμε την αίσθηση ότι κινούμαστε προς το μέλλον στην περιοχή, τότε θα συνεργαστούμε μαζί, θα είμαστε μαζί στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και θα λύσουμε τα θέματα μαζί. Τότε βλέπουμε με τρόπο που μπορούμε να το επιλύσουμε το θέμα”.

Ερωτηθείς σχετικά με τα ευαίσθητα, παράπλευρα ζητήματα γύρω από το θέμα της ονομασίας, ο κ. Νίμιτς ανέφερε: “το θέμα της χρήσης, θέματα ταυτότητας, κάτι για το οποίο υπάρχει ενδιαφέρον στους βόρειους γείτονες και έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία για το ζήτημα αυτό. Υπάρχουν επίσης ανησυχίες στην Ελλάδα, για θέματα ιστορικού χαρακτήρα, για ιδιοποίηση της ιστορικής κληρονομιάς, σχολικά βιβλία, που πρέπει τελικά να απαντήσουμε. Υπάρχουν αυτά τα παράπλευρα θέματα, τα οποία γνωρίζουμε και είναι σημαντικά, αλλά υπάρχουν λύσεις και για αυτά. Δύο φιλικοί γείτονες μπορούν να τα επιλύσουν, εάν πρώτα λύσουμε το βασικό θέμα”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις