Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Novartis – Βενιζέλος: “Ασπίδα” σε Σαμαρά και “να εξεταστούν οι μάρτυρες”!

Novartis Βενιζέλος
Φωτογραφία Αρχείου: Eurokinissi

Να επιστρέψει η υπόθεση της Novartis και πάλι στην Ολομέλεια, να υπάρξει κανονική πρόταση όπως ορίζει ο ΚτΒ, δηλαδή να είναι προσωποποιημένα τα αδικήματα που θα πρέπει να ερευνηθούν για κάθε έναν αναφερόμενο και μετά η Προκαταρτική να εξετάσει μάρτυρες, ζήτησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Τα παραπάνω φέρεται να υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος στην Προκαταρτική Επιτροπή για την Novartis, όπου κατέθεσε τις νομικές του εντάσεις. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους μετά την πολύωρη κατάθεσή του στην Προκαταρτική χαρακτήρισε και αυτός «γελοιότητες» τα νέα στοιχεία που διαβιβάστηκαν από την εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη.

Μάλιστα επέρριψε και «ευθύνες» στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη που παρέλαβε το πρόσθετο αυτό γραπτό υπόμνημα από την προστατευόμενη μάρτυρα που αποκαλείται σαν Αικατερίνη Κελέτση λέγοντας πως δεν είχε καμία τέτοια αρμοδιότητα καθώς παρέλαβε το υπόμνημα, πρίν πέντε ημέρες, στις 9 Μαρτίου όταν πλέον από τον Φεβρουάριο αρμόδια για την προανάκριση που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα είναι η Προκαταρτική Επιτροπή. Η κυρία Ελένη Τουλουπάκη, είπε, θα έπρεπε να παραπέμψει την προστατευόμενη μάρτυρα να φέρει ότι αυτά τα στοιχεία, αφού αφορούν πολιτικό ελεγχόμενο πρόσωπο, στην Προκαταρτική και συμφώνησε με την άποψη ότι η εισαγγελέας τέλεσε παράβαση καθήκοντος.

Βενιζέλος: “Ασπίδα” σε Σαμαρά για τις επιστολές!

Για δε τις επιστολές της Novartis προς τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «οι επιστολές της εταιρείας προς τον τότε Πρωθυπουργό είναι «σχολικές» αμερικάνικου μάνατζερ, που λένε τι καλή εταιρεία είμαστε και θα θέλαμε να σας συναντήσουμε για να σας πούμε πόσο καλοί είμαστε και να σας πούμε τα επενδυτικά μας σχέδια… και ένα πάτε στο Νταβός να τα πούμε… αστεία πράγματα…».

Σχετικά με τη συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή επί των νομικών του ενστάσεων, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «ήταν μια πολύ ωραία νομική συζήτηση αυτή που έγινε και την χάρηκα πολύ…».

Υποστήριξε πως νομικά είναι παντελώς λανθασμένος ο τρόπο που έχει γίνει η πρόταση σύστασης της Προανακριτικής, χωρίς δηλαδή να υπάρχει εξ ατομικευμένη απόδοση πράξεων και κατηγοριών για κάθε αναφερόμενος.

Και πρόσθεσε ο ΚτΒ και ο νομοθέτης προβλέπει ότι σε περίπτωση απόρριψης της πρότασης για έναν ελεγχόμενο αυτός και να προκύψουν στο μέλλον άλλα στοιχεία, δεν μπορεί να παραπεμφθεί και πάλι με την ίδια κατηγορία. Πως λοιπόν, είπε μπορεί να ισχύσει αυτό όταν εδώ δεν έχουμε καν πράξεις και αδίκημα εξατομικευμένο για τον κάθε έναν από τους ελεγχόμενους.

Novartis: Τι είπε ο Βενιζέλος για δωροδοκία και δωροληψία

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος , υποστήριξε στην Προκαταρτική ότι τα αδικήματα της δωροδοκίας και της δωροληψίας είναι απολύτως συνυφασμένα με την «άσκηση των καθηκόντων ενός Υπουργού». Εάν λοιπόν η απιστία όπως είπε η πλειοψηφία είναι περιγεγραμμένη καθώς έχει επέλθει η αποσβεστική περίοδος του νόμου περί ευθύνης υπουργών ως άσκηση κατά των καθηκόντων του, αυτομάτως είναι περιγεγραμμένα και η δωροδοκία και η δωροληψία για την Βουλή. Από την άλλη το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων ενώ ανήκει στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης αυτό το έβαλε η πρόταση της πλειοψηφίας στο να το διερευνήσει η Προκαταρτική της Βουλής. Αυτό είπε ο κ. Βενιζέλος στο τέλος θα οδηγήσει σε αυτό που λέγεται τη νομική ορολογία «αποφατική σύγκρουση αρμοδιότητας των δύο οργάνων και κανείς δεν θα διερευνήσει τίποτα…

Novartis Βενιζέλος

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βέβαια σημείωσε ότι δωροληψία και δωροδοκία χωρίς νομιμοποίηση εσόδων δεν γίνεται καθώς εάν κάποιος πάρει χρήματα κάτι θα τα κάνει, σε κάποιο λογαριασμό ή σε μια οφ σορ εταιρεία θα τα έχει λάβει, ή κάπως θα τα έχει χρησιμοποιήσει οπότε πρακτικά τα αδικήματα αυτά στην πραγματικότητα είναι συνυφασμένα…

Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος πάντως τόνισε πως από την στιγμή που έχει συσταθεί η Προκαταρτική Επιτροπή για την Novartis, αυτή είναι που ασκεί τον προανακριτικό έλεγχο για τα πολιτικά πρόσωπα, καθώς η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Βουλή από τους εισαγγελείς αμελλητί… Αυτό σημάνει ότι εδώ η Προκαταρτική Επιτροπή οφείλει να διεξάγει την πλήρη προανάκριση δηλαδή να πάρει από όλους τους μάρτυρες καταθέσεις και φυσικά τους προστατευόμενους. Επισήμανε τα κενά στην διαδικασία παροχής προστασίας από τους εισαγγελείς στους τρείς μάρτυρες και πρόσθεσε ότι αυτή η παροχή που τους δόθηκε δεν δεσμεύει την Προκαταρτική καθώς αυτή ασκεί δικό της αυτόνομο έλεγχο και εξ αρχής για τα πολιτικά πρόσωπα.

Novartis: Θα γίνουν καταθέσεις;

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε πως η πλειοψηφία δεν θα θελήσει να γίνουν καταθέσεις μαρτύρων. Των τριών προστατευόμενων της Δικαιοσύνης του Κ. Φρουζή, της νυν διοίκησης της εταιρείας αλλά και των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών.

Επίσης, ζήτησε να έρθουν όχι μόνο αυτό το CD που ήρθε με τα 165 αρχεία αλλά όλα τα στοιχεία που η Novartis πήρε άδεια από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και εστάλησαν στο FBI, λέγοντας ότι από τα στοιχεία αυτά θα δούμε πολλά… ποιοι πήραν τελικά χρήματα και ποια ήταν η δραστηριότητα της εταιρείας. Η Επιτροπή, είπε, δεν μπορεί να αρκεστεί σε κάποια επιλεκτικά στοιχεία που της έρχονται αλλά πρέπει να τα έχει όλα όπως και όλες τις αποφάσεις που είναι στην Διαύγεια και τον ΕΟΦ σχετικά με τα φάρμακα της εταιρεία. Αυτά τα τελευταία είπε ο κ. Βενιζέλος μπορεί να είναι κάποια δημόσια μεν έγγραφα, όμως είναι δυσπρόσιτα να τα συγκεντρώσει όλα κανείς για αυτό θα πρέπει να το κάνει η Προκαταρτική και όλα τα στοιχεία να μελετηθούν σε βάθος…

Η επόμενη συνεδρίαση της Προκαταρτικής για την Novartis, πάντως, ορίσθηκε να γίνει την επόμενη Τρίτη.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις